Hetty Blok – De ster van de Jordaan.

De eerste Gouden terugblik van het nieuwe jaar in de BankShow.
Het is Nederlands cabaretière, actrice en zangeres Henriëtte Adriana (Hetty) Blok die is geboren 6 januari 1920 in Arnhem en in Amsterdam op 6 november 2012 op tweeënnegentigjarige leeftijd overleden, ze was vooral bekend door haar rol als Zuster Klivia in de serie Ja zuster, nee zuster van Annie M.G. Schmidt.
Na de Tweede Wereldoorlog speelde ze mee in talloze cabaretvoorstellingen.
Ze werkte samen met grote namen in de Nederlandse cabaret- en kleinkunstwereld,
onder wie Wim Sonneveld, Fien de la Mar en Harry Bannink.
In 1951 werkte ze mee aan “De Toverspiegel”, een televisiespel dat Willy van Hemert had geschreven voor de eerste live uitgezonden televisie-uitzending van Nederland.
In de jaren 50 deed ze mee aan “De Familie Doorsnee”, een populair hoorspel van Annie M.G. Schmidt over het leven van een doodgewone familie.
Ze speelde ook in de tv-serie “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?” en in films als “De Toverspiegel” (1951), “Kermis in de Regen” (1962) “Brandende liefde” (1983), en “Ja Zuster, Nee Zuster” (2002) .
Tot 1998 trad ze op met het soloprogramma “Ziezo”, dat een keuze bevatte uit liedjes van Annie M.G. Schmidt.
In 2010 werd ter gelegenheid van haar 90e verjaardag het boek ‘Doe wat je ’t liefste doet’ gepresenteerd. Het bevatte een cd en dvd met haar dierbaarste liedjes, radio- en tv-optredens, maar ook een fotoboek vol persoonlijke herinneringen.
Als gouden terug blik heb ik gekozen voor een onbekend nummer van haar, het staat op het album “Je van Hetty”, ‘kolderversjes’ uitgegeven in 1969, de tekst is van Eli Asser, de componist en dirigent is Harry Bannink en de producer was Gerrit den Braber.
Op zaterdag 12 september 1970 stond er in de krant “De Tijd” een artikel dat werd geschreven door Paul klare, onder de kop “Caberet op herfst LP’s” met een stukje over: Hetty Blok Zingliedjes, o zo ver weg liedjes.
Na “Je van Hetty” een tweede soloplaat dus.
Een heel afwisselende plaat ongetwijfeld waar men plezier aan zal beleven, dankzij liedjes als Quartier Putain (Drs. P), Polonaise (Paul van Ostaijen), De gastarbeidster (Van de Merwe’s bewerking van My mother was a lady), Annie Schmidts Rineke Tineke Peuleschil en Han Hoekstra’s Slaapliedje.
Knappe arrangementen van orkestleider Bert Paige; klapalbum met binnenin alles van Hetty Bloks carrière in tekst en veel foto’s.

14 gedachten over “Hetty Blok – De ster van de Jordaan.

  1. Dorien

    Wat leuk om te lezen over Hetty Blok. Hier kun je geen Nederlandse muziek downloaden op (ik heb) YouSee musik.

  2. Ferrara

    Geweldig mens. Lang van kunnen genieten. Tja, al een jaartje ouder …
    Doodjammer dat er veel televisiewerk van toen verloren is gegaan.

  3. rietepietz

    Het beste ken ik haar natuurlijk als “Sjaan” uit de familie Doorsnee! Maar daarna dan toch door de serie “Ja zuster nee zuster” waar ik hier nog 4 LP ’s van heb staan. Ze had een zó apart (en knetterhard) stemgeluid dat je je nooit zult vergissen of ze het is . Ze werkte natuurlijk ook niet met de eerste de beste samen, allemaal zúlke bekende namen.

  4. mizzD

    Ach Hetty Blok, was die op 6 januari jarig.. toch wel een héle bekende naam hier hè. Het leek mij een heel tof mens. Ze was 12 jaar ouder dan mijn schoonmoeder, die vandaag 91 wordt.. ze kan Hetty nog inhalen qua leeftijd. 😉

  5. Bertie

    Wereldberoemd in Nederland.
    Een veelzijdige actrice maar ik was niet stuk van haar, waarschijnlijk te jong. (Toen. 🙂 )

Reacties zijn gesloten.