CollectieCentrum Nederland.

Gisteren was het dan zo ver, de opening van het CollectieCentrum Nederland het grootste kunstpakhuis van Nederland.
Ik woon er tien minuten fietsen van de locatie en zou er heen kunnen gaan.
Maar ik hoorde niet tot een van de genodigden.
Ook het locale nieuws liet het gisteren afweten, vond ik toch vreemd want landelijk was er wel aandacht voor de opening.
CollectieCentrum Nederland is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Op woensdag 3 januari 2018 werd voor Amersfoort, Vathorst/Hooglanderveen de omgevingsvergunning, verleende vergunning voor de verbindingsweg 1 afgegeven voor het bouwen van het collectie centrum Nederland en een erfafscheiding.
De gemeente Amersfoort wilde kantorenlocatie ‘Podium’ in de wijk Vathorst ontwikkelen tot een locatie voor kantoren en woningen.
Zo kreeg het braak liggend stuk grond aan de A28 een nieuwe bestemming.
Het Grondverzet, Machineverhuur en Aanneming B.V. Van de Wolfshaar die op de zelfde
locatie ‘Podium’ was gevestigd heeft plaats gemaakt voor het CCN.
Maar ook de weg ‘Podium’ aansluiting op de ‘Verbindingsweg’ en ‘Rotonde 9’ is voor een deel verwijderd.
Daar kwam ik achter tijdens mijn laatste bezoek aan het CCN voor een paar nieuwe foto’s van de locatie, de oude situatie is te zien op de beelden van google maps , maar ook op de website van CCN is dat zichtbaar, zolang deze niet zijn bijgewerkt, daarom staan deze afbeeldingen op mijn eigen weblog.
De toekomst zal leren hoe men kantorenlocatie ‘Podium’ verder zal ontwikkelen, er liggen nu nog wat braak liggende snippertjes grond.
Zo is Bureau Palmbout Urban Landscapes uit Rotterdam heeft al vanaf het begin een stedenbouwkundige verkenning gemaakt, waarbij rond de huidige kantoren (VolkerWessels en Stater) en het CCN woningen worden ingepast in een groene omgeving.
Uit deze verkenning blijkt dat ‘Podium’ ruimte biedt voor ongeveer 400 woningen, in een mix van grondgebonden woningen en appartementen.
Maar nu heeft veel Nederlandse kunst een collectieve plek om veilig te worden bewaard.
Daarnaast levert het ook weer werk op, ach midden Nederland sterk in dienstverlening.


‘Rotonde 9’ met slak, achtergrond het CCN gebouw.

kantoren (Links) VolkerWessels en (rechts) Stater.

De weg ‘Podium’ is weg.

Zijkant gebouw, verder kon ik toen niet komen.

CCN gebouw vanaf de ‘Verbindingsweg’, toen was het mooier weer.

Enorm kunstdepot in Amersfoort opent: half miljoen objecten liggen er opgeslagen.

Kunstwerk met lichten te zien op nationaal kunstdepot in Amersfoort.

11 gedachten over “CollectieCentrum Nederland.

 1. Melody

  Ik zag het op tv en had gelijk zo iets van “oh wat zou ik dáár graag eens op mijn gemakje tussendoor willen lopen … maar ja al snel hoorde ik dat dat niet zal gaan… jammer hoor.
  Wel mooi dat het nu bij elkaar is én op kunstwaardig verantwoorde manier bewaard gaat worden… én milieuvriendelijk met 2180 ( als ik het goed onthouden heb) energiepanelen…

 2. mizzD

  Ik zag het op het nieuws ja.. is een prachtige duurzame opslag waarbij de kunstwerken niet maar in een donkere kast staan te verstoffen, maar gemakkelijk bekeken en dan uitgeleend kunnen worden aan de diverse musea in het land hè. Amersfoort ligt daar dan wel mooi centraal voor.

 3. Sjoerd

  Kunst moet zeker een plaats krijgen in Nederland, maar dan in de huiskamers van mensen. Bij opslag denk ik dan dat het weggemoffeld wordt en nooit meer boven komt.

 4. ZON-nebloem

  kunst is altijd mooi om te bekijken, maar eigenlijk ga ik zelf weinig naar zoiets kijken, geef mij maar een wandeling of fietstocht….
  .ben je jarig?of was….
  -Een @->- voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.