Dolly Parton – Jolene.

De Gouden terugblik van dit weekend is de zangeres “Dolly Rebecca Parton” die geboren is op 19 januari 1946 in Sevierville Tennessee en ze is tweeënzeventig jaar is geworden.
Ze is een bekende Amerikaanse countryzangeres maar ook tekstdichter, singer-songwriter en actrice, daarnaast heeft ze ook een heel zakelijk instinct.
Zo heeft ze geïnvesteerd in het themapark Dollywood in Pigeon Forge Tennessee en is ze directrice van Dolly Parton Enterprise, een mediabedrijf.
Haar bekendste hits zijn “9 To 5”, “I Will Always Love You” en ”Jolene” de Gouden terugblik van dit weekend speciaal omdat ze jarig is.
De titel van het nummer Jolene is geïnspireerd op een ontmoeting met een 10-jarige fan.
“Ze had prachtige rood haar, een prachtige huid en prachtige groene ogen, ze keek naar me op en vroeg om een handtekening,” herinnerde Parton zich in 2008.
“Ik zei: ‘Nou, jij bent het mooiste kleine kind dat ik ooit heb gezien, wat is je naam?’
Ze zei: ‘Jolene’.
En ik zei weer: ‘Jolene, Jolene, Jolene, Jolene, dat is mooi, dat klinkt als een lied, daar ga ik een lied over schrijven’ .
Het nummer vertelt het verhaal over een vrouw die tegenover een verbluffend mooie vrouw Jolene staat, waarvan zij gelooft dat ze haar man probeert af te nemen en ze smeekt haar, “neem alsjeblieft mijn man niet mee” .
Tijdens het nummer smeekt de vrouw Jolene “neem hem alsjeblieft niet af, alleen al omdat je kunt”.
Volgens Parton werd het liedje geïnspireerd door een roodharige bankbediende die rond haar nieuwe huwelijk met haar man Carl Dean flirtte in het plaatselijke bankfiliaal.
“Sommigen van jullie weten wel of niet dat dit nummer losjes gebaseerd is op een klein beetje waarheid, dat schreef ik jaren geleden toen mijn man wat meer tijd met Jolene doorbracht dan ik vond dat hij zou moeten doen” .
Maar tijdens een interview onthulde ze ook dat de naam en het uiterlijk van Jolene is gebaseerd op dat van een jonge fan die op het podium kwam voor haar handtekening.
Het nummer werd geschreven en opgenomen in de periode dat Parton haar voormalige zangpartner en manager “Porter Wagoner” verliet.
Het nummer werd de eerste van vijf opeenvolgende countryhits en zo creëerde een basis voor toen ze aan haar solocarrière begon.
We gaan even terug in de tijd met haar hit Jolene dat in 1973 werd opgenomen.

16 gedachten over “Dolly Parton – Jolene.

 1. Mirjam Kakelbont

  Ik vind haar een leuk mens (ze schijnt veel tegenstanders te hebben vanwege haar gehalte aan “nepartikelen” in/aan haar lijf) en Joline een prachtig nummer. Fijn om weer eens te horen!

  Reageren
 2. mizzD

  Yep.. ook die staat nog in m’n platenkast.. en zo af en toe zit het in m’n hoofd en zing ik het de hele dag. Gek genoeg krijg ik er dan nog geen genoeg van.. duidelijk gewoon een bijzonder goed nummer.
  En die zin ‘please don’t take him just because you can’ is natuurlijk fenomenaal!
  Groetjesss!

  Reageren
 3. John

  Ze heeft dan wel wat mooiere nummers gemaakt, maar wellicht niet zo bekend als deze. Of ik hoor alleen d onbekende liedjes. Dat kan ook.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)