Johan Verminnen – ‘k Voel me goed.

Dit weekend geen onbekende zanger in de Gouden terugblik, hij komt regelmatig voorbij in de BankShow, het is Johan Maurits Verminnen hij werd geboren als jongste in een gezin van vijf kinderen in Wemmel bij Brussel op 22 mei 1951 is een Belgische liedjesschrijver en zanger die als artiest als “Johan Verminnen” bekend is.
Hij heeft een rustige jeugd maar zijn schoolprestaties en zijn vervalste rapporten geeft aan dat daar zijn voorkeur niet ligt.
Het is zijn vaardigheid in het poppenspel, tot groot vermaak van zijn klas- en leeftijdsgenoten dus de stap naar de showbizz is dus maar een kleine stap.
Hij wordt winnaar van de wedstrijd ‘Ontdek de Ster ’69’ en ontvangt de prijs uit handen van “Toon Hermans” die hem zegt: ‘Je hebt zulke vriendelijke ogen dat je zal moeten oppassen’.
De doodgewone student die een studie dictie en dramatische kunst volgt aan het
conservatorium te Brussel, krijgt plotseling aanbiedingen voor optredens en een contract voor een eerste album en dat is voor hem bijzonder want nu moet hij een keuze maken tussen
professionele activiteiten en het conservatorium, hij kiest voor het eerste.
Jean Kluger” gaat hem begeleiden en stuurt hem naar de Brusselse ‘Place du Samedi’, waar hij les krijgt van muzikant “Willy Albimoor”.
Zijn eerste album “Album 1”wordt door Jean Kluger geproduceerd en hun samenwerking zal zestien jaar duren.
Hij stelt een begeleidingsgroep samen aan die diverse bezettingen kent, eigenlijk wordt het broedplaats voor grote talenten, onder andere: “Raymond van het Groenewoud”, “Jean Blaute”, “Jean-Marie Aerts”, “Tars Lootens”.
Met deze muzikanten wordt gewerkt aan een vernieuwing die aanstekelijk werkt en die de
kleinkunst in Vlaanderen andere paden doet betreden, de ‘Polderpop’ is geboren en is heel
populair.
Pop kan ook in het Nederlands en zo wordt Johan door journalist “Peter Cnop” de grootvader van de polderpop genoemd en weldra staan “Kris De Bruyne”, “Zjef Van Uytsel”, “Wim De Craene” en vele andere op de Vlaamse podiums.
Maar de pure chansons laten hem niet los en hij blijft het oeuvre van “Jacques Brel”, “Leo Ferré”, “Claude Nougaro Jacques” en vele andere koesteren.
In 1975 verbaast hij de chanson-wereld met zijn overwinning op het befaamde ‘Festival de la Chanson Française’ in Spa, hij wint de eerste prijs en de persprijs.
Dit resulteert in zijn eerste Franstalige album “Elle Chante Nanana” en een platencontract in Frankrijk, Parijs wenkt en Johan verdeelt zijn tijd tussen Brussel en de Franse hoofdstad.
Ook in Vlaanderen blijft het niet stil en uiteindelijk kiest hij tussen het zekere en niet het
onzekere de weg naar erkenningen en succes in Vlaanderen ligt open.
Zijn succes stijgt net al zijn platenproductie met albums zoals: “Tussen Brussel en Oostende”, “Suite als Refrein”, “Als mijn Gitaar me Helpt”, maar ook singles als “Laat me nu toch niet alleen”, “Brussel”, “In de Rue des Bouchers” scoren hoog in de hitparade.
En hij blijft gedreven verder werken aan de vernieuwing en uitbreiding van zijn programma, zo volgen er enkele gelegenheidsproducties voor onder andere Europalia, Mallemunt, Humorfestival Heist ’80, Brusselement.
Maar de jaren tachtig verlopen minder goed, hij zit in een crisisperiode en van al de gestelde doelen komt weinig of niets terecht.
Maar na nog geen jaar zingt hij “Ik voel me Goed”, de titelsong van zijn nieuwe album die tot stand komt in samenwerking met pianist Tars Lootens.
Op het album staan enkele klassiekers als “Tien Jaar” en “Een hemel vol sterren”.
Na vijftien jaar carrière als zanger komt hij tot een besluit, dat hij anno 1984 zonder band te gaan optreden en gaat terug naar de korte eenvoudige liedjes en zet een programma op met enkel Tars Lootens achter de piano.
Een tournee langs de belangrijkste Vlaamse theaters, brengt hem oog in oog met een vertrouwd en nieuw publiek en na aanleiding hiervan komt er een nieuw album uit: “Melancholie”.
Met zijn tweede chansonprogramma “Zeilers ver van Huis” wordt de lijn volledig doorgetrokken, want zijn optreden in het theater wordt positief ontvangen door het publiek.
Zijn album “Traag is Mooi” is een versmelting van Woord en muziek in zijn actuele chanson en heeft hij ondertussen een nieuw platencontract getekend bij BMG/Ariola.
Hij switcht van Brussel voor de rust van St-Martens-Latem waar hij zich vestigt met vrouw en dochtertje Paulien en deze nieuwe ervaringen leidt tot het album “Gezongen Landschap”.
Om dit programma naar het podium te vertalen trekt hij enkele klassenmusici aan met onder andere “Bert Candries” en na twintig jaar podium komt er het programma “Brieven uit Latem”.
Platenmaatschappij BMG/Ariola stelt voor om een verzamelalbum uit te brengen onder de naam: “Mooie dagen” het is een prachtig overzicht van 20 jaar.
Ook worden gelijk 2 nieuwe nummers op het album gezet en hiervan gaan in minder dan 6 maanden 45.000 stuks over de toonbank, het levert hem een gouden en platina waardering op.
In januari 1991 start de nieuwe theatertournee onder de titel “Volle Maan” en voor de eerste maal wordt op de première ook de gelijknamige CD gepresenteerd.
Met dit programma speelt hij praktisch overal in het land voor uitverkochte theaterzalen.
Het theaterprogramma “Zeven Levens” gaat eind ’92 in première en er verschijnt ook een CD onder dezelfde naam.
in 1993 en 1994 wordt hij benoemd tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen.
In het najaar van 1994 viert Johan zijn vijfentwintig jaar podium optreden met zijn succesvolle jubileumtour “Alles Leeft” en in heel Vlaanderen speelt Johan, samen met een orkest voor uitverkochte zalen.
Het wordt een enorm succes en enkele weken na het tournee wordt een dubbele live-CD
uitgegeven.
In september 1996 brengt hij een nieuw liedjesprogramma “Suiker en Zout”, opgebouwd rond de gelijknamige CD.
En het jaar erop brengt hij samen met “Stef Bos” een ode aan Jacques Brel in het bejubelde
project “In het Licht van zijn Schaduw”.
Van half juni tot begin augustus van dat jaar speelt hij ook nog de rol van de Leeuw in de
musical “Tovenaar van Oz”.
Door het uitbrengen van de Franstalige CD “Marin d’Eau Douce” in 1998 maakt het Franstalige publiek opnieuw kennis met hem en het Nederlandstalige publiek ontdekt een Verminnen, die zijn herkomst in het Franstalige chanson duidelijk aantoont.
Dertig jaar carrière in 1999 levert een nieuwe jubileumtournee en een nieuwe dubbel-CD “Vroeger en Later” op.
Vroeger slaat op cd1, waarop 21 van zijn beste liedjes gebundeld worden en het deel Later (cd2) telt veertien fonkelnieuwe songs.
De presentatie van de dubbel cd ‘Vroeger en Later’ en de viering van zijn loopbaan van drie decennia groeit uit tot een artistieke topper.
En hij zit nog niet stil want in 2001 wordt zowat het Verminnen jaar, van februari tot in mei gaat de zanger terug naar de roots van het chanson, begeleid door de begenadigde jazzpianist “Michel Bisceglia”.
Het duoprogramma draagt de titel “Luistervinken” en na de zomer verschijnt er een nieuwe cd “Swingen tot Morgenvroeg”.
Ook presenteert hij een twaalftal nieuwe songs in de rijke big band traditie, aangevuld met enkele van zijn klassiekers die ook gearrangeerd werden in dezelfde stijl en met het zelfde repertoire doet hij in het najaar alle grote culturele centra aan.
Omdat de tournee zorgt voor uitverkochte zalen kent deze een vervolg in najaar 2002.
In het voorjaar van 2003 is er een nieuwe chansontournee “Luistervinken 2” ook weer met
pianist Michel Bisceglia en ook accordeonist Rony Verbiest.
In oktober verschijnt zijn nieuwe cd “Tegenlicht”, met dertien nieuwe chansons die het het gevoel van de tweeënvijftigjarige zanger reflecteren.
In nummers als “De Tuin” en “De drie musketiers” kijkt hij terug op zijn jeugd in Brussel.
Het geluk buiten de stad wordt bezongen in “Een beetje dorp” en “Vlaamse Ardennen”.
Een ander terug kerend thema is het leven van de artiest ”De hemel nabij” wordt de 1ste single.
Met de theatershow “Tegenlicht” toert hij langs de culturele centra in Vlaanderen.
Samen met zijn twee kornuiten komen ze in het najaar 2008 met Johan & zijn trio naar Nederland voor een tournee onder de vlag ‘Vlaanderen boven’, de tournee wordt verlengd tot in najaar 2010.
Begin oktober 2019 komt er een nieuw studioalbum uit, “En daarna ga ik vissen” staan 14 gloednieuwe songs waaronder nummers van of geschreven met “Lieven Coppieters”, “Guido van Hellemont” en “Bob Jan Savenberg”.
Aan het begin van 2020 krijgt de “website” van Johan een nieuwe facelift.
Maar dit weekend de Gouden terugblik met het nummer ‘k Voel me goed, een bemoediging in deze tijd.

16 gedachten over “Johan Verminnen – ‘k Voel me goed.

 1. RenéSmurf

  Dit is een prachtig liedje, prachtig gezongen en met een leuke tekst, Het komt regelmatig voorbij, en de zon gaat dan altijd schijnen, al was het maar in gedachten.

 2. Matroos Beek

  Een heel bekende Belg, maar tegenwoordig is het stil rond hem. Ik herinner mij dat hij huwde met een knap fotomodel en dat ze samen een dochtertje ‘Paulien‘ kregen. Voor zijn dochter maakte hij het mooie liedje ‘Paulien’ wat ik persoonlijk zijn mooiste nummer vind.

 3. willyfotoblog

  een man met een welgevulde carrière Hans..

  die wel wat uit de actualiteit verdwenen is

  maar wel één van de beste chansonniers

  een terechte “gouden terugblik”

  groeten

 4. klaproos

  oei Hans,

  dit is zo’n liedje dat de héle dag in j e hoofd blijft hangen 🙂

  prachtig zo lekker vrolijk,
  hij heeft héle mooie liedjes… héél gevoelige liedjes waarbij je tranen stromen

 5. John

  Ik voel me meestal ook goed. Het liedje heeft een enorm stereo effect, echt zoals je kan verwachten uit die tijd met die elektronische sound.
  Wat leuk dat je Black Sarcophagus, van Junius kunt waarderen.

 6. ZON-nebloem

  Mij doet die man niets, ik ken die zijn liedjes natuurlijk
  maar bij Johan Verminnen denk ik direct aan mijn schoonbroer, hoeveel optredens heeft die hier al van gezien…
  en dan dat mopje waarin gezegd wordt, ik ben Johan Verminnen, ik kom uw dochter beminnen;-)
  -€en @->- voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.