Bette Midler – The Rose.

Deze week is “Bette Midler” de Gouden terugblik in de Bankshow want vandaag viert ze haar 72ste verjaardag.
Ze is geboren op 1 december 1945 in Honolulu, Hawaï ze is een Amerikaanse zangeres, actrice en comédienne.
Haar ouders vernoemden haar naar de actrice “Bette Davis”.
In haar carrière van bijna 50 jaar, heeft ze meerdere filmprijzen gewonnen en wereldwijd meer dan 30 miljoen albums verkocht.
Ze werd bekend in de jaren ’60 toen nog niet als zangeres of songwriter, maar als Broadway-artieste met haar rol als Tzeitel in “Fiddler On the Roof”.
Daarnaast treedt ze op in nachtclubs met een mix van komedie en zang, daar werd ze onder andere bevriend met “Barry Manilow” die haar begeleidde op de piano.
Het platenlabel Atlantic Records merkt haar op en in 1972 brengt ze onder dat label “The Divine Miss M” dat werd geproduceerd door Barry Manilow uit.
Haar platen debuut haalt in de Verenigde Staten goud en van dat album haalt “Boogie Woogie Bugle Boy”, een cover van “The Andrews Sisters”, daar de Top 10.
De opvolger van The Divine Miss M herhaalt het succes van haar debuut album en in 1974 krijgt ze een Grammy award voor Best Newcomer.
Maar de volgende uitgebrachte albums kunnen haar succes van de eerste twee albums niet evenaren.
Toch komen de nummers “Songs For The New Depression”, “Broken Blossom” en “Thighs And Whispers” nog steeds de albumlijsten.
In 1979 speelt ze de hoofdrol in de film “The Rose”, een denkbeeldig verhaal gebaseerd op het leven van “Janis Joplin”.
De soundtrack “The Rose” wordt door haar gezongen en haalt ook in Nederland de albumcharts en de titeltrack van die film wordt in de VS een hit.
Bovendien werd het nummer The Rose verkozen tot Beste filmsong wat het aantal Golden Globes op drie bracht.
Nadat ze een jaar later een concertfilm en een boek, “A View From Abroad”, dat een bestseller wordt heeft uitgebracht gaat het na 1980 bergafwaarts.
Haar volgende film “Jinxed” flopt en ook haar albums vinden hun weg naar het publiek maar moeilijk.
In 1984 staat “Beast Of Burden” acht weken in de Nederlandse hitlijsten en haalt maar net de Top 10.
De film “Down And Out in Beverly Hills” komt in 1986 uit maar deze brengt geen hitsingle, maar dat kan het Amerikaanse publiek niet zo veel schelen, men sluit Midler weer in de armen en koopt haar muziek weer.
In 1989 brengt ze nog een soundtrack van de film “Beaches” uit waarin ze zelf meespeelt.
De single “Wind Beneath My Wings” wordt in de Verenigde Staten een nummer één hit, maar in Nederland haalt het nummer niet eens de Top 40.
Het betekent wel een nieuwe impuls voor haar zangcarrière, van het album “Some People’s Lives” uit 1990 worden miljoenen exemplaren verkocht.
Van het album komt het nummer “From A Distance” in de Verenigde Staten de tweede plaats in de hitlijsten en is goed voor platina.
In Nederland doet de single het een stuk minder goed en komt niet verder dan een 33ste plaats.
De soundtrack voor haar film “For The Boys” levert haar in de Verenigde Staten een gouden plaat op.
In 1996 speelt ze mee in haar meest populaire film tot nu toe “The First Wives Club” en speelt ze de hoofdrol in een naar haar genoemde sitcom “Bette”, deze start in 2000 maar na 6 maanden wordt de serie geschrapt wegens dalende kijkcijfers.
Tegenwoordig verschijnt ze op Broadway in een opleving van “Hello, Dolly!”, de preview performances begon op 15 maart 2017 en ging in première in het Shubert Theatre op 20 april 2017en het was haar eerste hoofdrol in een Broadway musical.
Op 11 juni 2017 ontving ze de Tony Award voor Beste Actrice in een musical voor de titelrol in Hello, Dolly!
Maar deze week is ze dus de Gouden terugblik in de Bankshow met het nummer The Rose.

14 gedachten over “Bette Midler – The Rose.

 1. mizzD

  Ah.. nu raak je toch wel een gevoelige snaar bij mij.. ik heb Bette Midler héél hoog zitten. ‘The wind beneath my wings’ is natuurlijk nogal een sentimenteel nummer, maar het brengt bij mij letterlijk tranen naar boven, omdat ik daarbij altijd aan onze lieve overleden hond Axel moet denken om de één of andere reden.
  The Divine Miss M heb ik hier in de kast staan en we draaien het nog heel geregeld via een stick in de auto.. zo’n prachtige stem en zalige nummers. Heeft ‘How I want to deserve you’ niet toch een béétje succes gehad hier in NL? Die shows op de VPRO waar Leidse Glibber het over heeft herinner ik me ook nog.. was echt enorm lachen.. net als The First Wives Club.
  Groetjesss!

  Reageren
 2. John

  Volgens mij speelde ze ook best wel oké. Over haar zang talent kan niemand een negatief oordeel hebben denk ik. 72 alweer.. De tijd gaat maar door.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)