Patsy Cline – Crazy.

Vandaag is het de geboortedag van Virginia Patterson Hensley , ze werd op 8 september 1932 geboren in Winchester, Virginia, Amerika en ze is op 5 maart 1963 in Camden,
Tennessee overleden, ze is dertig jaar geworden.
Ze is bekend geworden onder haar artiestennaam Patsy Cline.
Haar kennismaking met de showbusiness kwam op vierjarige leeftijd toen ze een prijs won in een amateurs tapdanswedstrijd.
Tegen de tijd dat ze naar de lagere school ging, was haar familie zich volledig bewust van haar muzikale talent.
Op haar achtste verjaardag gaf haar moeder haar een piano, waarop ze meer muziekpatronen leerde.
Op zondag zong ze bij het plaatselijke kerkkoor, en op veertienjarige leeftijd zong ze regelmatig op het lokale radiostation WINC (ze kreeg de baan door gewoon het station binnen te lopen en om een auditie te vragen).
Toen ze vijftien was, scheidden haar ouders, naar verluidt vanwege het zware drankgebruik van haar vader.
Zonder dat haar vader in de buurt was om de rekeningen te betalen, hielp ze haar moeder geld te verdienen door ’s avonds in plaatselijke clubs te zingen en overdag werkte ze bij de
plaatselijke drogisterij, wat ertoe leidde dat ze een jaar later de middelbare school verliet.
In 1948 manoeuvreerde ze zichzelf backstage toen ‘Wally Fowler’ zijn muziekshow naar haar
geboorteplaats bracht.
Ze maakte indruk op Fowler met haar zang en hij gaf haar de kans om auditie te doen om lid te worden van de Grand Ole Opry in Nashville.
Tot haar teleurstelling zeiden de vertegenwoordigers van Opry echter dat ze niet klaar zou zijn voor de grote countryradio.
Ze keerde terug naar Winchester en bleef zingen in lokale clubs.
Ze ontmoette en trouwde met Gerald Cline in 1952.
Datzelfde jaar was ze te zien in Bill Peer’s Melody Playboys of Brunswick, Maryland.
Muziek uitgever Peer bezorgde Patsy haar eerste platencontract bij Four Star Records in 1954.
Eind 1955 werd ze een vaste gast in het radioprogramma “Town and Country Jamboree”,
een country-western programma dat werd uitgezonden in Washington, D.C. In 1957 kreeg ze eindelijk haar grote doorbraak toen ze als deelnemer verscheen aan de televisievariété Talent Scouts (1948), gepresenteerd door Arthur Godfrey.
Voor haar eerste televisieoptreden selecteerde ze een fakkellied (super-sentimentele ballad waarin het smachten is naar liefde die verpletterend afliep of uitdoofd) dat ze een jaar eerder zong, “Walkin ‘After Midnight”.
Ze won de eerste plaats en werd de komende twee weken een vaste gast op de show. “Walkin ‘After Midnight” werd als single uitgebracht en plaatste haar in de top tien van hitlijsten van country- en popmuziek.
Haar vastberaden drive en ambitie zetten haar huwelijk echter onder grote druk en hielden haar weg van haar man, het gevolg hiervan was een scheiding kort na haar televisiedebuut
tussen Patsy en Gerald.
Eind jaren vijftig zette ze haar carrière stop en trouwde voor de tweede keer met Charlie Dick en kregen ze twee kinderen.
Toen ze echter weer ging zingen, zetten de lange uren die haar weghielden het huwelijk opnieuw onder druk.
In 1960 werd ze uiteindelijk uitgenodigd om zich bij de Grand Old Opry aan te vervoegen en het jaar daarop scoorde ze met haar tweede single, “I Fall to Pieces”.
Producer Owen Bradley profiteerde van haar rijke stem en ondersteunde haar met weelderige strijkersarrangementen in plaats van het twangy geluid van een steelgitaar (Twang is een geluid dat noodzakelijk is om hoger, harder en sowieso gezond te kunnen zingen),
dat destijds typerend was voor country-western zangers.
In maart 1963 reisde ze van Nashville naar Kansas City, waar ze op 5 maart 1963 optrad bij een benefietconcert voor de familie van discjockey Jack McCall, die eerder dat jaar om het leven was gekomen bij een verkeersongeval.
Onmiddellijk na haar optreden stapte ze aan boord van een klein vliegtuig om terug te vliegen naar Nashville, samen met country-western artiesten Cowboy Copas, Harold Hawkshaw Hawkins en piloot Randy Hughes.
Ongeveer 135 kilometer ten westen van Nashville kwam het vliegtuig in turbulentie terecht en stortte neer en er waren geen overlevenden.
Kort voor haar dood nam ze de single “Sweet Dreams” op, die nummer 5 werd in de country charts na haar vroegtijdige dood op 30-jarige leeftijd (haar bekendste nummer, “Crazy”, werd geschreven door de toekomstige country-western legende Willie Nelson ) .
Tien jaar na haar dood werd ze opgenomen in de Country Music Hall of Fame,
de eerste vrouwelijke soliste die voor deze eer werd gekozen.
Dit weekend is de song Crazy de Gouden terugblik in de Bankshow.


Patsy Cline – Crazy

14 gedachten over “Patsy Cline – Crazy.

  1. Mirjam Kakelbont

    Wat een prachtig eerbetoon heb je haar gegeven. Jammer dat ze zo jong is overleden. Hebben we allemaal geen crazy feelings?
    Muzikale groet en bedankt voor het draaien van mijn verzoekje!

  2. rietepietz

    De naam zegt me eigenlijk niets, maar het nummer ken ik toch wel, haar stem óók!
    Wat een dijk van een stem, en ze zingt zó makkelijk!

  3. mizzD

    Fantastische countrysomng.. zoals die horen te zijn hehe.
    Wist helemaal niet dat zij ook bij een vliegtuigongeluk omgekomen is.. en zo jong stierf.. zonde hoor.

  4. Melody

    Oude muziek blijft toch het mooist hè

    Fijn weekend alvast Hans.. hopelijk gaat de warmte je geen te grote parten spelen

Reacties zijn gesloten.