Frituurpan

Deze zondag een uitvinding om voedsel te bereiden, na de Dutch oven voor het traag bereiden van eten, nu meer de snelle vette hap.
Het is de frituurpan, want frituren doet de mens al heel lang.
Het frituren begon in Europa in de dertiende eeuw, vooral door invloed vanuit het
Midden-Oosten en in de Lage Landen kwam het frituren in de zestiende eeuw in zwang,
vooral beslag en vlees werden toen gefrituurd.
De snack cultuur kwam later, de eerste frieten zouden via een Waalse kermiskraam voor het eerst in Bergen op Zoom zijn gegeten.
In 1909 werd in Maastricht Reitz geopend, dat het eerste frituur restaurant van Nederland was.
Toen in de Eerste Wereldoorlog veel Belgische vluchtelingen naar Nederland kwamen, namen zij ook de friet cultuur mee over de grens.
En zo bleef het nog lang gezellig met de variatie van voedsel die men tegenwoordig thuis kan bereiden.


Puntzak friet met mayonaise.

Een uitvinding van Zachary. T. Hall Philadelphia Pennsylvania Amerika.
Onder USA. Octrooi 5.559.172. .
De uitvinding werd gepatenteerd op 28 april 1896.
Wil je meer over de uitvinding lezen?
Bezoek dan de volgende website: freepatentsonline.com

Afgebeeld: Uitgevonden frituurpan.

Frietbakker De Fer doet niet aan een AOW leeftijd:
‘Ik sterf in het harnas achter de frituur’.

15 gedachten over “Frituurpan

  1. rietepietz

    Dat is een man naar m’n hart, ik pinh uit principe niet, het heeft het betalingsverkeer duur gemaakt , idioot om bedragen onder de € 5,. — te pinnen. Gewoon lekker doorwerken als het kan is gezond voor de mens, ineens stoppen omdat je 65 bent geworden is slecht voor de gezondheid. Wat Ikea doet is inderdaad concurrentievervalsing , zij leveren tegen kostprijs omdat ze hun winst uit de winkel halen en op het restaurant geen winst hoeven te maken.

  2. mizzD

    Zó’n ontzettende hekel aan het schoonmaken van zo’n friteuse, dat we zowat elke keer als die pan écht niet meer kon een nieuwe kochten.. echt waar! zonde van het geld en niet bepaald duurzaam. Nu al tijden een airfryer.. véél handiger, met een stukje aluminiumfolie op de bodem onder het mandje blijft ie gewoon schoon! Ik eet niet veel patat, maar een kroketje of zo.. lekker hoor! Soms op een braderie of tijdens een wandeltocht eet ik weleens een patatje.. uit een zak.. met pindasaus.. da’s dan eens extra lekker. 🙂

  3. Noortje

    Ik ben niet echt een liefhebster van friet. Ik heb ook nooit een frituurpan gehad. Ik heb nu wel een airfryer maar gebruik deze eigenlijk alleen maar voor borrelhapjes.

  4. Melodyk

    Al jaren geleden afgeschaft toen we op een airfryer overstapten ivm gezondheid enzo maar in de frituur is en blijft toch wel het lekkerst, eerlijk is eerlijk 😉 dus toch maar af en toe even langs een friettent , moet kunnen toch ?

    fijne zondag Hans

  5. Kliefje

    Het is dat ik er dik van word en dat het ongezond is, anders zou ik elke dag friet kunnen eten. Echt. Ik vind het zo lekker…

  6. Lies

    Twee echte frituurpannen versleten (koken op gas), Hans. Nu zou het elektrisch moeten…, heb ik niet (meer)…
    Lie(f)s.

  7. John

    Hier geen frituurpan. Nooit gehad. Je hele huis ruikt ernaar, en echt gezond is zo’n vette hap nu ook weer niet. Ik zou dan nog eerder voor de airfryer gaan, maar een frituurpan echt nooit niet.

  8. 't is ZON-nebloem :o)

    als echte belg eet ik iedere week frietjes, dat is zo lekker
    je uitleg heeft me wel even denken, ik dacht dat belgie het frietenland was….
    .Een @->- voor jou….

  9. YOVA

    Wij hebben al jaren geen frituurpan. Vreselijk ding om te schoon maken. Wij hebben air fryer. Makkelijk ding. Daar bij kun van alles maken. Prachtig ding. Jammer hij niet meer doet. Heeft wel verdiend op oude leeftijd van genieten. Ik heb dit ook gehoord. Lekker patatjes gaat altijd wel in. Iedereen gaat wel hem missen. Fijne dag HAns.

  10. Sjoerd

    Reitz is helaas Reitz niet meer. Nadat de zaak in andere handen is gekomen zijn de rijen buiten een stuk korter. Maar, een frietje gaat er altijd wel in…

Reacties zijn gesloten.