Hoe gaat het?

Di Mario. vroeg gisteren aan me of het al iets beter met me ging.
Nou om eerlijk te zijn gaat het wel iets beter omdat ik zelf niet helemaal geïsoleerd wil raken.
Zo ben ik nog eens gaan nadenken over het gebruik van de longmedicatie, de bijsluiters nog eens goed gelezen en dat gaf wat meer ruimte in het gebruik.
Ik gebruik twee soorten pufjes, “Salbutamol” en “Flixotide”
Salbutamol is een medicijn dat de luchtweg verwijd, maar heeft een korte werkingsduur van ongeveer vier uur.
Daar viel verbetering te behalen, want dit medicijn mag maximaal acht keer per dag worden
ingenomen.
Zelf nam ik het maar vier keer per dag in, dus nu heb ik dat verdubbeld en neem nu gemiddeld om de twee a drie uur een pufje en als ik het ’s nachts benauwd krijg lurk ik ook nog een tuigje.
Dat geeft meer lucht in de zaak, vooral voor de nacht een verademing nadat ik een extra kussen ben gaan slapen en nog meer ventileer in de slaapkamer.
Flixotide is een ontstekingsremmer het beschermt de luchtwegen tegen prikkels
die benauwdheid veroorzaken.
Dit medicijn mag ik maximaal twee keer per dag innemen, daar valt geen winst te halen.
De “Astma” waar ik onder andere last van heb kan erfelijk zijn en dat klopt wel want mijn vader had ook Astma.
Verder pak ik nu de fiets als ik ergens heen ga, zo doe ik nu ook mijn boodschappen.
Voordeel van fietsen is dat je zit en kan rusten terwijl je toch vooruitgaat.
Maar alles wat ik doe gaat in een laag tempo en inspanningen verdeel ik over de dag of dagen.
Zo neem ik de Bankshow in delen op, maar ga dan voor het opnemen geen “zware” inspanning leveren.
Nu nog afwachten wat de “PET/CT” onderzoek gaat opleveren begin maart.
Het schrijft wel prettig van me af, geeft toch een overzicht van het verloop en zie ook wel kleine verbeteringen.
Zo begon gisteren de dag met een prachtige zonsopgang geeft toch een gelukkig gevoel.

17 gedachten over “Hoe gaat het?

 1. Mirjam Kakelbont

  Heel verstandig dat je blijft bewegen. Wel goed naar je lichaam luisteren zodat je niet over je grenzen gaat. Ik ben blij dat het ‘s nachts beter voor je uit te houden is. Die extra puffen geven je veel verlichting. Pas je aan aan je gezondheid. Dat is de enige manier om de dag nog een beetje leuk door te komen.
  Sterkte en beterschap!

  Reageren
 2. rebbeltje

  Het beste is altijd goed naar je lichaam luisteren en als je de pufjes daarbij nodig hebt prima.
  Conditie opbouwen door de fiets te nemen is altijd goed.

  Ha en luisterend naar je Bankshow…Je zegt generation maar het is religion 😉

  Nu op naar het mooie weer en naar buiten

  Reageren
 3. Sjoerd

  Ik kan maar een ding hierop zeggen als ervaringsdeskundige, stap op de fiets, iedere dag als het kan, en fiets zover als je durft. Ik ben nog altijd thuis gekomen. Soms met hulp, soms leunend op de fiets, en eenmaal met een auto… Ik verzeker je dat rust roest en je je iedere dag beter voelt.

  Reageren
 4. Bertie

  Verwijden van de luchtwegen, die pufjes mag je idd vaker gebruiken.
  Buitenlucht en – voor zover je kunt- bewegen is heel goed want belangrijk. Fietsen is prima.

  Reageren
 5. Matroos Beek

  Ik hoop het beste voor je Hans. Niet fijn als je je niet zo lekker voelt. Zeg mij wat. Ik zat ook wat in de lappenmand en ik ga wel werken maar het valt me loodzwaar. Volgende week een weekje vakantie. Joepie.
  Verzorg je goed Hans!

  Reageren
 6. די מריו

  Heel goed, ik gebruik medicijnen ook daar waar ik het nodig heb. Soms wat minder, soms maximaal. Gewoon naar je lichaam luisteren. Mooi dat je toch buiten komt want frisse lucht is wel belangrijk.

  Love As Always
  Di Mario

  Reageren
 7. Lies

  ‘Genietmomentjes’, Hans…, tussen de medicijnen en het minder-snel-kunnen… ‘k Lees beter/goed(s), tussen de lijntjes…
  Lie(f)s.

  Reageren
 8. mizzD

  Als dat spul je luchtwegen verwijderd zou ik met dié onmiddellijk stoppen..! 🙂 Ik neem aan dat je ‘verwijd’ bedoelt hehe.. en ik ben echt blij dat je erachter gekomen bent dat je die wat meer mag nemen dan je deed.. zal zéker meer lucht geven. Benauwd zijn lijkt me vreselijk.. was ook de reden dat ik járen het Astmafonds gesteund heb als donor.
  Hopelijk komt er wat uit dat onderzoek en gaat het in de toekomst beter hè!
  Groetjess!

  Reageren
 9. klaproos

  ohhh benauwdheid is het ergste wat er is denk ik, er zijn ook speciale dingen die je in je bed kunt zetten zodat je niet helemaal vlak ligt, dat helpt ook wel hé hans,
  beterschap jongen

  Reageren
 10. Zilvertje

  Wat een mooie zon. Je zou aan zee moeten wonen, dat helpt zo. Ook zoute ruimte, soms heb je ze bij een sauna, heel veel mensen hebben er baat bij. Als mijn kinderen vroeger benauwd waren, dan liet ik het bad vollopen, maakte zo stoom en deed er een kilo zout bij, dat gaf ze lucht. Ik zette ze er op een stoeltje naast, en ging er zelf ook bij zitten, radio aan, lekker drinken mee.

  Als kind was ik ook altijd benauwd, we hadden geen bad, maar ik hing half over mijn vader heel, ook bij damp, dat zette hij de douche aan. Sterkte!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)