Chuck Berry – You never can tell.

Vandaag is de gouden terugblik, op verzoek van verschillende luisteraars, Chuck Berry zijn eerste Nederlandse hit in 1964.
De Amerikaanse muzieklegende Chuck Berry is vorige week zaterdag 18 maart op 90-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats St. Charles, Missouri.
Zijn geboorte naam was, Charles Edward Anderson Berry, hij werd op 18 oktober 1926 geboren in een middenklasse Afro-Amerikaanse gezin in St. Louis, Missouri, onder zijn artiestennaam werd hij bekend als Chuck Berry.
Hij was een gitarist, zanger en componist en had al jong interesse in de muziek en gaf zijn eerste publieke optreden op de Sumner High School.
Hoewel hij nog steeds een middelbare school student was pleegde hij een gewapende overval en werd veroordeeld en moest naar een tuchtschool waar hij van 1944 tot 1947 verbleef.
Na zijn vrijlating trad Berry in het huwelijk en werkte bij een auto assemblagefabriek, hij leefde een geregeld leven.
In het begin van 1953 raakte hij onder de indruk van de gitaar riffs en shows van de blues muzikant T-Bone Walker, Berry begon op te treden met het Johnnie Johnson Trio.
Berry was ongekend belangrijk voor het begin van rock-‘n-roll.
In de jaren 50 combineerde hij blues, country en r&b tot een nieuw genre dat publiek aan beide zijde van de rassenscheiding aansprak.
Hij wordt beschouwd als de belangrijkste tekstschrijver uit het rock-‘n’-roll tijdperk en was een van de eerste leden in 1986 van de Rock-‘n-Roll Hall of Fame.
Volgens de Rock-‘n-Roll Hall of Fame was Berry na Elvis Presley de meest invloedrijke artiest van het genre.
“Presley zette de deur naar rock-‘n-roll op een kiertje, maar Chuck Berry trapte hem wijd open.”
In 1982 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame.
Berry staat vierde op de lijst van beste songschrijvers uit de popmuziek die het tijdschrift Rolling Stone in 2015 publiceerde.
Met nummers als ‘Maybellene “(1955),’ Roll Over Beethoven ‘(1956),” Rock and Roll Music “(1957) en’ Johnny B. Goode ‘(1958), ontwikkeld hij een verfijnd rhythm and blues als de belangrijkste elementen die het onderscheidend met rock and roll maakte.
De teksten die hij schreef waren op de op de tieners gericht, hun leven en consumptiemaatschappij.
De Gouden terugblik van deze week ‘You never can tell’ was zijn eerste hit in Nederland deze werd in 1964 uit gebracht op single bij het platenlabel Chess Records in Chicago in de staat Illinois en op de LP ‘St. Louis to Liverpool’.
De single bereikte de veertiende plaats in de Billboard Hot 100 op 5 september 1964 en in Nederland in de hitlijst Tijd voor Teenagers Top 10 de negende plaats.
Chuck Berry viel ook op vanwege zijn kenmerkende ‘Duckwalk’ deze ontstond in een komisch Hillbilly-nummer tijdens zijn optreden, deze heeft hij zijn hele artiesten loopbaan gebruikt.

11 gedachten over “Chuck Berry – You never can tell.

  1. Kakel

    Chuck Berry was voor velen een bron van inspiratie. Het lijkt wel of er geen eind komt aan het overlijden van legendarische musici…
    Mooi eerbetoon heb je geschreven.
    Lieve groet.

  2. SUSKE

    Hij heeft vele artiesten beïnvloed. Zijn klassiekers zijn ontelbaar. Voor mij is hij groter dan den Elvis.

  3. mizzD

    Zalige muziek! En díé blijft altijd, al die muziek, ook al overlijden de makers ervan.
    Hij heeft trouwens een prachtige leeftijd behaald, heeft een heel lang leven lang z’n muziek kunnen maken.. ook iets om dankbaar voor te zijn denk ik.
    Groetjess!

  4. Sjoerd

    Die man heeft echt geleefd. Ik heb toevallig gisteravond naar een gedeelte van al zijn hits zitten luisteren. Ongelooflijk wat die man allemaal gemaakt en gezongen heeft.

Reacties zijn gesloten.