Eierbal / Keierbal.

Deze zondag eens kijken of er een patent is afgegeven op de Eierbal / Keierbal, een uitvinding waar ik afgelopen 2 juli een weblogje over schreef.
Een eierbal bestaat uit een heel of half gepeld, hard gekookt ei in ragout.
De bal wordt gepaneerd en gefrituurd, een populaire snack in Noord- en Oost-Nederland.
Een variant hierop is het friet-ei, waarbij het in ragout gedrenkte ei soms in stukjes gehakt is,
alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is.
Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland.
Het is aannemelijk dat de eierbal gebaseerd is op het Scotch Egg, die vrijwel identiek is en
enkele eeuwen eerder werden geproduceerd.
Om een patent te vinden op het Scotch Egg is niet gelukt, blijkbaar was er eerst nog geen
spraken om een uitvinding te patenteren.
Maar om een eitje te bakken heeft men in Japan een machine uitgevonden die dat klusje in
grote hoeveelheden wel aankan.
Citaat:
Werkwijze voor het produceren van gebakken eieren met behulp van een horizontaal roterend cilindervormig continu bakapparaat met een verwarmingstrommel waarvan de rotatieas
horizontaal is opgesteld en een verwarmer die de verwarmingstrommel verwarmt, waarbij de werkwijze de stap omvat van het sproeien van eiervloeistof op het binnenoppervlak van
genoemde verwarmingstrommel, terwijl genoemde verwarmingstrommel wordt rondgedraaid en de verwarmingstrommel wordt verwarmd door de verwarmer om genoemde eiervloeistof te laten stollen en vervolgens de gestolde eiervloeistof los te laten komen van genoemd
binnenoppervlak van genoemde verwarmingstrommel, waarbij genoemde eiervloeistof binnen een gebied van genoemde verwarmingstrommel wordt gesproeid.
Einde citaat:


De Eierbal / Keierbal.
Een uitvinding van Hori Kazuya, Kawase Eiji en Hiruma Yuuki Gunma Japan.
Onder US – Octrooi 8.197.874.
De uitvinding werd gepatenteerd op 12 juni 2012.
Wil je meer over de uitvinding lezen?
Bezoek dan de volgende website: freepatentsonline.com.

De uitvinding: De eierbakmachine.


Een eierbakmachine!

10 gedachten over “Eierbal / Keierbal.

  1. rietepietz

    De eierballen nog nooit tegengekomen dus geen idee of het een smakelijk hapje is al zie ik niet heel veel in de combinatie ragout en ei. Ieder voor zich heerlijk maar waarom combineren.

  2. Karel

    mogge Hans
    een smakelijk blog , ik ben niet zo’n snack eter , bak een 2 á 3 x in de week 2 eitjes met wat bacon als ontbijt
    hopelijk laten de Groningers en Amersfoorters de strijdbal liggen 🙂

    geniet de dag

  3. 't is ZON-nebloem :o)

    ik heb het niet vaak gegeten, maar hier koken ze een eitje, draaien het in met gehakt, en paneren het, dan bakken in frietvet, en serveren met een lekker tomantensausje, ze noemen het vogelnestjes en eten het veel met pasen.
    daar denk ik nu spontaan aan
    Een @->- voor U.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *