Carbidlamp.

Ik schreef donderdag wel heel optimistisch om een uitvinding op te zoeken die met de jaarwisseling of Nieuwjaar te maken heeft.
Nou dat viel niet mee, want wat moet je kiezen?
Oliebollen, appelflappen als dan niet gebakken met patentmeel, vuurwerk of carbidschieten.
Blijkbaar is Nederland niet echt bezig om patenten te registreren,
of wat ik zoek is nooit geregistreerd.
Dan maar iets over carbid opzoeken, want in bepaalde delen van het land is carbidschieten een traditie.
Zo zijn er in het verleden vele toepassingen voor carbid geweest, onder andere als verlichting in ruimten boven en onder de grond, de voorloper van de elektrische variant.
De laatste werd dan weer mijnlamp genoemd en die werd vanaf 1900 veelvuldig gebruikt in de kolenmijnen.


Advertentie in de De Kampioen van 26 okt 1917.

Een uitvinding van Frederic E. Baldwin, New York.
Onder US patent 656.874.
De uitvinding werd gepatenteerd op 28 augustus 1900.
Het hele verhaal van de uitvinding is te lezen op google.com/patents.

16 gedachten over “Carbidlamp.

 1. Matroos Beek

  Carbidschieten gebeurde in mijn kindertijd in Vlaanderen. Deze feestelijke gelegenheid vond plaats aan de vooravond van het huwelijk vóór de woonplaats van de bruid (of de bruidegom) en ging traditioneel gepaard met een traktatie aan de buren, vrienden en familie.

  Reageren
 2. Zilvertje

  Ja, dat schieten in een melkbus. Goed onderwerp gevonden. Was vanmiddag al vroeg bij mijn moeder, want ik wil niet door het vuurwerk, maar ik had pech, ze stonden in een nieuw tunneltje dat je vast niet kent tussen Wormerveer en Krommenie vuurwerk te gooien, ik wilde zo graag naar mijn moeder, en ik heb heb volbracht maar het was doodeng, harde knallen en veel kruitdampen, wens je een gezellige avond.

  Ik ben bezig met de oliebollen, met nootjes, bier en abrikoos, ben benieuwd hoe ze smaken.

  Ja, was echt geweldig dat ik nog in de show kon.

  Morgen naar een optreden van Annemieke op een groot plein, ik heb haar weer op mijn weblog vandaag, een oefenbandje, in het echt met echte band klinkt het zoveel mooier, maar ik ben blij dat ik dit kreeg. En mocht het op mijn weblog zetten. Zo een zin in morgen!

  Reageren
 3. mizzD

  Hoe lang zal dát nog mogen? Toch ook heel erg een Nederlandse traditie in sommige contreien van het land.. en tradities moet je eigenlijk niet aankomen hè.
  Ik wens je alvast een veilige en gezellige jaarwisseling toe Hans!
  Groetjesss!

  Reageren
 4. John

  Hier schieten ze er vanavond weer mee. Gelukkig een eind verderop zodat de deren hier er geen last van hebben. Zo’n lampje is toch best wel leuk om te hebben denk ik.

  Reageren
 5. Zon-nebloem

  ik was gisteren in Nederland (beek) en overal stonden ze met oliebollen en nederlands gebak dat ik niet kende, hier in Belgie is er die traditie niet in mijn omgeving.
  Ik wens je voor straks een fijne en gezellige jaarwisseling.
  Een @->- voor jou

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)