Modelspoor.

Deze zondag een uitvinding die te maken heeft met en modelspoor.
Voor wie een modelspoor heeft gehad in zijn jeugd, of nog heeft, kent het probleem om de rails zo goed mogelijk neer te leggen en contact te laten maken.
Er zijn verschillende systemen bedacht om de rail zo goed mogelijk te laten aansluiten en ik kwam er eentje tegen met een patentnummer.
De bedenker schrijft er het volgende over:
De onderhavige uitvinding is gericht op spoorvergrendelingssystemen voor modelspoorwegen van het type waarin afzonderlijke spoorsecties verwijderbaar zijn verbonden om een gewenst gesloten patroon te vormen waarover een modeltrein zal rijden. .
De baanvakken bevatten elektrisch geleidende rails voor het daarop ondersteunen en geleiden van de modeltrein en voor het leveren van elektrische energie uit een bron voor het aandrijven van de trein.
Individuele spoorbaansecties die met elkaar zijn verbonden, worden op twee lateraal verschoven posities samengevoegd om de stabiliteit van de verwijderbaar aan elkaar vergrendelde secties te verbeteren. .
De vergrendelingselementen op de respectievelijke met elkaar verbonden baandelen zijn in hoofdzaak loodrecht op de richting van de rails gericht om de stabiliteit en integriteit van de verbonden baandelen verder te verbeteren. .
Een veilige verbinding tussen vergrendelde baanvakken verzekert een positieve koppeling tussen elektrische connectoren om een volledig elektrisch circuit te verschaffen wanneer de baanvakken in het gewenste gesloten patroon worden samengevoegd.


Patentnummer op de doos.

De spoorset.

Een uitvinding van Grubb, Lawrence B. (Baltimore, MD).
Onder US – Octrooi 5.690.278.
De uitvinding werd gepatenteerd 25 november 1997.
Wil je meer over de uitvinding lezen?
Bezoek dan de volgende website: patents.google.com


MP&ES Unveils the Santa Fe.

11 gedachten over “Modelspoor.

 1. mizzD

  Vriendlief heeft vroeger op zolder zo’n spoorbaantje samen met z’n broer gehad.. al heb ik uit de verhalen wel het idee gekregen, dat het meer iets van hun ouwe heer was.. die was er meer mee bezig dan z’n zoons! hahaha!

 2. Melodyk

  Ach jee Hans wat een teer onderwerp… het roept zoveel herinneringen op ook… mooie en mindermooie… de laatste is op mijn geestesoog een zolder half in de steigers omdat de eigenaar zijn modelbouw wilde veranderen/vergroten maar dat helaas onderbroken werd door magere hein.
  En dan een andere zolder… waar dozen staan die nooit meer open komen omdat de eigenaar ervan overleed in 1993 en diens zoon (mijn man dus) er nog steeds niet bij kan en het als stille getuigen van vroeger laat staan…

  Dank je wel voor het oproepen van dierbare (en andere onlosmakelijke) herinneringen.

 3. John

  Ik had een oom en die had een hele stad op zolder. Was zover ik me kan herinneren echt supermooi om naar te kijken. Vooral ook als hij het donker maakte, met alle lampjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.