Grebbeliniedijk.

De Grebbelinie was een voorverdediging van de Hollandse Waterlinie, gebaseerd op het feit dat men het omliggende land onderwater kon zetten.
De Grebbelinie liep door de Gelderse Vallei vanaf de Nederrijn bij de Grebbeberg te Rhenen langs het Valleikanaal en de Eem tot aan de Zuiderzee, later het IJsselmeer.
De Grebbeliniedijk bij Amersfoort ligt langs de rivier de Eem en is vier kilometer lang.
De dijk maakt onderdeel uit van de waterlinie tussen Rhenenen en Spakenburg die in de Tweede Wereldoorlog werd ingezet tijdens de inval van de Duitsers.
Waterschap Vallei en Veluwe, provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort openen aanstaande vrijdag 27 maart de verbeterde Grebbeliniedijk bij Amersfoort.
De dijk is verstevigd met 70.000 m3 klei en in opdracht van de provincie is het historische grebbelinieprofiel aangebracht en zijn dertien kazematten (bunkers) ingepast.
De gemeente Amersfoort legde een fietspad op de dijk, waardoor het gebied nu vrij toegankelijk is.
Weer een mooi locatie om via het fietspad richting Soest te gaan, het programma van de dag is te lezen op de website van amersfoortnoord.nu
Over de geschiedenis van de Grebbelinie kun je terecht op de website van
de Stichting Grebbelinie.


bron: wikipedia.org

9 gedachten over “Grebbeliniedijk.

  1. Bertie

    Graag zou ik daar in de omgeving een fietstocht maken, het is een interessant doel. Misschien later.

  2. Hanny

    Prachtig dat men besloten heeft dit stuk historie niet verloren te laten gaan, maar in volle ere te herstellen. En mooi dat dit per fiets te berijden is.

  3. gerry

    Hallo hans
    Ik kom jou even een heerlijke avond wensen.
    Maak er maar een lekkere avond van en geniet er van.
    Jammer dat het nu regen he maar wie weet komt er weer snel mooi weer.
    Liefs en xxjes van gerry

  4. Mirjam Kakelbont

    Zo vaak heb ik daar gefietst met de wielerclub (niet op het nieuwe fietspad uiteraard) en elke keer werd ik geraakt door de schoonheid van het landschap. Nederland is hartsikke mooi meer dan genoeg geschiedenis voor wie het zien wil!

  5. John

    Mooi dat er een fietspad is aangelegd. Zo kan iedereen genieten van wat e ris aangelegd. Ook mooi als het vol met water staat denk ik.

  6. די מריו

    Wat wonen we toch in een mooi en creatief land. Jammer dat het bij de laatste grote oorlog niet heeft geholpen om zo miljoenen mensen te redden.

    Love As Always
    Di Mario

Reacties zijn gesloten.