Macaron.

In de zondagse aflevering over uitvindingen, presenteer ik de macaron.
Afgelopen donderdag 27 februari keek ik naar een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde bij KRO-NCRV.
De Keuringsdienst stuit op een juweel in de gebaksvitrine, namelijk de macaron die bij vele hun hart en portemonnee heeft verovert.
Macarons zijn kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling (ganache) en ze bestaan in verschillende kleuren en smaken.
Het moderne recept van de macaron is nog geen eeuw oud en komt uit Frankrijk.
Maar de voorgeschiedenis van het koekje is lang.
De voorloper van de lekkernij zou een Arabische oorsprong hebben en via Italië in Frankrijk zijn beland.
Hoe zit dat?
De Keuringsdienst over de oorsprong van de macaron.
Maar als de macaron zo uniek is, zit er vast een patent op.
En dat blijkt ook zo te zijn.


Een aantal macarons.

Een uitvinding van A Ferrero Milaan Italie.
Onder US – Octrooi 3761281A.
De uitvinding werd gepatenteerd op 21 oktober 1967.
Wil je meer over de uitvinding lezen?
Bezoek dan de volgende website: patents.google.com

Keuringsdienst van Waarde – Macaron 27 Februari 2020.

20 thoughts on “Macaron.

 1. Wim

  Oh ja, zeer herkenbaar, ik heb de uitzending toevallig ook gezien. En inderdaad, het zijn “verrekt” lekkere koekjes, die echter zo prijzig zijn dat we er maar zelden wat van in huis halen. Maar het is wel zo dat ALS we ze dan een keertje hebben, het ook extra smullen is, maar ze zijn ook zo op, ook een nadeel …. 🙂

  Reageren
 2. rebbeltje

  Nog nooit geproefd maar zal vast zoet zijn zoals ze eruitzien
  en dat is nu juist niet mijn ding…geef mij maar hartig
  Groetjes en fijne zondag

  Oja weer genoten van de radio op de achtergrond 🙂

  Reageren
 3. John

  Ik ken alleen de kokos variant. Ik eet ze echter bijzonder weinig want probeer echt op alles te letten wat ik eet. Althans, het is niet meer er op letten want ik eet het gewoon uit gewoonte niet.

  Reageren
 4. mizzD

  Het is weer zo’n trend.. we hebben de cupcakes nog niet gehad of er is een andere zoete verleider die er heel leuk uitziet, maar blijkbaar zijn er dan mensen die het wel okee vinden om voor zo’n koekje de hoofdprijs te betalen, als ware het échte juwelen.. vreemd. Want wat zit er op en al in? over het algemeen niks kostbaars. En zó moeilijk te maken is het ook niet lijkt me. Het maakt wél verschil of je ze maakt met kwalitatief heel hoogstaande producten en dan ook nog veel met de hand doet.. fabrieks-macarons hoeven echt niet duur te zijn.
  Die mensen (vaak jongeren, waar halen ze het geld vandaan??) die er goud voor betalen, da’s het probleem.. als je die verkopers in hun gezicht uitlacht en die koekjes links laat liggen, zal de prijs wel snel dalen. Maar dan hoor je er niet bij, dus dat doet niemand.

  Reageren
 5. TRUDY

  In Antwerpen op vakantie met Blancie zag ik ze voor het eerst, in sommige zaken zijn ze peperduur. Ze zien er gezellig uit, maar ik eet het er niet aan af. Heb wel veel geleerd bij jou over dit koekje.

  Reageren
 6. Sjoerd

  Ik raad iedereen aan om eens te kijken naar dit filmpje, daar gaan je de ogen van open. Heerlijk die Belg met zijn fabriek. Gewoon recht voor zijn raap. Laduree heeft in dat opzicht meteen afgedaan… Ik ga ze bij Appie toch eens proberen. Dank je voor dit artikel.

  Reageren
 7. ZON-nebloem

  macaronnekes zijn lekker ik lust ze in alle smaken; en er zijn bakkers waar ze verdorie goed zijn
  maar ik at ze eens in frankrijk en die zijn nog veel beter
  Een @->- voor jou.

  Reageren
 8. Skyblog

  Eerlijk gezegd macaron hebben wij nooit gegeten. Ik vind belachelijk duur. Het zal wel echt verschillende smaken hebben. De ene meneer zegt daar betaal je ervoor om meer betalen. Smaken is zeker daar goed op filmpje. Vaak hebben ook niet echt is. Parijs is zeker goed. Ik vind belachelijk duur. Leuk filmpje om laten zien. Heb jij wel eens gekocht Hans?

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *