Toppop.

Alweer vijftig jaar terug, wat?
Nou Toppop, want op 22 september 1970 was de eerste aflevering op de televisie te zien en werd uitgezonden door de AVRO.
Het was het eerste wekelijkse muziekprogramma op de Nederlandse televisie die bands liet zien en horen.
De aflevering werd altijd voorzien van een nieuw gebouwd decor, geld zat,
die volgens mij creatief uit de duim werden gezogen.
In het begin worden de afleveringen goed bekeken door de jongere generatie, later neemt dat af door concurrerende pop programma’s.
Zelf heb ik ook wel afleveringen bekeken, maar zeker begin jaren zeventig was ik toch meer een radio, zeezender luisteraar.
De bands komen graag in Toppop want als je plaat het goed doet in Nederland is dat vaak een voorbode van succes in de rest van Europa.
En bij gebrek aan een artiest, maakte danseres Penney de Jager een balletchoreografie of werd de artiest door een filmploeg thuis of op locatie opgezocht.
Mr Toppop, presentator Ad Visser, vertelt in het programma van Andere-Tijden over de beginjaren, de ontmoetingen met artiesten en het seksfeest dat Toppop op de kaart zette
bij de buitenlandse bands.
De aflevering is te bekijken op de zelfde pagina van Andere-Tijden.
Radio 5 zal vanaf maandag 21 tot en met vrijdag 25 september in het roemruchte verleden van het legendarische tv-programma Toppop duiken.
Het overzicht is te lezen op de Toppop pagina van Radio 5.


Avro’s TopPop begin tunes seventies.

17 gedachten over “Toppop.

 1. Mirjam Kakelbont

  TopPop yeah! Als kind zat ik aan de tv genageld. Snapte niet hoe Penny de Jager zich zo kon dubbelvouwen. Ik heb (heel wijs) niet geprobeerd haar na te doen. Zo jong en dan al je tekortkomingen inzien (-:
  Leuke blog!
  Lieve groet.

 2. boerin zonder naam

  Ik heb bij toeval de uitzending van Andere Tijden gezien. Frappant vond ik het verhaal dat de vrouw van Ad Visser bijna al zijn outfits maakte.
  Veel liedjes werden dansend ondersteund door Penny de Jager…. Maar wie is toch die blonde man die om Donna Summer heen huppelt?
  (Dit filmpje blijft me bij, niet omdat ik het mooi vind, maar door het wonderlijk dansen van dat huppelmanneke)

 3. John

  Wij mochten er officieel niet naar kijken maar we zagen het hier of daar toch. Ik denk dat het concept voor die tijd geweldig was. Visser dankt er alles aan denk ik.
  Heel wat artiesten hebben er naam gekregen in Nederland.

 4. Di Mario

  Ja, dit ken ik ook wel, maar mijn moeder ging al snel over op countdown, dat was met adam curry en paay. Wat is het toch alweer een tijd geleden he.

  Love As always
  Di mario

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.