Keith Emerson – The Nice – Rondo.

Keith Emerson, de Britse medeoprichter van het legendarische poptrio Emerson, Lake & Palmer is afgelopen donderdag 10 maart op 71-jarige leeftijd overleden.
Keith Emerson werd volgens de website TMZ gevonden met een schotwond in zijn hoofd, maar het is niet bekend of het om zelfmoord gaat.
Er mag gezegd worden dat Keith Emerson een heel veel invloed heeft gehad op de progressieve rock.
Hij bepaalde immers het geluid van twee bands die belangrijk waren voor de ontwikkeling van het genre, namelijk “The Nice” en “Emerson, Lake & Palmer”.
Hoewel de meeste mensen bij het horen van de naam Keith Emerson direct aan Emerson, Lake & Palmer zullen denken, had hij in de jaren zestig voor dat Emerson, Lake & Palmer was opgericht al succes bij The Nice.
The Nice is een Britse rockband die opviel dankzij de klassieke invloeden in zijn muziek.
Opmerkelijk genoeg begon dit gezelschap als de begeleidingsgroep van achtergrondzangeres Patricia Ann Cole beter bekend onder haar artiesten naam P.P. Arnold, maar Emerson en de zijnen kregen al vrij snel een contract aangeboden door de legendarische Stones-manager Andrew Loog Oldham.
Het debuut van The Nice kwam in 1967, met het prachtige album “The Thoughts Of Emerlist Davjack” dat later werd gezien als een van het eerste album waar het genre ‘progrock’ van toepassing is.
De vreemde naam uit de titel was ontstaan door het samenvoegen van de achternamen van de verschillende bandleden: Keith Emerson, David O’ List, Brian Davison en Lee Jackson.
Het album was opmerkelijk door de invloed van klassieke muziek in de nummers als het ruim acht minuten durende Rondo.
1970 was het einde voor “The Nice” en het begin van een nieuw initiatief.
Greg Lake wilde vertrekken bij King Crimson, en eerdere contacten maakten dat ze samen een drummer zochten en vonden in Carl Palmer.
“Emerson, Lake & Palmer” (ELP) was geboren en met hun debuut op het Isle of Wight Festival in 1970 gelijk een topper.
De rockbewerking van Moessorgski’s Schilderijententoonstelling, eindigend met kanongebulder en de hitsingle Lucky Man maakte een overweldigende indruk en hun naam was gevestigd.
De solo van Emerson, die met zijn onnavolgbare spel sowieso voor een groot deel de onmiddellijk herkenbare sound van ELP bepaalde, in dat nummer werd legendarisch.
De muziek van het poptrio ELP is een mengeling van pop, rock en jazz en ook invloeden uit de klassieke muziek, maar ook de showelementen speelden een heel belangrijke rol bij de band.
In 1970 bracht de band zijn eerste album uit met de titel Emerson, Lake & Palmer, waar de hit Lucky Man op stond.
Veel succes had de band ook met de uitvoering van “Pictures at an Exhibition”, een suite van de klassieke componist Moessorgski.
Na een aantal slecht scorende albums, met als absoluut dieptepunt “Love Beach” in 1978 en de hitversie van Peter Gunn Theme ging de band in 1979 uit elkaar.
De jaren legde Emerson zich toen toe op het schrijven van filmmuziek en werd er een andere ELP opgericht, met Cozy Powell (ex-Rainbow) als vervanger van Carl Palmer.
De originele bezetting kwam pas in 1991 weer samen en de laatste keer dat het proptrio op het podium stond, was in 2010 tijdens het High Voltage Festival in Engeland.
Twee jaar later liet Greg Lake weten open te staan voor meer reünieshows, maar daar is het dus nooit meer van gekomen.


Keith Emerson and Carl Palmer – Rondo Live@NYC 88

10 gedachten over “Keith Emerson – The Nice – Rondo.

  1. willyduvel

    Onbekend voor mij Hans (zoals zo velen ) Spijtig maar men kan niet alles hebben in het leven he Cabaret van L Armstrong zegt U dat iets ?? Hopelijk wel Groetjes

  2. Nikki

    Goeie namiddag Hans zeer mooi de muziek
    Wens je een super mooi weekend Hans
    Na het weekend stop ik 14 dagen met bezoekjes de living leeg maken voor de schilders die donderdag komen beginnen eraan
    Tot later dan he Hans

  3. Gerry

    Goede morgen lieve vriend
    Ik kom jou even een heerlijke vrijdag wensen.
    En…een heel fijn weekend en ik hoop dat het zonnetje nog heel even komt kijken .
    Maak er een heerlijk weekend van en geniet met wat je ook maar ga doen.
    Liefs en xxjes van Gerry

  4. Lies

    Een klassieker in een eigentijds jasje, Hans ! De klassieker vind ik mooi, het eigentijds jasje…, niet echt aan mij besteed… Er moet ‘van soorten’ zijn.
    Lie(f)s.

  5. Sjoerd

    Heel mooie muziek maakte het als trio opererende Emerson, Lake and Palmer. Ze hebben in ieder geval hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van de popmuziek.

  6. John

    Vooral het orgelgeluid ben ik een liefhebber van in de prog rock. Het geeft net dat beetje meer aan de muziek.
    Ik ken overigens beide bands.

  7. די מריו

    Ja dit nummer ken ik natuurlijk…. en de uitzending staat ondertussen ook op de telefoon…. Dus ik kan de uitzending weer beluisteren.

    Love As always
    Di Mario

Reacties zijn gesloten.