Jerry Lee Lewis – Whole lotta shakin’ goin’ on.

Vandaag is de Gouden terugblik een rock and roll legende, namelijk Jerry Lee Lewis geboren in de plaats Turtle Lake, vlakbij Ferriday in de staat Louisiana in de VS, op 29 september 1935 en hij viert vandaag zijn tweeëntachtigste verjaardag.
Hij is een Amerikaanse country- en rock-‘n-rollzanger en pianist en een van de pioniers van de rock-‘n-roll.
Zijn podiumact waren vernieuwend, hij stampten met zijn voeten op de toetsen de piano, het bracht de duizenden gillende meisjes in de zaal tot hevige extase die zijn naam krijsen.
Het was ook zijn doel toen hij in de jaren ’50 en ’60 zijn publiek in vuur en vlam wist te zetten met nummers als “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” en “Great Balls Of Fire”.
Hij speelde al vanaf zijn vijfde jaar piano en dat was vol overgave.
Als hij veertien jaar is treedt hij voor het eerst op bij de plaatselijke autogarage.
De jonge “B.B.King” treedt af en toe op in de plaatselijk bar en Jerry Lee kan het niet laten te gaan luisteren en kijken.
Daarnaast speelt hij ook regelmatig zijn muziek voor het plaatselijke radiostations en geniet bekendheid in kleine kring.
In 1956 vertrekt hij naar Memphis om Sam Philips van Sun Records te benaderen.
Elvis Presley”, “Carl Perkins” en “Johnny Cash” stonden daar al onder contract en Jerry heeft zijn huiswerk gemaakt en vind het een goed idee om zich bij die artiesten aan te sluiten.
Ook Sam Philips ziet wel wat in hem en hij biedt hem een contract aan.
Jerry krijgt in 1957 de kans om op te treden in de landelijk bekeken Steve Allen Show.
Jerry is zich er bewust van dat dit van levensbelang is voor zijn carrière en gaat helemaal los in zijn “three minutes of fame”.
Hij speelt “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” en scoort hiermee een nummer 1 hit in alle hitlijsten; zowel Pop, Country en R&B.
Dat was daarvoor nog maar door twee anderen artiesten gelukt, namelijk Carl Perkins en Elvis.
En dat is de gouden terugblik van deze week, het nummer is geschreven door “Dave “Curlee” Williams” maar meestal gecrediteerd aan hem en “James Faye “Roy” Hall”.
Het nummer werd voor het eerst opgenomen door “Big Maybelle”, maar pas echt bekend geworden door de versie van Jerry Lee Lewis.

10 gedachten over “Jerry Lee Lewis – Whole lotta shakin’ goin’ on.

  1. John

    Als je de clip zo ziet kan ik best snappen dat het een sensatie was toen. Geweldig vind ik dit soort artiesten die doen waar ze van houden. En anderen houden er dan ook van.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)