Peter Koelewijn – Kom van dat dak af.

Aan het eind van het jaar in de Gouden terugblik de Nederlandse zanger, producent en radio DJ “Peter Cornelis Koelewijn” hij is geboren op 29 december 1940 op de Heezerweg in het Eindhovense stadsdeel Stratum, die vanaf de jaren zestig regelmatig hits gescoorde als uitvoerend artiest en als producent van het uitvoerend werk van andere artiesten.
Hij was al jong geïnteresseerd in de muziek, in zijn jeugd was bijna popmuziek op de radio.
De “Popmuziek” was in het begin van de jaren vijftig de muziek van “The Chico´s”, “The Kilima Hawaiians”, “Eddy Christiani” en “Annie de Reuver” om er maar een paar te noemen.
In die sfeer luisterde hij met zijn vrienden naar de toen geldende popmuziek.
Op zijn twaalfde had Peter een goedkope gitaar gekregen, toen hij op zolder daarmee heel ingespannen aan het spelen was dat hij zijn moeder niet hoorde die hem dringend nodig had, sloeg zij woedend het instrument stuk.
Aan het eind van de jaren vijftig begon het immens populaire eerste tienerprogramma “Tijd voor Teenagers” die destijds ook een hitparade verzorgde, het was een uur in de week op vrijdag van vijf tot zes, waar hij tevens presentator van werd.
Voor de rest moest men uitwijken naar internationale zenders als “Radio Luxemburg” en het Amerikaanse legerstation “American Forces Network” (AFN) .
Bij Radio Luxemburg werd hij DJ Vanaf zondag 25 januari 1965 waar hij in de avonduren het programma “Met volle kracht” presenteerde tot eind 1975.
Op 20-jarige leeftijd scoort hij zijn eerste hit “Kom van dat dak af”met de band “Peter en zijn Rockets”.
In de jaren daarna volgt er nog meer muziek van hem en zijn muzikale partners, zo werkte hij samen met zijn voormalige schoolgenoot “Anneke Grönloh” maar ook met “Armand” en “Egbert Douwe”,
Naast zijn werk als zanger produceerde hij veel nummers, voor artiesten als “Ronnie en de Ronnies” en “Q65”.
Heel bijzonder is de samenwerking met voetballegende “Johan Cruijff” met wie hij in 1969 het legendarische nummer “Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei)” uitbrengt.
In de jaren ’70 komt hij opnieuw de bovenste regionen van de hitlijsten binnen met het nummer “Angeline (m’n blonde sexmachine)” wordt goed ontvangen door muziekminnend Nederland.
Ook deed hij werk als stemacteur in de tekenfilmserie “My Dad the Rock Star”.
Voor zijn oeuvre kreeg hij de afgelopen jaren twee onderscheidingen.
In 2010 kreeg hij de eerste “TROSKompas Oeuvre Award” en een jaar later nam hij de “Blijvend Applaus Prijs” in ontvangst.
Hij is met zijn zesenzeventig jaar de pensioensgerechtigde leeftijd al ruimschoots gepasseerd maar wordt nog altijd de Godfather van de Nederlandse Rock & Roll genoemd.
Hij is de Nederlandse rock & roll legende die naast zijn eigen succesvolle carrière ook aan de basis stond van veel andere Nederlandse artiesten.
Dit weekend is de Gouden terugblik zijn legendarische hit “Kom van dat dak af”
Het nummer is volgens Peter Koelewijn ontstaan door zijn broers, die toen ze nog opgeschoten jongens waren de leukigheid om op straat ineens hardop “Hé !” te roepen.
Als dan iemand die voor hen liep en om keek, keken zij naar boven of er iets interessants op de daken te zien was.
Deze simpele voor de gek houderij is de hem kennelijk bij gebleven.

13 gedachten over “Peter Koelewijn – Kom van dat dak af.

 1. Matroos Beek

  Ook als piepklein België, verstopt in een piepklein Vlaams dorpje met amper 400 inwoners, was ik fan van Peter Koelewijn.
  Wij keken altijd trouw naar TOP POP en ik verzamelde toen zelfklevers. Op een dag schreef ik een brief naar Ad Visser. Ik vroeg in mijn brief of hij soms een zelfklever voor mij had. Op de enveloppe schreef ik: aan Ad Visser, TOP POP Hilversum. Meer niet. En toch is de brief goed aangekomen. IK kreeg prompt 5 prachtige stickers van TOP Pop via de post. Ik zo blij en fier als een gieter en al mijn klasgenoten stikjaloers. Dat alles ten tijde van Peter Koelewijn… Mooie herinneringen.

  Reageren
 2. mizzD

  Huh? op 20 jarige leeftijd al een hit? in 1960 dus? dan is dat nummer al net zo oud als ik ben..! Maar nog steeds super om mee te blèrren hè hahahahaa! Ik zag ‘m laatst op tv.. bij tijd voor Max! hahaha dat is nu wel de goeie zender voor hem… voor míj ook! 😉
  Groetjesss!

  Reageren
 3. John

  Ik wist niet dat hij ook DJ was geweest. Zo heb ik toch alweer wat geleerd vandaag. Hij was wel een veelzijdig artiest ja. Grappig hoe het nummer ontstaan is. Wij zaten vroeger op het dak.

  Reageren
 4. די מריו

  Dit nummer is natuurlijk cultuur. Wat een bruut nummer. Ik zal hem hard meebrullen als Shirel en Yaron aan het luisteren zijn. Die zullen het vast prachtig vinden.. Behalve dat ik meezing.

  Love As Always
  Di Mario

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)