IJsje.

Misschien ken je ze nog wel de ijsjes van Jamin.
Tussen de wafeltjes, die apart erbij zaten om ze knapperig te houden, zat een blok met roomijs.
Als het warm weer was mochten we een ijsje kopen bij Jamin.
Maar later had moeder altijd een voorraad in de vriezer, voor de grote trek.
Hoe kom je op deze herinnering, geen idee, kreeg een plaatje te zien van het ijsje.
En dan komt de geschiedenis van de winkelketen boven, in mijn jeugd gingen we vaak naar de Jamin.
Daar kon je per product gesorteerd komen, zoals dat tegenwoordig schep producten wordt
genoemd.
Maar de winkelketen ging in de jaren tachtig op de fles, zo kwam ik een aflevering van
anderetijden over Jamin tegen.


Het blok ijsje.

23 gedachten over “IJsje.

  1. Leidse Glibber

    Even in antwoord op Sjoerd, ja Jamin bestaat nog steeds er zijn er zelfs 2 in Leiden. Dit ijsje kan ik mij nog wel herinneren

  2. Villasappho

    Ik ken ze maar vind die kartonnetjes zo smerig. Ik eet ook geen horentjes met ijs. Als ze geen bakje hebben dan eet ik wel geen ijs. Ik was vooral fan van raketjes en die lange smalle waterijsjes in zo’n doorzichtige verpakking.

  3. Matroos Beek

    Die vonden wij zooo lekker bij ons thuis! De naam was echter anders in België. ik meen ‘reuzenwafer’ maar ik ben het helemaal niet zeker.. Is er niemand uit Vlaanderen die het zich kan herinneren?

    1. Matroos Beek

      Gevonden! Het expo-ijsje

      driekleurig ijsje van Artic

      Behalve softijs werd ook het driekleurig ijsje tussen twee wafeltjes geïntroduceerd op de Expo. De kleuren van de Belgische vlag waren niet mogelijk – zwart ijs was zelfs zonder strenge voedselvoorschriften niet haalbaar- dus werd het bruin-wit-roze. Vijftig jaar later in de zomer nog altijd van de partij.

  4. Wim

    Och ja, de ijsjes van Jamin, veel gegeten vroeger, net als bij jullie zat er een kleine voorraad bij ons in de vrieskast, en met warm weer ( of minder warm weer ) was het een waren traktatie. Gek eigenlijk, vroeger waren we blij met iets “simpels” als een ijsje .. Bij het zwembad bij ons in het dorp kon je soortgelijk ijs kopen, of dat ook van Jamin werd betrokken weet ik niet, maar het was minstens zo lekker ! Leuk, er gaan weer allerlei gedachten over vroeger door mijn hoofd, wat een ijsje al niet teweeg kan brengen.

  5. willyduvel

    Heerlijk he Hans hier -bij ons was het er ook in drie kleuren neem aan dat het van dezelfde firma kwam Grts

  6. Marlou

    Hoi Hans,
    ja… de ijsjes van Jamin… die herinner ik me heel goed. Wat waren die lekker!
    Wij hadden hier om de hoek ook nog De Sierkan. My oh my… die had ook lekker ijs…

    Krijg er meteen zin in!

    groetjes van Marlou

  7. Morgaine

    Jamin bestaat nog steeds, misschien niet meer in dezelfde handen als toen, en ijs verkopen ze ook nog steeds, althans in Almere wel, soft ijs zelfs, aparte counter hebben ze daar zelfs voor…

    Maar die blokken, ja dat weet ik nog wel, en nog meer bijzonder? Is dat mijn oma ineens ijs in een rol tevoorschijn toverde met ronde koekjes en die sneed ze zelf af….. Ik vond het op een worst lijken maar dan met ijs, zo gek! whahahahaha Seventies was dat ook… einde van denk ik…

    X

  8. mizzD

    Hihi.. we moesten het gisteren nog over ijs hebben hè! Deze blokken vond ik ook heerlijk.. die likte je rond en rond en als het begon te smelten moest je die wafeltjes naar elkaar toe drukken en dan maar door blijven likken rond en rond hè.. Grappig dat je een rechthoekig wafeltje rond kunt likken hahahahaa!
    De limlolly’s van Jamin waren ook lekker.. dat waren die rode waterijsjes op een stokje, maar daar zat volgens mij meer in dan alleen gekleurd water, het leek of er ook fruitpulp in zat.
    Er zitten nog steeds filialen van Jamin hier in Rotterdam her en der.. denk dat ze met minder filialen een doorstart gemaakt hebben.

  9. Peter

    Heerlijk ja. en ook die platte blokken met de helft chocolade en in papier. Waren geloof ik 15 ct? Ik kwijl nog steeds als ik eraan terug denk.

  10. Tine de Jong

    Soms komen herinneringen gewoon op je pad en ja dit ijsje is mij ook wel bekend. Heel vaak van mijn pleegmoeder gehad. De smaken waren dan vanille met wat chocolade erin. Zelfs de Gompie was mijn favoriet . Ken je die nog?

  11. John

    Ik heb het nooit op. Ik ben eigenlijk nooit een snoeper geweest en nu ik ouder ben ben ik daar best blij om.

  12. Bertie

    De aller- allerlekkerste.
    Zondags kwamen de karren vav Sierkan en Vami door de straat maar ze haalden het niet bij ‘Sjamin’.

  13. Sjoerd

    Volgens mij bestat Jamin nog steeds en verkopen ze nog steeds snoep en ijsjes… Maar die blokken destijds waren pas echt lekker.

  14. די מריו

    Ja die ken ik nog wel. heel soms mochten we die halen inderdaad. Maar meestal thuis uit de vriezer, want dat was goedkoper.

    Love As always
    Di Mario

    1. ZON-nebloem

      weer wat geleerd dus, ik zag je reactie bij me, ik ben een echte ijsliefhebber, en dit echt belgische expo-ijsje met de kleuren van de vlag ken ik zeker, ik heb er veel gegeten

Reacties zijn gesloten.