Jenny Arean – Vluchten kan niet meer.

Dit weekend is de op 4 oktober 1942 geboren “Jenny Arean” als Johanna Jenneke Josepha Klarenbeek geboren in Lisse de Gouden terugblik.
Ze viert vandaag haar zeven en zeventigste verjaardag en is de dochter van een kelner
en zangeres “Conny Renoir”, die regelmatig optrad voor radio en televisie en van haar moeders kant komt ze dus uit een artistieke familie.
Na de scheiding van haar ouders gaat ze een internaat en als ze op de huishoudschool zit, woont ze met haar moeder in de Pijp, in Amsterdam.
Op haar veertiende ziet ze een optreden van “Wim Sonneveld” en vanaf dat moment weet ze precies wat ze wil, ze wilde ook bij het cabaret.
Een jaar later stopt ze met de huishoudschool en vindt ze werk in de huishouding.
Als ze zeventien is doet ze auditie bij het “ABC-cabaret” van “Wim Kan” en zijn vrouw
Corrie Vonk”.
Ze draagt “Ubbeltje van de bakker” van “Annie M.G. Schmidt” voor en zong ‘Ik ben zo blij dat ik een stukje van de wereld ben’.
Ze wordt aangenomen, maar haar naam die kon natuurlijk niet volgens mevrouw Vonk en ze besloot dat ze door het artiestenleven zou gaan als Jenny Arean.
In april 1960 debuteerde ze bij het ABC-cabaret en haar eerste rolletje is in ‘De kamerlinde’.
Later krijgt ze hoofdrollen in musicals als “Er Valt Een Ster” en ‘Vadertje Langbeen’.
In 1963 trouwt ze met de acteur “Huib Rooymans”, met wie ze op 4 januari 1971 ook hun
dochter Myra krijgen.
In dat jaar krijgt ze haar eerste grote solo “Meid met een mes” en speelt ze in verschillende
toneelproducties: met toneelgroep “Ensemble”speelt ze “Hooikoorts” en
Het Leven Van Bertolt Brecht”, met toneelgroep“Globe” speelt ze ‘Mahagony’ en in 1966 speelt ze in de musical “Anatevka”.
De musical “En Nu Naar Bed” in 1971 betekent haar eerste samenwerking met Annie M.G. Schmidt. Het bekendste nummer uit deze show is: “Vluchten Kan Niet Meer”, een duet met de hoofdrolspeler “Frans Halsema”.
In 1972 speelt ze de hoofdrol in de zevendelige televisieserie van de NCRV muzikaal spel van het boek van “Johan Fabricius”, “Het meisje met de blauwe hoed”.
In 1975 en ‘76 staat ze met “Robert Long” en “Dimitri Frenkel Frank” op het podium in het
programma’s ‘Scherts, Satire En Ander Snoepgoed I’ en ‘II’.
Tijdens deze shows ontdekt ze dat ze ook gek kan doen, in het nummer “Gut kijk haar” maakte ze daar dan ook dankbaar gebruik van.
In 1977 wordt het duet Vluchten Kan Niet Meer met Frans Halsema een grote hit nadat het op single uitgebracht is, het nummer is afkomstig uit de 1971 daterende musical “En nu naar bed” van Annie M.G. Schmidt en “Harrie Bannink”, misschien ook wel door de toenmalige politieke
situatie, die in dit lied op een zeer treffende, haast beklemmende wijze bezongen wordt?
Ze werkt mee in 1979 aan de van oorsprong Amerikaanse theatermusical “De Club” samen met onder andere “Adèle Bloemendaal”, “Annet Nieuwenhuyzen” en “Els van Rooden”.
Begin jaren tachtig heeft ze een verhouding met “Ischa Meijer”, met hem schrijft ze een aantal theaterprogramma’s waarin ze ook samen spelen.
Eén van deze programma’s, “En God Zag Dat Het Goed Was”, verschijnt op plaat.
In dieperiode speelt ze ook in een aantal televisieprogramma’s onder de regie van
Rob Touber”.
