Juliane Werding – Geh’ nicht in die Stadt (heut’ Nacht).

Dit weekend viert “Juliane Werding”, die in Essen op 19 juli 1956 is geboren en wordt vandaag drie en zestig jaar, ze is een Duitse zangeres.
In Nederland is ze voornamelijk bekend van haar hit “Geh’ nicht in die Stadt (heut’ Nacht)” die in 1984 een veertiende positie in de Top 40 behaalde.
Geboren en opgegroeid in Essen en waar ze vanaf 1963 naar de basisschool ging.
Vanaf 1967 ging ze naar de B.M.V.-school in Essen.
In 1973 studeerde ze af op de middelbare school en volgde een opleiding van twee jaar op de commerciële school in Bottrop.
Op dit moment had ze haar muzikale doorbraak al gemaakt, die in die jaren was begonnen.
Over het algemeen was ze altijd al actief op het muziek gebied, wat het leven natuurlijk
gemakkelijker maakte na haar podiumcarrière.
Het begon allemaal met een demotape, die ze in 1970 stuurde naar het televisieprogramma “Talentschuppen” van Südwestrundfunk.
Ze was uitgenodigd voor de show en kreeg haar eerste opnamecontract voordat ze in de De muzikale doorbraak kwam in 1972 met het autobiografische nummer “Am Tag, als Conny Kramer starb“, want een vriend van haar stierf aan de gevolgen van zwaar drugsgebruik.
Samen met hem, in haar tienertijd was ze straatmuziek in het voetgangersgebied van Essen.
De naam van de overleden jongen was echter anders.
Samen met de tekstschrijver “Hans-Ulrich Weigel” werd deze Duitse coverversie op de titel
The Night they drove old Dixie Down” gemaakt.
Door de goede verkoop van het single en het album “In Tiefer Trauer” leverde dit haar aan
einde van het jaar het Gouden Europa en de gouden Bravo Otto prijs op als de meest populaire zangeres van het jaar.
In 1975 kwam het volgende succes met het album, “Wenn Du denkst, Du denkst, dann denkst Du nur, Du denkst”, met teksten van “Gunter Gabriel” en werd geproduceerd door
Peter Meisel”.
Ook dit album plaatste zich uitstekend in de hitlijsten en voor dit derde album kreeg ze de Bravo Otto en de Silver Lion van RTL prijs.
De nummers van dit album zijn meestal onbekend, waardoor “Wenn Du Denkst Du Denkst Dann Denkst Du Nur Du Denkst” een herkenbaar nummer is wat er in haar hoofd afspeelt.
Vier jaar later werd ze ook een actrice in haar debuut film “Palermo oder Wolfsburg” onder
regie van “Werner Schroeter”.
Aan het begin van de jaren 80 haalde ze met “Nacht voll Schatten”, de Duitse versie van de “Moonlight Shadow” van “Mike Oldfield” een grote hit.
Niet alleen in Duitsland, maar ook in de Benelux zijn hun titels ‘Geh nicht in die Stadt’ en
Sonne auf der Haut” een succes geworden.
In november 1984 bracht ze haar achtste album uit, “Ohne Angst”.
Ze nam ook deel aan het project “Band für Afrika”, geïnitieerd door “Herbert Grönemeyer”, een Duitse bijdrage aan het Live Aid-concert.
Haar negende album “Sehnsucht ist unheilbar” stond een jaar in de hitlijsten, ontving platina en driedubbel goud en het laat zien dat de zangeres muzikaal succes had zelfs nadat de titels aan haar waren gekoppeld, maar tegelijkertijd dat deze successen nauwelijks werden waargenomen of al waren vergeten.
De volgende albums waren succesvol en kon het goud stofvrij worden gemaakt.
Ze ontwing de “Berolina” in 1987 van de ZDF als Artist of the Year en ontving opnieuw de Golden Tuning Fork.
In 1990 bracht ze haar twaalfde, wederom goudwinnende studioalbum “Zeit für Engel” uit en na haar 13e album “Zeit nach Avalon zu gehn” was ze in staat om de Golden Tuning Fork opnieuw als de populairste artiest te winnen en nog talloze andere onderscheidingen volgden.
In 1994 bracht ze haar 15e album “Von Anfang An” uit, waarbij “Viktor Lazlo” en “Maggie Reilly” betrokken waren.
Als trio gingen ze samen op tournee en sindsdien is er regelmatig om de twee jaar een Juliane Werding-tournee.
Na ontvangst van een echo-nominatie in 1997 ontving ze haar vijfde stemvork en twee jaar later droeg ze het titelnummer “Alles passt passiern” bij voor de ARD-serie “Drei mit Herz”.
In 1999 toerde ze met haar achtkoppige band voor het album “Der Weg 1972–1999” in heel Duitsland, in totaal gaven zevenentwintig concerten, die vaak uitverkocht waren.
In 2000 speelde ze een rol in het toneelstuk “die Vagina-Monologen” van “Eve Ensler” en in het München Metropolitan Theater ingevoerd.
In 2006 publiceerde haar tweeentwintigste studio album “Sehnsucher” en gelijktijdig het gelijknamige boek “Sehnsucher – 7 Wege mit der Sehnsucht zu leben“.
Er was weer een tournee met haar band in 2007, die later werd uitgebracht als een live-cd “Werding Live” – de eerste live album van haar.
In 2008 kwam het album ging de officiële Media Control Charts als hoogste nieuwkomer van de week.
Het was haar meest succesvolle charts plaatsing in de afgelopen achttien jaar.
Sinds 2009 heeft ze afscheid genomen van de showbis en wat overblijft is Gouden terugblik in de BankShow met haar bekendste nummer: Geh’ nicht in die Stadt (heut’ Nacht).

14 thoughts on “Juliane Werding – Geh’ nicht in die Stadt (heut’ Nacht).

 1. Wim

  Dat is bijzonder leuk Hans, dat je aan deze geweldige zangeres aandacht schenkt, hier is ze namelijk favoriet ! Echt (bijna) alles op platengebied, van haar, is hier aanwezig. En wekelijks luisteren we wel wat nummers van haar, bedankt daarom. Goed weekend gewenst, en een mooie zomerse week !

  Reageren
 2. Tine de Jong

  Heel mooi schrijven van haar Hans, en ja ik ken haar ook hoor. Mooie songs maakte ze zeker wel. Ik heb nog ergens een plaat van haar en draaide toen veel Starke Gefühle uit 1988 en toen ik nog een piraatje was werd ze ook veel aangevraagd. Zeker het nummer Gib niemals auf.

  Reageren
 3. די מריו

  Dit liedje ken ik gewoon… en ik ken zelfs de plaats waar ze geboren is, want daar heb ik een vriendin wonen. Dat is toch wel weer apart.

  Love as alwyas
  Di mario

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *