Transistor.

afgelopen vrijdag schreef ik een logje over de Titanic.
Tijdens het bekijken van de documentaire te kijken op You Tube over de Titanic, en zag dat de schema’s over de elektrische installatie die men gebruikte niet klopte.
Daar zijn transistors op te zien en fysicus Julius Edgar Lilienfeld ontwikkelde in 1923 de eerste werkende transistor en had in 1925 een patent op aangevraagd in Canada.
Het uitvinden van de transistor was een grote doorbraak in de elektronica, zo werden de grote kasten met elektronenbuizen opeens draagbaar, zoals de transistorradio.


Transistor radio uit de jaren vijftig.

Een uitvinding van Julius Edgar Lilienfeld, Lviv Oekraïne.
Onder US patent 1.745.175.
De uitvinding werd gepatenteerd op 8 oktober 1926.
Het hele verhaal van de uitvinding is te lezen op freepatentsonline.com.

12 thoughts on “Transistor.

 1. Bertie

  Knap hoor, ik zou het niet zien al zetten ze me er bovenop.

  De transistorradio was een vreselijke uitvindding.
  Nog herinner ik me het geschetter op strand en in zwembad. Dat het geluid vaak te schel/blikkerig was had misschien te maken met de volumeknop.

  Reageren
 2. mizzD

  Daar moet je verstand van hebben om dat op te kunnen merken.. knap!
  Er ís eens een film geweest over vroeger dagen waar heel veel dingen niet aan klopten die léken zelfs konden zien.. weet nu even niet meer welke film dat was, maar er werd door iemand zelfs een modern horloge gedragen en zo. Het werd een ‘spot de fouten’-festijn.. echt grappig!

  Reageren
 3. Peter

  Herinner mij die transistorradio nog goed. In 1960 kreeg er eentje die precies in mijn hand paste en ‘s avonds mee naar bed ging onder de dekens anders hoorde mijn moeder het. Een oortje zat toen nog niet bij.

  Reageren
 4. John

  HA, dus jij betrapte ook een documaker op een fout. Heb je het vermeld onder de film? Ik doe dat namelijk. Anders worden mensen op verkeerde benen gezet. Geen zeebenen deze keer.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(Spamcheck Enabled)