Bessenjam.

Elke dag even de tuin in om aardbeien te plukken.
Zo lekker vers en fruitig.
Zo heeft lief weer roden bessenjam gemaakt, als een jaarlijkse traditie.
Ze is er maar druk mee geweest, besjes plukken een klusje hoor.
Dan de besjes wassen en los maken van de takjes, nog een preciseer klusje.
Om jam lang te kunnen bewaren maakt ze eerst de wekpotten goed schoon.
Dit doet ze door ze in de vaatwasser te plaatsen, altijd een goed resultaat.
Ze spoelt de wekpotten daarna goed af met warm water en zet de pot omgekeerd op een schone theedoek.
Ze wast de bessen goed schoon en rist ze van de steeltjes, er mag geen steeltje aan blijven, nou dan gaan je ogen wel op steeltjes staan.
Ze neemt de bessen en doet deze met half zoete geleisuiker in een pan, en laat dit met de deksel op de pan langzaam aan de kook komen.
Ze Kookt dit al roerend in zo′n 10 minuten tot een moes, neemt de rest van de geleisuiker en roert deze langzaam door de moes, dan dit alles nog zo′n 15 minuten zachtjes koken.
Ze ziet dat de jam nu dikker is geworden en schuimt de jam af en roert deze nog even goed door.
Tot slot schenkt ze de hete jam in de wekpotten.
Ze sluit de deksel op de wekpot en deze laat ze op een koele donkere plaats afkoelen.
De bessenjam is ongeveer 1 jaar te bewaren, na openen moet de jam wel gekoeld worden bewaard.

Ingrediënten:

1 Kg rode bessen zonder steeltjes
1 kg Van Geleisuiker, waar pectine en citroenzuur aan toe is gevoegd.
veel geduld.

14 gedachten over “Bessenjam.

  1. Rob

    Mijn druiven zien er veelbelovend uit.
    Verder heb ik geen fruit in mijn tuin.
    Smakelijke groet,

  2. Hanny

    Heerlijk ouderwets. Maar het smaakt geweldig. Beter dan sommige producten die in de winkel worden verkocht. Eet smakelijk!

  3. Di Mario

    Wij eten eigenlijk zelden jam dus ik ga het zeker helemaal niet zelf maken. Wat een werk zeg. Maar ik kan me voorstellen dat het lekkerder is dan uit de winkel.

    Love As always
    Di Mario

  4. Boerin Zonder Naam

    Wij maken meer bessen- en bramensap. Voor over de pudding en als verdunde limonade te gebruiken. IJsjes van maken kan ook nog. Jam maken doen wij niet zoveel. Wij zijn niet van die jam-eters. Dat krijg je als je met een kaasmaker getrouwd bent.

  5. Peter

    Leuk is dat hé Hans, uit eigen tuin. Gisteren heb ik ook aardbeien (eentje) geplukt hier op balkon. Smaakt heel lekker zoet.
    Maar wat ziet die jam er lekker uit zeg. Smaakt die net zo?

    Fijne woensdag en groetjes: Peter.

  6. John

    Hier maken we ook de jam zelf. En van alles wat hier zelf te plukken is. Aardbeien, kersen, bessen, en bramen.
    Zo hebben we hel het jaar door jam van eigen hand 🙂 En je weet, het smaakt veel lekkerder.

  7. Haba

    Heerlijk, verse aardbeien, maar bessen zou ik zelf eerder tot bessensap verwerken, lekker ingedikt en dan als je die gaat drinken aanmaken met rode spa. Heeft je lief dat wel eens geprobeerd? Ik heb vroeger veel sappen gemaakt, ook in het voorjaar vaak berkensap, ook lekker. Maar omdat ik zelf niet veel jam gebruik, heb ik dat wel eens gemaakt, maar niet erg vaak. Ik gaf de potten dan meestal maar weg en dat is ook zonde van al het werk.
    Fijne woensdag gewenst.

Reacties zijn gesloten.