Op aanraden van Ischa Meijer besluit ze om soloprogramma’s te gaan maken en haar eerste
solotheaterprogramma, “Gescheiden Vrouw Op Oorlogspad”, speelt ze in 1985.
Voor dit programma ontvangt ze de Johan Kaart Prijs en de Scheveningen Cabaret prijs.
Daarna volgen de voorstellingen ‘Voorts Gaat Ie Weer’,uit 1986 en “Neem je een apie voor me mee” 1988 en ‘Het Huishoudsyndroom’ uit 1991.
In dat zelfde jaar verschijnt een album waarop Arean liedjes van Ischa Meijer zingt met de titel “Zingt Ischa Meijer”.
In 1992 ontvangt ze de Annie M.G. Schmidt-prijs.
Haar soloprogramma “De Dame Zet Zich Schrap” uit 1993 komt uit op CD.
Inmiddels heeft ze ook een Gouden Harp in 1993 en een Edison in 1994 ontvangen.
In 1996 speelt ze onder meer met “Joost Prinsen” de musical “Tip Top”, met liedjes uit de jaren dertig en veertig van voornamelijk joodse artiesten die toentertijd vaak in de Amsterdamse bioscoop Tip Top optraden, van deze liedjes wordt een album gemaakt.
Daarnaast ontvangt ze voor de tweede maal de Annie M.G. Schmidt-prijs.
Een jaar later staat ze samen met “Lucretia van der Vloot” in het theater, waar ze een muzikale show brengen afgewisseld met korte conferences en ze ontvangt weer een prijs: de Gouden Notenkraker.
Vanaf 1998 speelt Jenny, afgewisseld door “Jasperina de Jong”, de hoofdrol in de Annie M.G. Schmidt-musical “Heerlijk Duurt Het Langst”.
In 1999 komt er een soort Best Of album van haar uit, namelijk “Portret”, met de mooiste liedjes uit haar hele carrière, het kan niet anders dan dat het een dubbelalbum geworden.
In 2000 vond ze het tijd worden voor een terugblik op haar veertigjarige carrière en brengt ze de voorstelling “Voorwaarts en niet vergeten” op de planken.
Hierin brengt ze de mooiste nummers uit haar carrière ten gehore, afgewisseld met anekdotes.
Eind 2001 is Jenny Arean opnieuw in een remake van een Schmidt/Bannink musical te zien: “Foxtrot”, de musical was tot eind 2001 te zien in het Oude Luxor Theater te Rotterdam.
Begin 2002 is ze met Foxtrot door het land aan het reizen en zijn er een aantal theaters in Nederland bezocht.
Aan het eind van 2002 is ze samen met “Willeke Alberti” begonnen met de voorstellingen van “Klarenbeek en Verbrugge”.
In april 2003 heeft Jenny haar theatershow ‘Klarenbeek en Verbrugge’ met Willeke Alberti met vier dagen in Carré beëindigd.
Tot eind oktober 2004 was Jenny in het theater te zien in “Telkens weer het dorp”.
Na een aantal jaren samen met in anderen op het toneel te hebben gestaan, vond ze het tijd om weer solo het theater in te gaan.
In het theaterseizoen van 2004/2005 was ze dan ook te met een nieuwe theatershow:
Jenny-solo” het werd een onewomanshow zoals alleen zij die kan brengen.
Met passie, gevoel voor nostalgie en humor en met die unieke stem waarmee zij een ieder in vervoering weet te brengen.
Het jaar erop was een jaar zonder een grote rondreizende voorstelling langs de theaters, ze speelde mee in de remake van “’t Schaep met de 5 Pooten”.
Ze speelde Riek Balk, de vrouw van Arie, die af en toe op de wasserette van tante Door past.
Begin 2007 was Jenny te zien in “Het verschil”, een vervolg op ‘Tip Top’, een voorstelling met een mengelmoes van stijlen: muziektheater, toneel, cabaret, stand-up comedy.
