Vuurwerk verbod.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar vanaf heden is het definitief.
Het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw is verboden in heel Amersfoort.
De gemeenteraad past de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan.
Zo had ik tijdens de jaar wisseling van 2021 al eens een meting in huis gedaan.
Vuurwerk afsteken veroorzaakt milieuvervuiling daar is al veel over geschreven, denk daar bij aan fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en het water.
Zo had ik een meter gekocht om de luchtkwaliteit in huis te kunnen meten.
Deze luchtkwaliteit tester beoordeelt nauwkeurig door meerdere metingen de luchtkwaliteit, waaronder concentraties formaldehyde (HCHO), totale natuurlijke en synthetische vluchtige
organische stoffen van de meeste geuren (TVOC) en fijnstof, stof van minder dan 2,5 micron (PM2,5) .
Dus om even voor middernacht de luchtkwaliteit tester ingeschakeld en zeven minuten over twaalf werd er een geringe vervuiling te meten.
En dat bij het afsteken van siervuurwerk een paar straten verderop.
Ik denk als het vuurwerkverbod er niet was geweest de meter wel in het rood had gestaan.
Ik had uit voorzorg de ramen en roosters dicht gedaan, maar toch komt er vervuiling binnen.
Toen dacht ik aan de reactie van John op het weblogje van 17 december 2020, waarin hij schreef ‘Als je een ventilatiesysteem hebt, komt het door kieren en roosters en zo naar binnen.’
En daar heeft hij gelijk in, want onder de voordeur zit een kier naar de gangen en de centrale hal, daar staan allemaal roosters open.
Dus het centraal ventilatiesysteem in mijn woning had ik toen eigenlijk ook uit moeten
schakelen.
Voordat het normale waarde weer was bereikt in de woning was het ondertussen al ver na de middag.
Maar of het huidige vuurwerk verbod is te handhaven ik heb mijn twijfels.
Hier hoor ik regelmatig enorme knallen en die zijn niet van een rotje.


De waarden om 00:07 uur 2021.


De waarden om 14:34 uur 2021.

20 gedachten over “Vuurwerk verbod.

  1. rietepietz

    Ik heb niets tegen wat siervuurwerk tijdens de jaarwisseling. Maar dan ook écht alleen wat siervuurwerk en uitsluitend tussen 12 uur en half 1. Maar helaas zoveel zelfbeheersing hebben maar heel weinig mensen en omdat handhaving gewoon niet kán zal dat dus ook nooit lukken, net als helemaal afschaffen niet te handhaven is.
    Ik vrees dat erop dit moment in de div. oorlogen óók heel veel slechte dingen gebeuren voor de luchtkwaliteit wereldwijd.

  2. francky

    Hier mag alleen door officiele instanties vuurwerk afgeschoten worden. Zo rond nieuwjaar. Toch hoor ik hier en daar knallen. Het is gewoonweg niet te handhaven.

  3. rebbeltje

    Denk dat het niet tegen te houden is…maar van mij mag het stil blijven…ook voor de dieren en huisdieren
    Vergeten een muziekje aan te vragen. Tja had maandag wat anders te doen 😉
    Volgende week maar weer
    Groetjes

  4. mizzD

    Ik vrees dat het niks helpt.. alleen de nette mensen houden zich aan zulke verboden, maar de ‘onnette’ gaan juist nog meer afsteken.. let maar op. En er is al zólang bezuinigd op blauw op straat, dat niemand meer toezicht kan houden erop.. nou ja, wie houdt hen dan tegen?

  5. Dorien

    Ik ben benieuwd of dat waargemaakt kan worden. Mensen willen nu eenmaal nieuwjaar vieren. Als de gemeente nu zelf een kleine show maakte…dat helpt niet tegen verontreiniging maar misschien wel tegen het illegale vuurwerk.

  6. John

    Ik ben voor een landelijk verbod. En voor verschillende redenen. Klimaat technisch gezien. Voor de dieren. Lawaai voor jezelf. De troep die weken, soms maanden blijft liggen en opgaat in het milieu.
    Nee, doe maar een landelijk verbod. Of een Europees verbod mag ook.

  7. Yova

    Hier in Haarlem is ook verboden vuurwerk af steken. Doen het toch. Politie komen niet. Was verleden jaar bij ons verboden in Haarlem. Deden toch keihard vuurwerk afsteken. Dus….Hopelijk is bij jou goed komen zonder vuurwerk. Fijne dag.

  8. Karel

    mogge Hans
    ik ben er helemaal voor die troep te verbieden
    wat je zegt handhaving wordt een enorme klus , misschien voorbeelden stellen , met flinke straffen opdat de andere zotten het wel uit hun kop laten die troep de lucht in te schieten ggggrrrr

    geniet de dag

    1. Yova

      Denken dit achteraan gaan zitten. Verleden jaar deze bij ons ook. Geen politie gezien. Toen was al verboden Karel. In Haarlem dan. Maar ik vind het best geen vuurwerk meer zien. Lekker slapen.

  9. די מריו

    Ik vind het prima om een vuurwerkverbod te doen. Maar juist van het illegale vuurwerk heb je het meeste last en illegaal zegt al genoeg, dat is al verboden.

    Love As Always
    Dimario

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *