Ekster.

Eksters worden al 200 jaar vals beschuldigd: ze zouden sieraden en andere glimmende voorwerpen stelen en meenemen naar hun nest, maar onderzoek heeft nu aangetoond dat dit niet klopt.
In werkelijkheid zijn Eksters die in gevangenschap leven of in het wild bang voor onbekende glanzende voorwerpen.
Onderzoekers plaatsten glanzende voorwerpen, samen met niet-glanzend voorwerpen in de buurt waar de vogels werden gevoerd en bekeken hun reacties.
Er was geen aantrekkingskracht tot glimmende objecten, maar integendeel wezen de reacties meer op angst voor de nieuwe glimmende objecten.
Verder is het zo dat het juist opvalt als een Ekster een glimmend voorwerp opraapt en waarschijnlijk doorverteld dan de talloze keren dat een Ekster een niet-glimmende ding meeneemt.
Dat heeft ervoor blijkbaar voor gezorgd dat de mythe in stand werd gehouden.
De mythe gaat terug tot de opera van Rossini uit 1817 ‘De stelende ekster’, waarin een dienstmeisje ter dood wordt veroordeeld voor de diefstal van een zilveren lepel.
Op het laatste nippertje wordt ze gered van de dood als blijkt dat de lepel gestolen is door een Ekster.
Dit thema wordt hergebruikt in het Kuifje-album De juwelen van Bianca Castafiore.


De Avonturen van Kuifje – De Juwelen van Bianca Castafiore.

8 gedachten over “Ekster.

  1. Hanny

    Glimmende voorwerpen dan wel niet, het zijn wel nestrovers. Vandaar dat buurjongens vroeger bij ons in de bomen klommen om de eieren te schudden, zodat er minder eksters om huis vlogen. Want daar waren wij niet zo dol op. Zeker niet, omdat zij het riet op het dak vernielden.

  2. Di Mario

    Dat van Ekster geloofde ik al niet, van Ester daarentegen…… 😉

    Love As always
    Di Mario

    ps… dan ga ik eens snel mijn mailbox openen… bedankt voor de tip.

Reacties zijn gesloten.