Rotonde.

Amersfoort groeit door, zo is er naast de wijk Vathorst een nieuwe wijk in aanbouw.
Het is de wijk PODIUM, met de kreten als: “Reuring, rust en Vrijheid, maar ook een plek voor
gezelligheid en om samen te komen”, worden nieuwe bewoners gelokt.
Als ik de verkoop prijzen zie van de koopwoningen, is het maar goed dat er ook ruimte is voor huren.
Podium wordt met een mix van woningen en bewoners een bijzondere plek in Amersfoort.
Zo worden er 136 huurappartementen gerealiseerd, dit betreffen sociale, middeldure en vrije sector huurwoningen.
Maar ook vanaf deze wijk komen er fietsers die naar het centrum willen.
Zo zal op het snelfietspad de drukte toenemen.
Nu is besloten om nog een onveilige plek op de route te gaan aanpassen.
In opdracht van de gemeente Amersfoort gaat KWS de werkzaamheden uitvoeren aan Het Masker en de kruising met Laan der Hoven.
Het fietspad aan Het Masker wordt verbreed en op de kruising wordt een rotonde
aangelegd.
Dit alles met het doel de hoeveelheid groen, het comfort, de verkeersveiligheid en de
oversteekbaarheid voor de verkeersdeelnemers op duurzame wijze te verbeteren.
Hier onder twee punten op het kaartje in de bestaande verkeerssituatie.
Pijl bij A: Oversteekplaats fietsers.
Als er veel fietsers staan te wachten om over te steken moeten de andere fietsers er omheen rijden over het gedeelte van de te gemoed komende fietsers.
Pijl bij B: op dit punt is oversteken ook gevaarlijk, omdat automobilisten (bus) en fietsers elkaar regelmatig over het hoofd zien.
Daarnaast wordt er ook regelmatig over het Masker te hard gereden, de rotonde is de manier om de snelheid te verlagen en mensen die oversteken meer verkeersveiligheid te geven.


Kaartje met de twee punten.

De eerste schep is in de grond gezet.

18 gedachten over “Rotonde.

  1. Robert

    Rotonde is een mooie Engelse uitvinding, geloof ik? Wie soms voorrang heeft is soms een puzzel voor de fietser. In Venlo was de eerste rotonde en die was Duits georienteerd ivm met de Duitse bezoekers. Rechts had voorrang?! Alles liep vast op de rotonde. Fijne dag en blijf op de stoep. Houdoe Robert

  2. rietepietz

    Reuring, rust en Vrijheid, zijn toch eigenlijk een beetje onverenigbare begrippen voor een woonwijk. Waar reuring is is geen rust zou ik zeggen.
    Het verkeer is steeds meer een puzzel aan het worden, ik hoop dat het ze lukt om het veiliger te maken, maar het draait natuurlijk eigenlijk om de mentaliteit van de verkeersdeelnemers.

  3. rebbeltje

    Vind het verwarrend dat je als fietser op de ene rotonde voorrang hebt en (niet krijgt) op de andere weer niet. Verwarrend…zou overal hetzelfde moeten zijn. In ieder geval binnen de bebouwde kom 🙂
    Groetjes

  4. Bertie

    En zo bouwt men door.
    Rotondes vond ik fantastisch. Tot ik eraf werd geduwd, met fiets en al. Door de auto van een lammeling 😣 die zijn eigen regels had.

  5. Melodyk

    Ik snap dat ze er moeten zijn …. maar ik heb er een hekel aan. (minder grote dan die van aan kruispunten met stoplichten) ….. temeer nu er steeds meer volk op de been is, en een groot deel daarvan de houding heeft van ‘ikke ikke ikke en de rest kan stikke’ … het is al niet meer fatsoenlijk veilig te noemen op straat

  6. mizzD

    Mijn zussie werd laatst nog op een rotonde van haar fiets gereden.. dus zó veilig zijn die dingen niet voor fietsers. Een paar verkeerslichten, met voor fietsers en voetgangers werkende knopjes (hebben wij hier een eindje verderop ook.. werkt heel goed) zou handiger geweest zijn denk ik.

  7. John

    Ze zullen wel uiteindelijk zo maken dat de fietsers voorrang hebben op de rotondes, zodat ze niet meer hoeven te wachten, en andere fietsers er niet omheen hoeven. Dat lijkt mij iig de beste oplossing.

  8. Yova

    Rotonde vind ik gevaarlijk. Je moet wel heel goed opletten van fietsers. Gebouwen bij jou in buurt gaan ze bouwen. In Haarlem gaan ook veel gebouwen neer bouwen. Vooral in Waardepolder enz. Niet normaal meer. Vlakbij ons ook wel. Maar het is nog niet te ver. Rotonde moet veiliger maken. Gebeurde veel ongelukken. We wensen je een mooie zonnige dag toe.

  9. Sjoerd

    Ik weet het niet, ik vind rotondes voor fietsers ook levensgevaarlijk. Als ik zie hoe vaak ik als automobilist een duimpje krijg als ik duidelijk aangeef dat ze doorkunnen rijden…

  10. Karel

    mogge Hans
    een goede zaak dat men daar wijs is geworden en probeert het allemaal veiliger te maken
    waarom ze op dit soort grote kruisingen niet doet als bij Eindhoven , en een voor fietsers en voetgangers een zwevende rotonde er boven maakt , ik ben er eens met de fiets wezen kijken en die Hovenring is een pracht , https://nl.wikipedia.org/wiki/Hovenring
    geniet de dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.