Aan het einde van het jaar tot en met april 2008 is ze weer met de solovoorstelling:
Jenny Arean In Concert” in de Nederlandse theaters te zien.
In een hoog tempo zingt zij, deels nieuwe en deels bekende nummers, gelardeerd met scherpe oneliners en conferences.
Omdat ze al bijna 50 jaar in het vak zit, werd er 30 maart 2009 een hommageavond voor haar georganiseerd, tijdens deze avond kreeg ze uit handen van haar dochter Myra het eerste
exemplaar van de DVD-box “Jenny door de jaren heen” uitgereikt.
Van januari 2010 tot en met april was Jenny te horen in het hoorspel “De Moker” en in het najaar was ze op tv te zien in het vervolg op “’t Vrije Schaep”, “’t Spaanse Schaep”.
In het theaterseizoen 2011-2012 was ze samen met “Tony Neef”, “Maaike Widdershoven” en “Joel de Tombe” te zien in de show “Vroeger of later”, met liedjes uit het repertoire van
Robert Long.
Ook was ze in 2012 te zien in het programma “Sterren op het doek” van “Hanneke Groenteman”, waar ze model stond voor een drietal kunstenaars, terwijl Hanneke met haar sprak over haar carrière en wat haar zoal bezig houdt.
In het theaterseizoen 2012- ‘13 vertolkte ze samen met Tony Neef een rol in de musical “Annie” van “Albert Verlinde” Entertainment waar ze de rol van Miss Hannigan vertolkt.
In de zomer van 2012 is Jenny druk bezig geweest met de opnamen van “‘t Schaep in Mokum” dat vanaf januari 2013 werd uitgezonden op tv.
Begin januari 2014 brak ze haar schouder en was ze niet in staat om haar rol naast
Bram van der Vlugt” in het toneelstuk “On Golden Pond” te spelen, maar in maart was ze
voldoende hersteld om haar rol weer van “Liz Snoijink” over te nemen.
Op 5 mei trad ze op tijdens het Bevrijdingsconcert in Amsterdam en zong de nummers “Cimetière” en “Zing dan”, met daarbij muzikale ondersteuning van Philharmonie Zuidnederland.
In de zomer van dat jaar was ze druk bezig met de opnamen van “Schaep Ahoy”, en is ze in het voorjaar van 2015 op tv te zien in de nieuwe serie.
In theaterseizoen 2016-2017 speelde zij een voorstelling met Marijn Brouwer.
In het voorjaar van 2018 was ze te zien in de telefilm “Gewoon vrienden” en op 26 april werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
In oktober trad ze op in een hommage voorstelling aan Robert Long, die dit jaar 75 zou zijn
geworden, het stuk had als titel “Uit liefde en respect” en in november trad ze op in de show “Annie M.G. in Carré“.
Eigenlijk is ze nog steeds actief, maar dit weekend is ze de Gouden terugblijk in de BankShow met het nummer wat ze samen zingt met Frans Halsema, Vluchten Kan Niet Meer.

13 thoughts on “Jenny Arean – Vluchten kan niet meer.

 1. mizzD

  Fantastische actrice en zangeres.. ik zie haar nog steeds graag spelen. Ken haar niet persoonlijk, maar het lijkt me ook nog eens een bijzonder vriendelijke dame.. ze kan in ieder geval heel smakelijk lachen haha!

  Reageren
 2. Skyblog

  Hallo Hans,

  Deze muziek is zeker prachtig om te naar te luisteren. Heel lang geleden deze liedje. Prachtig!

  PS: onze website heeft een nieuwe naam gekregen SKYBLOG.NL (wil je onze oude linkje van Yova aanpassen voor ons? Dank je wel alvast!)

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *