Elly Zuiderveld-Nieman – Prikkebeen.

Vandaag weer een jarige artiest in de Gouden terugblik in de BankShow.
Zangeres Elly Nieman (Elly Zuiderveld-Nieman) werd in Hilversum geboren op 7 april 1946 en viert vandaag het zesenzeventigste verjaardag.
Ze was de oudste van een winkeliersgezin met vijf kinderen.
Al op jonge leeftijd was ze met muziek bezig en schreef ze liedjes die ze zong op school,
in de kerk of in het clubhuis.
In 1965 won ze het Cabaret der Onbekenden in Eindhoven met het nummer ‘Weet je’,
ze was toen negentien jaar.
Ze is een mooi meisje, met fonkeloogjes en een lieflijke stem “Ze was elfjesachtig”.
Hoofdprijs was het maken van een langspeelplaat bij Philips.
Naast voornamelijk eigen nummers, zong ze ook door anderen geschreven materiaal, onder meer van Lennaert Nijgh en Guus de Bakker.
Ze neemt de langspeelplaat op in 1966 ‘Elly Nieman’.
In de jaren zestig is de Waag in Haarlem het centrum van de muziekscene, het gebouw staat op de hoek van de Damstraat aan de Spaarne.
Het is de troubadourclub, een verzamelplek voor aanhangers van de Engelstalige volksmuziek en het Nederlandstalige luisterlied, dat in die jaren een hype is.
De moederlijke Zangeres ‘Cobi Schreijer’ beheert de club en zorgt voor de sfeer met
ruitjeskleden, kaas en wijn.
Maar zij selecteert ook de muzikanten en zorgt voor de publiciteit, zoals het AVRO radioprogramma dat zij zelf presenteert:’Wie waagt, die zingt’.
Na de Franse chansonniers, de Nederlandse zangers als Jules de Corte en Jaap Fischer is er een nieuwe generatie singer-songwriters opgestaan.
Deze nieuwe generatie bestaat onder andere uit, Boudewijn de Groot, Astrid Nijgh, Joost Nuissl, Simon and Garfunkel, Lenny Kuhr, Rikkert Zuiderveld en Elly Nieman, allemaal staan ze op het kleine podium van de Waag.
Elly ontmoet er Rikkert, hij werd gezien als “een soort Nederlandse Donovan”.
In eerste instantie treedt het duo apart op, maar al gauw zijn ze onafscheidelijk, zowel op het podium, als er buiten en in 1968 trouwen ze.
En samen worden ze het bekende duo Elly & Rikkert.
Nadat Lennaert Nijgh haar in contact had gebracht met Boudewijn de Groot,
Namen ze samen hun hit Meester Prikkebeen op, haar eerste top 40 hit.
Het nummer verschijnt op het album Picknick, het vreemde is dat haar naam niet wordt vermeld op veel verzamelalbums, terwijl dat op op de single wel het geval is.
De tekst is geschreven door Lennaert Nijgh, de muziek is van Boudewijn de Groot en de begeleiding is door een orkest onder leiding van Bert Paige, die ook voor het arrangement zorgde.
Het nummer werd in 1968 op single uitgebracht en bereikte de negende plaats in de Top 40.
Later het jaar kwam er een gelijknamige EP.
Er werd voor het televisieprogramma Moef Ga Ga een clip opgenomen in een slooppand in de Amsterdamse wijk Kattenburg.
Deze week haar eerste top 40 hit is de Gouden terugblik in de BankShow.

21 gedachten over “Elly Zuiderveld-Nieman – Prikkebeen.

  1. rietepietz

    Nog steeds een fantastisch nummer, mooie clip ook en wat wat een prachtig tijdsbeeld die jas van Boudewijn, die wilde iedereen toch in die tijd. Natuurlijk allemaal bekende namen en samen had het stel een grote hit met “de kouwgomballenboom”, eigenlijk een kinderliedje. Daarna gingen ze inderdaad, zoals Glibber al zegt zich wat meer richten op religieuze muziek. Ze zijn nog maar vrij kort geleden gestopt met optreden en zijn ze nog steeds een paar

  2. Ferrara

    Je kan wel zeggen dat ze van mijn tijd is, dat geldt voor alle namen die vandaag in jouw blog genoemd worden. Ik loop ook al een tijdje mee.

  3. mizzD

    Nou.. eerlijk gezegd nooit geweten dat die vrouwenstem van dit nummer van Elly van Rikkert was..! Elly en Rikkert ken ik wel.. beetje meer religieuze folknummers zongen zij hè.

  4. John

    Eerlijk gezegd had ik haar naam niet eerder gehoord of deze was niet blijven hangen. Het liedje is wel echt geweldig. Iedere Hollander van onze generatie kent het wel denk ik.

  5. Yova

    Mooi om te luisteren. Elly heb ik wel eens vroeger gehoord. Ze kan mooi zingen., Fijne dag voor jou.

  6. די מריו

    Ik wist dan niet dat zij meezong aan dit lied, die ik natuurlijk wel ken. Haar ken ik wel van het duo met rikkert natuurlijk.

    Love As always
    Dimario

  7. Karel

    mogge Hans
    bekende namen wel , maar die Elly dus niet , wel het mooie lied merster prikkelen:)
    geniet de dag

  8. Leidse Glibber

    Ja dat was een hele nieuwe generatie. Ik weet nog dat Cobi Schrijer de Waag in Haarlem had. Later zijn Elly en Rikkert het religieuze pad opgegaan.

Reacties zijn gesloten.