George Duke.

Jazz- en Fusion veteraan George Duke is maandag 5 augustus 2013 in een ziekenhuis in Los Angeles overleden op 67 jarige leeftijd.
Hij was ruim 45 jaar actief in de muziek, hij begon zijn carrière begin jaren zestig samen met Al Jarreau in de Half Note Club in San Francisco.
Op de middelbare school speelde hij in jazzbandjes, inspirator was Miles Davis en voltooide een opleiding compositie en trombone aan het San Francisco Conservatory Of Music in 1967.
Hij kwam in contact met Frank Zappa in club Thee Experience in Los Angeles en speelde vervolgens twee jaar in zijn band en is te horen op verschillende Zappa platen.
Eind jaren ’70 begon Duke zijn carrière als muziekproducent met de Braziliaanse instrumentalist Raoul de Souza, zangeres Dee Dee Bridgewater en talloze anderen.
Zijn eigen doorbraak kwam met het album van ‘A Taste Of Honey’ .
De single, “Sukiyaki” werd een nummer 1 hit, met “In The Moment” van Dianne Reeves won hij een Grammy voor het best geproduceerde jazzalbum.
Hij heeft meer dan 25 albums op zijn naam staan, solo of met bassist en vriend Stanley Clarke.
Met het George Duke Trio toerde Duke door Europa en de Verenigde Staten.
In 2006 gingen George Duke en zijn oude vriend Stanley Clarke tijdens een 40-city tour van festivals en dramatische kunsten centra optreden.
Dit was de eerste keer dat Clarke en Duke samen in vijftien jaar weer samen toerde.
Het duo werd eerst als team gevormd in het Clarke & Duke Project in 1981 en scoorde een Top-20 hit met “Sweet Baby” en namen drie albums op.
Hij richtte in 2004 zijn eigen platenlabel (BPM Records, Big Piano Music) op.
In 2005 toerde Clarke als Trio! met banjo -speler Béla Fleck en Jean-Luc Ponty.
De Amerikaanse en Europese tour werd genomineerd voor een 2006 Jammy Award in de categorie van ” Tour of the Year”.
Hij trad in 2009 nog op North Sea Jazz festival en was in het zelfde najaar weer terug voor een concert in Amsterdam met het Metropole Orkest.

10 gedachten over “George Duke.

Reacties zijn gesloten.