Woontorens.

Langs de Stadsring, op de hoek van de Utrechtseweg in Amersfoort, ligt al heel wat jaren een braakliggend terrein wat men maar in gebruik heeft genomen als een goedkoop parkeerterrein.
Schreef ik in het logje van 3 mei 2022.
Klik hier om de huidige situatie te bekijken.
Ik schreef toen “er zijn plannen om twee woontorens die net aan de rand van de binnenstad
komen te staan te gaan bouwen op het terrein van de voormalige SNS bank en wat wel de ‘Boeddhaput’ wordt genoemd”.
Maar de huidige plannen om de woontorens Sam en Sophie te gaan bouwen is de discussie over hoogbouw in Amersfoort weer opgelaaid.
Men vraagt zich af waarom er nog meer hoge torens in Amersfoort worden gebouwd, wat kan de stad nog meer verwachten?
De tijd dat er in de stad maar een hoog gebouw stond, dat is de Onze Lieve Vrouwetoren van 98,33 meter hoog is al een tijdje geleden.
Met de bouw van woontorens als La Balise in Nieuwland en de ‘tweelingtorens’ Cadenza in het Hogekwartier alle zijn 60 meter, Het Oppidium aan De Nieuwe Poort van 45 meter en dan ook nog Castalia in het Hogekwartier van 64 meter is het aantal woontorens aanzienlijk gestegen.
Maar daar stopt de bouw van woontorens nog niet, zo wordt aan de Zangvogelweg in Liendert de laatste hand gelegd aan de bouw van een 60 meter hoge toren en vorig jaar gaf de
gemeenteraad haar fiat aan de bouw van een 65 meter hoge toren op de hoek van de Amsterdamseweg met de Puntenburgerlaan en dat wordt dan gelijk de hoogste woontoren van de stad.
Er is door de gemeente wel vastgelegd waar wel en waar niet hoogbouw mag komen.
Denk daarbij aan de oevers van het Valleikanaal, het Stationsgebied, het Hoefkwartier, het Hogekwartier, Langs Eem en het Spoor staan op de ‘groene lijst’.
Voor andere plekken geldt een maximumhoogte, bijvoorbeeld omdat de zichtlijnen richting de Onze Lieve Vrouwetoren anders in het geding komen.
Dat laatste is dus een heikel punt vind een aantal stedenbouwkundigen als de hoogbouw van Sam en Sophie doorgaan.
Maar het niet meer kunnen aanschouwen van de van de Onze Lieve Vrouwetoren in de stad is niet alleen de reden om protest aan te tekenen.
Tegen zo’n beetje alle hoogbouwplan wordt geprotesteerd met als veel gehoorde argumenten: het verlies van uitzicht, zonlicht en de vrees voor meer verkeer in de omgeving.
Als de bouw van de woontorens Sam en Sophie is afgerond dan is de kans groot dat vele Amersfoorters zullen schrikken.
Niet alleen zal de toren prominent in het blikveld liggen van mensen die op een terrasje in de binnenstad zitten en naar de Onze Lieve Vrouwetoren opkijken, dit geldt ook voor wie vanaf de Utrechtseweg naar de binnenstad gaat en vanuit de Langestraat zal de woontoren hoog boven de Varkensmarkt uit steken.
Het zal een dramatische aantasting van het historische stadsbeeld worden.
Het artikel is hier te lezen.


Onze Lieve Vrouwetoren, 98,33 meter.

La Balise in Nieuwland, 60 meter.

Castalia in het Hogekwartier, 64 meter.

Het Oppidium aan De Nieuwe Poort, 45 meter.

Cadenza in het Hogekwartier, 60 meter.


Zichtveld naar de Onze Lieve Vrouwetoren.

16 gedachten over “Woontorens.

  1. Dorien

    Tja, waar moet men anders al die mensen huizen die in Nederland wonen. Zoals vroeger, in prachtige huizen met geveltjes en een ziel, graag. Ach, wat zou dat mooi zijn. Maar…..

  2. rietepietz

    De bouwgrond raakt een beetje op en is duur, dan is de enige oplossing om nog te kunnen bouwen de hoogte in. Echt lelijk en veel te beeldbepalend. Er is hier buiten de dorpskern een lelijke hoogbouw flat neergezet hemelsbreed misschien 2 km verderop maar ik zie het kreng vanuit m’n slaapkamer.

  3. fotoblog

    ik zou er toch niet graag in wonen Hans…

    je hebt er allicht een mooi uitzicht, maar daar raak je ook op uitgekeken

    en burenhinder heb je er sowieso

    prettige dag

  4. Nicole Orriëns

    Het klinkt eigenlijk spuuglelijk als ik het zo lees…. Maar ja, er zijn ook veel mensen die een dak boven hun hoofd nodig hebben. Lastig hoor. Ik denk dan altijd of ze niet gewoon leegstaande kantoren kunnen ombouwen. Die staan er toch al.

  5. mizzD

    Het zou echt zonde van de zichtlijnen naar de OLV-toren zijn.. waarom niet wat verder van het oude centrum gebouwd? Of toch maar dat 30m hoge alternatief? We ontkomen er niet aan in dit dichtbevoljte kleine landje om hoogbouw te realiseren, maar ik vind wel dat dit soort dingen goed in de gaten gehouden dient te worden ja.. ineens zo’n enorme flat naast die oude toren in het zichtveld als je op een terrasje aan de Hof zit.. zó jammer zou dat zijn.

  6. Lies

    Akkoord, Hans, dat huisvesting een probleem is/wordt, maar woontorens bouwen, ten koste van wat allemaal…?!
    Lie(f)s.

  7. Bertie

    Hoogbouw, daar is niets mis mee. We ontkomen er niet aan, zonder dat zou Nederland binnen de kortste keren volgebouwd zijn tot de laatste meter.
    Er moet wel op de indeling gelet worden, geen superflat naast een kerktoren, bijvoorbeeld.

  8. Peter

    Woningnood laat weinig keus over dan liever de lucht in. Zoiets zei Jan van Speijk al bij de Belgische opstand.

  9. francky

    Zo hoog wonen is niets voor mij. Ik heb het geluk in een eigen huis te wonen en daar blijf ik voorlopig nog een hele poos. Hier bouwen ze ook zo’n hoog gebouw waarover ik reeds blogde. Het neemt veel zicht weg en zorgt ervoor dat de omgeving in de schaduw terecht komt.

  10. John

    Uiteraard verpest het het uitzicht, maar het is wel de oplossing om genoeg woonruimte op een kleine plek te creëren. Ik ben er ook geen fan van, van hoogbouw, maar alles laag bouwen voor al die woningzoekenden, dan staat het land straks vol met steen en hebben we bijna geen natuur en polder meer.

  11. Sjoerd

    Ik vind ook dat je naar de historie van de stad moet kijken en niet naar een mogelijke groei. Bouw dan een stad ernaast…

  12. Karel

    ze zijn ook niet mijn ding , wat je al schrijft , ze veranderen het zicht op een stad
    en alle bezwaren worden van tafel geveegd en bouwen maar weer , meer en meer

  13. די מריו

    Ik hou ook niet van hoge woontorens, maar dat ik kan makkelijk zeggen, ik heb een huis waar ik kan wonen. Er is nog steeds een woningtekort. En ondertussen moeten we niet de natuur gaan afbreken om huizen op te bouwen. Hopelijk komen tot een comprimé.

    Love As Always
    Dimario

Reacties zijn gesloten.