Geen vuurwerk.

Afgelopen jaarwisseling was er een vuurwerk verbod, de meeste mensen hielden zich
daar gelukkig aan.
Maar er waren er ook die het niet konden laten om vuurwerk af te steken.
Zo ook hier in de omgeving, gelukkig een stuk minder dan voorgaande jaren.
Vuurwerk afsteken veroorzaakt milieuvervuiling daar is al veel over geschreven, denk daar bij aan fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en het water.
Zo had ik al eens een meter gekocht om de luchtkwaliteit in huis te kunnen meten.
Deze luchtkwaliteit tester beoordeelt nauwkeurig door meerdere metingen de luchtkwaliteit, waaronder concentraties formaldehyde (HCHO), totale natuurlijke en synthetische vluchtige
organische stoffen van de meeste geuren (TVOC) en fijnstof, stof van minder dan 2,5 micron (PM2,5) .
Dus om even voor middernacht de luchtkwaliteit tester ingeschakeld en zeven minuten over twaalf werd er een geringe vervuiling te meten.
En dat bij het op twee handen afsteken van siervuurwerk een paar straten verderop.
Ik denk als het vuurwerkverbod er niet was geweest de meter wel in het rood had gestaan.
Ik had uit voorzorg de ramen en roosters dicht gedaan, maar toch komt er vervuiling binnen.
Toen dacht ik aan de reactie van John op het weblogje van 17 december 2020, waarin hij schreef ‘Als je een ventilatiesysteem hebt bijvoorbeeld komt, komt het door kieren en roosters en zo naar binnen.’
En daar heeft hij gelijk in, want onder de voordeur zit een kier naar de gangen en de centrale hal, daar staan allemaal roosters open.
Dus het centraal ventilatiesysteem in mijn woning had ik eigenlijk ook uit moeten schakelen.
Voordat het normale waarde weer was bereikt in de woning was het ondertussen al ver na de middag.


De waarden om 00:07 uur.


De waarden om 14:34 uur.

21 gedachten over “Geen vuurwerk.

 1. Noortje

  Hier was tot ver na 24 uur nog flinke knallen te horen. Maar andere jaren begon het al een paar dagen voor oudjaarsdag en nu gelukkig niet. Solo mijn kat moet er niets van hebben en is zowel van onweer als van de knallen van het vuurwerk bang.

 2. Matroos Beek

  Hopelijk komt er een verbod de komende jaren. Ook hier was er best nog wat vuurwerk. Geen pretje ook voor mijn katten. Vooral mijn ene kat is heel erg bang.
  En dan hebben we het inderdaad nog niet over het fijn stof in de lucht.

 3. Mirjam Kakelbont

  Van mij mag het een nieuwe traditie worden dat voortaan alleen nog siervuurwerk wordt afgestoken. Het komt iedereen ten goede!

 4. Sjoerd

  Hier viel het gelukkig er mee in vergelijking met voorgaande jaren, toen was het in de straat helemaal blauw van de rook. Nu was er in de straat niets, allen in de buurt hoorde je af en toe wat zware knallen. Allen de katten hadden zich ergens verstopt, maar die waren ook snel alweer in de kamer.

 5. mizzD

  Het was hier om 12 uur niet echt héél erg te merken dat er een vuurwerkverbod was.. er ging nog genoeg de lucht in! Gelukkig niet veel knalvuurwerk, maar mooie vuurpijlen.. die zie ik toch wel graag hoor. Over de dagen vóór Nieuwjaar.. daar viel het me wel op dat er maar weinig knalletjes te horen waren.. Oudjaarsdag bijvoorbeeld hoorden we eigenlijk niks, terwijl dat voorgaande jaren altijd al een heel afgesteek was door kinderen.

 6. Dorien

  Er was hier nogal wat vuurwerk rn geknetter. Hier was geen verbod. Mooi om te zien, zielig voor huisdieren, niet goed voor mensen die last hebben van vervuiling. Tja…hoe maak je iedereen gelukkig.

 7. Morgaine

  Er is een misverstand merk ik duidelijk over het vuurwerk verbod, ja die was er, maar alleen voor bepaald soort vuurwerk. Siervuurwerk mocht wel, touwtjesvuurwerk ook, en zo ook sterretjes, alleen als je het in de hand hield dan, zodra je het in de grond ging zetten mocht dat weer niet. Ik weet niet of jij Terrebel leest, maar die had er al een tijd geleden een heel blog aan gewijd ook.

  Fop- en schertsvuurwerk afsteken mag wel
  Het verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van vuurwerk geldt voor al het oudejaarsvuurwerk (waar op het label categorie F2 of F3 staat). Fop- en schertsvuurwerk afsteken (categorie F1-vuurwerk) zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes mag wel. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar en ouder worden gekocht en gebruikt.

  Het is niet toegestaan om vuurwerk per post te verzenden of af te leveren aan huis.

  Carbidschieten: gemeente bepaalt of het is toegestaan of verboden
  Carbidschieten is niet altijd toegestaan. Dit verschilt per gemeente. Neem daarom contact op met uw gemeente of carbidschieten is toegestaan en zo ja, onder welke voorwaarden. Mogelijk is een vergunning verplicht. Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

  De categorieën hebben elk hun eigen kenmerken voor gebruik, gevaar en geluid. Er is ook vuurwerk, zoals fonteinen, waarvan er 2 soorten zijn: categorie F1 en categorie F2. Dit staat op de verpakking. De fonteinen van categorie 2 zijn gevaarlijker en dit jaar niet te koop.

  Voorbeelden zijn: sterretjes, knalerwten trektouwtjes, Bengaals vuur, Bengaalse lucifers, fonteinen voor gebruik binnenshuis en buitenshuis, kerstcrackers, confettibommen, knetterballen, Bengaalse fakkels, grondbloemen en grondtollen. dit mag worden afgestoken 2020, RIVM dus.

 8. klaproos

  wat was het redelijk rustig hé Hans,
  van mij mogen ze het vuurwerk tótaal afschaffen dan we verbieden,
  dat scheelt een hoop ellende voor mens en dier en natuur,

 9. Yova

  Ik denk altijd aan dieren. Dieren zijn bang voor de vuurwerk.
  Vogels vlogen echt heel wild als gek. Ik zag ergens internet vogels niet zweten zoeken moet. Zo zielig. Andere dieren ook. Honden en poezen zijn ook bang. Niet allemaal. Sommige mensen doet tijdelijk op vakantie hotel voor dieren op passen tijdens vuurwerk. Ver verdaan! Bij ons was wel sierlijk vuurwerk geweest. Gisternacht lagen op de bed opeens hoorde wij knal harde bom. Het was vuurwerk. Diep in de nacht om 2 uur. Daarna heb ik niet meer geslapen door de schrik. Vreselijk. Willen dit jaar waarschijnlijk helemaal afschaffen. Dan 1 grote show met vuurwerk gehouden op1 plek. Of het waar is? Afwachten…..Fijne dag.

 10. John

  Het ventilatiesysteem hier kunnen we niet helemaal uitzetten. Daar hebben we wel om gevraagd, maar vanwege regels uit Brussel mag dat niet. Van mij mag er een algeheel verbod komen op vuurwerk.

 11. ZON-nebloem

  ik heb dit jaar waar ik was zelfs niks van vuurwerk gezien
  zalig voor de dieren
  maar waar ik woon, mijn zoon zei dat ze hier flink vuurwerk hadden afgeschoten
  -Een @->- voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.