Carole King – You’ve Got A Friend.

De vrouw die behoort tot de absolute top van songschrijvers is wel Carole Klein, beter bekend als Carole King, ze werd op 09 februari 1942 geboren in Brooklyn, New York.
Als je bedenkt dat O Carol van Neil Sedaka een hit in 1959 was, dan begrijp je vast dat Carole King al heel lang actief is in de muziek business, Sedaka schreef namelijk het nummer in 1958 voor zijn toenmalige vriendin Carole Klein.
Ze kwamen beide uit Brooklyn, kenden elkaar van school en ze wilde beide niets liever dan liedjes schrijven.
Carole King schreef al op jonge leeftijd muziek voor het publiciteitshuis Kirshner & Nevins, die een bedrijf in zowel het uitgaven als produceren van muziek gevestigd in de Brill Building te Manhattan, waar veel bekende componisten hun carrière begonnen.
Burt Bacharach & Hal David schreven er hun The Look of Love en was het waar Paul Simon begon, maar ook Jerry Leiber & Mike Stoller, Barry Mann & Cynthia Weil lieten ongekend veel schitterende liedjes daar het levenslicht zien.
Uiteraard, niet te vergeten, ook het latere echtpaar Goffin & King wist er hun stempel te drukken met dit songschrijvers kantorengebouw als uitvalsbasis schreven ze minstens 100 hitsingles, waaronder ‘You Make Me Feel Like A Natural Woman‘ van Aretha Franklin, ‘Up On The Roof‘ van de ‘The Drifters‘ en ‘Pleasant Valley‘ van ‘The Monkees‘.
Zelf had ze in 1962 een hit met ‘It Might As Well Rain Until September‘, dit nummer werd ook opgenomen door Helen Shapiro.
In de jaren zestig probeerde ze enkele malen om een solocarrière van de grond te krijgen, maar dat bleek telkens weer te mislukken, omdat ze nog onzeker over haar zangcapaciteiten was.
Ze begeleidde wel andere op de piano, maar ze zong zelf niet live.
Na haar scheiding van Gerry Goffin is ze getrouwd met musicus Charles Larkey en verhuisd naar Los Angeles en daar formeerde ze met Danny Kortchmar de groep The City, die slechts één album ‘Now that everything’s been said’ heeft uitgebracht, maar die flopte.
Na haar matig succesvolle solodebuut, is het in 1971 raak met het album ‘Tapestry‘.
Na Writer uit 1970, was ‘Tapestry‘ haar tweede soloalbum, de producer was Lou Adler, baas van Ode Records.
De productie werd zeer sober en minimaal gehouden, zodat de stem en het pianospel van Carole King tot hun recht kwamen.
De plaat werd opgenomen in de A&M Recording studios en begin 1971 uitgebracht.
Het album heeft zes jaar in de Amerikaanse hitlijsten gestaan en bevat hitsingles als ‘It’s Too Late‘, ‘I Feel The Earth Move‘ en ‘You’ve Got A Friend‘.
Maar dit weekend is het nummer ‘You’ve Got A Friend’ de gouden terugblik in de aflevering van de BankShow.


Carole King – You’ve Got A Friend

11 gedachten over “Carole King – You’ve Got A Friend.

  1. mizzD

    Tjonge.. dat díé twijfelde aan haar zangcapaciteiten..!!
    Geweldig mooi nummer.. heb het ooit eens op m’n blog gehad voor een medeblogger die het heel moeilijk had.
    Groetjesss!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)