Vergroening.

Vergroening, je zal het niet voor de eerste keer lezen.
Dat klopt want op “ 7 april 2020” schreef ik al over ‘Projecten Steenbreek’ in de gemeente Amersfoort.
Onder het motto ‘Tegel eruit, groen erin’ werden bewoners van meerdere wijken opgeroepen om vergroeningskansen in hun straat of buurt in te dienen.
Deze actie is niet onbeantwoord gebleven er kwamen diverse ontwerpen binnen.
Wijzigingen aan de plannen zijn bekeken en zo nodig ook doorgevoerd.
Zo zal dit jaar de wijk Schothorst Noord en Kruiskamp Koppel aan de beurt.
De gemeente heeft voorstellen getoetst op uitvoerbaarheid, beheerbaarheid en veiligheid.
En een deel wat aan de criteria heeft voldaan zijn ook uitgevoerd.
Ook is het streven om als gemeente en bewoners samen te werken in aanleg en onderhoud, onder het moto: “samen maken we de stad groener”.
Want groen zorgt ervoor dat na flinke regenbuien het regenwater kan weglopen in de bodem.
Dat is goed voor de grondwaterstand en vermindert schade aan planten, bomen, gebouwen en is het een bron van voedsel voor insecten en vogels.
Maar het zorgt ook voor verkoeling en minder gezondheidsklachten bij warme dagen.
Kortom, groen is belangrijk voor de biodiversiteit en de gezondheid van mens en dier en helpt de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.
Als iedereen zo bevlogen zou zijn werd er niets vernield, maar helaas er zijn buiten beentjes.
Want langs een pad in het “ Waterwingebied ”, bij de wijk Liendert, zijn meerdere jonge boompjes vernield door vandalen.
Dit is al in maart gebeurd en een melder heeft de gemeente op de hoogte gesteld, die het weer heeft doorgespeeld aan de aannemer.
De vernielde bomen zullen worden vervangen door nieuwe boompjes, maar het blijft een nutteloze actie van de daders.
Wat wel motiverend is dat men de resultaten van de veranderingen in de wijk van ‘Tegel eruit, groen erin’ ziet, dat heeft de gemeente gedaan via een video.


De veranderingen.

Vandaag in de GGOS 2021-04-13
Een overzicht van de GGOS van vandaag, het is aflevering 72.
Niet alleen de maandag is een lastige start, Flip heeft een stapel plaatjes gehaald.
Zit altijd wel muziek tussen die in de show past.
Flip zit vandaag in zijn eigen bubbel en bubbels.
Hij heeft maar een flesje meegenomen om de sfeer te verhogen.
Oldman heeft geen zin in al die koolzuur, word je winderig van.
Samen denken ze terug aan hun vader, welke vader?
Vrienden zijn belangrijk, maar moeten niet in de weg lopen.
Op de haven lijkt het flink uit de hand te lopen.
Laat je verder maar verrassen in de GGOS, te vinden op de pagina van Bankradio.

17 gedachten over “Vergroening.

 1. francky

  Mijn grasperk is zo groen dat er momenteel meer onkruid dan gras groeit. Met tegels heeft een mens minder werk. Toch laat ik het groen blijven. Leuk voor mijn katten.

 2. RenéSmurf

  ja, je moet er maar zin in hebben, laat de gemeente zelf het groen doen, daar zijn ze voor, en laten ze de mensen met rust laten. Maar goed, dit was middels een oproep en dan zijn er altijd wel mensen die zich melden.

 3. Liesbethblogt

  Mensen kopen huizen die ze niet kunnen betalen, moet werken om het maar enigszins te regelen en maken geen tijd meer voor een tuin tenzij ze er een hok in kunnen bouwen om op een gril vlees te gaan ziten verbranden. Gras maaien laten ze nog liever door een robotje doen. Gemeentes niet anders, gezonde bomen worden omgehakt ook als ze nog genoeg ruimte hebben. Het vergroenen moet beginnen bij de regering niet bij de mens.

 4. Noortje

  Helaas zie ik mijn eigen woonomgeving dat er ook steeds meer mensen het groen uit hun tuin halen en er siertegels in leggen. Zelf moet ik ook toegeven dat wat groen in mijn tuin is vervangen door split. Ik wilde na het overlijden van mijn man een wat meer onderhoudsvriendelijke tuin.

 5. Mirjam Kakelbont

  Vergroening vind ik een interessant onderwerp. Elk beetje extra natuur in een stad is een aanwinst voor mens en dier. Ook de slogan: tegels eruit, groen erin. Dat maakt mensen bewust.
  Hans, nog een muzikale mededeling. Het nummer van gisteren is een oorwurm (-: Ik “fool around” me een slag in de rondte. Zelfs vandaag nog…
  Lieve groet.

 6. rebbeltje

  Op onze dagelijkse wandeling krijg ik iedere keer te horen waarom gooien ze die stenen er niet uit ?
  Ja er kan veel meer groen 😉
  Zo nu de radio aan…was er nog niet van gekomen
  Groetjes

 7. Dorien

  Wat mooi al dat groen. Goed voor mens en natuur! Ik las (hoorde) dat de operatie aan je hand is uitgesteld. Hopelijk ben je vlug aan de beurt.

 8. mizzD

  Jammer dat ze dat filmpje nu moesten maken.. straks in de zomer zullen die nieuwe groene perkjes er nog een stúk beter uitzien hè! Dan moet jij er maar eens langs fietsen met je camera Hans! 🙂
  Tegel eruit, groen erin is hier ook bezig.. meestal om geveltuintjes te creëren.. er worden records mee gebroken.. zóveel meters geveltuintjes moeten er komen.. best leuk. Én goed inderdaad.. de stoepen zullen niet meer zo blank staan bij die zware regenbuien die steeds meer voorkomen.

 9. Yova

  Vergroening is zeker belangrijk. Het ziet weer heel goed uit. Ik vind wel mooi Hans. Bij ons in de buurt ook meer vergroening gedaan. eR was toen veel tegels te zien. Nu niet meer. Filmpje ziet goed uit.

 10. Morgaine

  Hier is het hoekhuis verderop verkocht, de mensen die er woonden, jaren en jaren, een oud stel inmiddels, hadden een pachtige open tuin vol met bloemen en schelpenpaden aangelegd. Nu zit er een jong koppel in, en echt.. ze laten het aanleggen nu, maar 3kwart is al betonnen tegels geworden…. en al het oude mooie hout, de tuin was maritiem aangelegd namelijk met scheepstouw en palen als hekje bijv. zo jammer dat ik niet een keer ben gestopt om foto’s te maken, ik dacht telkens, dat komt nog een keer, maar helaas…

  X

 11. Sjoerd

  Ja, en nee. Het initiatief is natuurlijk goed. Maar kijk dan ook eens naar je eigen tuin. Hoe groen is die. Volgens mij heeft de helft van Nederland een betonnen grasveld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.