Ballpoint.

Deze zondag een uitvinding waar ik als kind heel blij mee was.
Want als linkshandige en schrijven met een kroontjespen geeft nogal eens vlekken.
De Ballpoint of kogelpen gaf toch minder vlekken in je schriftje.
Zo las ik afgelopen 30 oktober bij Di-Mario het volgende.
Dat John Loud octrooi krijgt op de kogelpen.
Citaat:
Ik heb bepaalde nieuwe en nuttige verbeteringen in pennen bedacht, waarvan het volgende een specificatie is.
Mijn uitvinding bestaat uit een verbeterde reservoir- of vulpen,
die vooral handig is onder andere voor andere doeleinden, voor het markeren op ruwe
oppervlakken, zoals hout, grof inpakpapier en andere artikelen, waar een gewone pen niet kan worden gebruikt.
Einde citaat:


Een advertentie van de kogelpen van John Jacob Loud.

Een uitvinding van John Jacob Loud, Weymouth, Massachusetts Amerika.
Onder US – Octrooi 2.704.802A.
De uitvinding werd gepatenteerd op 22 mei 1952.
Wil je meer over de uitvinding lezen?
Bezoek dan de volgende website: freepatentsonline.com

De uitvinding, De kogelpen van John Jacob Loud.


Horacio the handsnake – John J. Loud.

16 gedachten over “Ballpoint.

 1. Mirjam Kakelbont

  Ja, pennen! Ik ben er dol op. Net als ouderwets schrijven op papier. Ik heb de neiging een geleende pen achterover te drukken. Niet expres, het is een gewoonte die er op mijn werk is ingesleten.

 2. Dorien

  Ik heb schrijven geleerd met een kroontjespen. Vlekken en vloeipapier en toch trots. De eerste maanden schreven we namelijk met potlood. Toen ik 14 was kreeg ik een Mont Blanc vulpen. Die moest ik ook vullen uit een potje. Zooo jammer dat ik die niet meer heb.

 3. rietepietz

  Daar kan ik me wel iets bij voorstellen, zo’n kroontjespen was zéker voor linkshandige een knoeiboel, maar ik kon ( als rechtshandige) er ook wat van. Maar de balpen mocht nog niet op school gebruikt worden begin jaren 50.

 4. mizzD

  Wij waren ooit de eerste eerste klas die met een balpen mochten gaan schrijven 1966 was dat.. ervóór was het nog kroontjespennen met inktpotjes geweest.. die zaten nog in de tafel verwerkt. Wat zullen de onderwijzers ook blij geweest zijn, dat dat geknoei met die inktpotjes in de tafeltjes voorbij was..! 😉 In 1970 kregen we nieuw schoolmeubilair, zónder inktpotjes uiteraard. In het Onderwijsmuseum in Dordt kan je ze nog zien.. die oude tafeltjes.

 5. John

  Het enige nadeel van de ballpoint is dat het meest wegwerpartikelen zijn, zoals de Bic pannen. Behalve de parker dan, maar daar gooi je de legen vulling weer van weg.
  Verder denk ik wel een enorm nuttige uitvinding.

 6. Sjoerd

  Ik kan me daar wat bij voorstellen. Ik heb de hele lagere schooltijd met een kroontjespen geschreven en werd op de brugklas pas geconfronteerd met een balpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *