Peter Maffay – Du.

De Duitse zanger Peter Alexander Makkay is bekend geworden onder zijn artiestennaam Peter Maffay.
Hij is geboren in Brașov en middeleeuwse stad in het hart van Roemenië op 30 augustus 1949 en viert vandaag zijn vijfenzeventigste geboortedag.
In 1963 verhuisden hij met zijn ouders van Transsylvanië naar Duitsland, en gaat wonen in Waldkraiburg, een nieuw voor Oost-Europese vluchtelingen met Duitse wortels gebouwd stadje in Beieren.
Hij verdiende in 1963 het geld voor zijn eerste gitaar met het loon als vakantiehulpje voor
bouwvakkers.
Dat zelfde jaar startte hij zijn eerste bandje, The Dukes, en trad samen met vrienden op in cafés te Mühldorf am Inn en Waldkraiburg zelf.
Nadat hij zijn studie voortijdig afgebroken had begon hij op te treden.
In 1968 werd hij in München ontdekt door Michael Kunze.
Hij is een van de succesvolste Duitse muzikanten en 19 van zijn albums bereikten de nummer een positie in de Duitse albumcharts, waarmee hij de onbetwiste recordhouder in Duitsland is.
Vorig jaar vierde hij zijn vijfenvijftigjarige podiumjubileum.
Bij het verschijnen zijn nieuwe album “JETZT!”, waarmee hij in 2020 een grote jubileumtournee door 22 steden maakte.
Hij staat voor de beste Duitse rock-‘n-roll en een uniek succesverhaal.
De muzikant zingt in zijn liedjes echter niet alleen over zijn visie op een betere wereld: in 2000 werd de “Peter Maffay Stiftung” opgericht, genoemd naar de voorzitter.
De stichting zorgt voor getraumatiseerde, chronisch zieke en kansarme kinderen.
Peter Maffay wist al vroeg dat hij als publiek figuur verantwoordelijkheid wil nemen voor sociaal-politieke kwesties.
Vrede, vrijheid en democratie stonden voor hem altijd voorop.
Hij neemt stelling, zoals in zijn boek, gepubliceerd in januari 2020, “Hier und Jetzt – Mein Bild von einer besseren Zukunft”, zijn pleidooi voor een beter samenleven tussen mens
en natuur.
Voor zijn sociale inzet ontving hij vele onderscheidingen: de Europese Culturele Prijs, het “Bundesverdienstkreuz” en de “Bayrischer Verdienstorden”.
We kennen hem vooral van die ene hit die nu nog steeds heel erg populair is, menig trouwfeest begint dan ook met zijn prachtige nummer, het gaat natuurlijk over het liedje ‘Du’.
Het is trouwens dankzij dit nummer dat zijn muzikale loopbaan in 1969 als een stoomtrein van start ging, het is jammer genoeg wel het enige nummer dat we ons van Peter herinneren.
Nochtans heeft hij nog enkele albums uitgebracht en is hij 1 van de succesvolste artiesten aller tijden uit Duitsland.
Du was de debuutsingle van Peter Maffay uit 1970.
In januari van dat jaar werd het nummer op single uitgebracht en werd een groot succes en is een van de grootste hits uit de jaren ’70.
Het nummer stond 28 weken in de West-Duitse hitparade en 13 weken op de eerste positie.
De plaat werd in 1971 opnieuw uitgebracht en stond in Nederland vijf weken en in België vier weken op de nummer 1-positie in de hitlijsten.
Deze week is dit nummer Du de gouden terugblik bij de Bankshow.

14 gedachten over “Peter Maffay – Du.

  1. mizzD

    Ooh.. ik heb last van repetitus.. las ik net in de krant.. dat liedjes zo blijven hangen in je hoofd.. zal nu ook wel weer zo zijn met dat ‘Du’..! 😉

  2. ZON-nebloem

    toen ik trouwde in 1981 was dit mijn eerste dans, want we vroegen KC and the sunshineband aan, please don’t go , en de dj had die niet bij. Daar denk ik altijd aan als ik dat hoor
    Een @->- voor U.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *