Toon Hermans – oorlog.

Op 22 april 2000 overleed Toon Hermans op 83-jarige leeftijd.
In 1996 stond Hermans voor het laatst op het toneel.
Na een hersenoperatie in 1998 werkte Hermans in 2000 met een bevriende pianist aan een nieuwe cd, maar in april van datzelfde jaar overleed hij.
Het album “Als de liefde” is postuum uitgebracht.
Hermans werd begraven vanuit de kapel van de heilige Gemma Galgani in Sittard, hij was als katholiek vanaf zijn jeugd een vereerder van deze heilige.
Op het album “Als De Liefde” staan dertien liedjes die hij de laatste maanden van zijn leven samen opnam met pianist Bert van den Brink.
Vier daarvan zijn gebleven zoals ze waren, de rest is achteraf aangevuld met drums, bas, accordeon, blazers en strijkers, gearrangeerd door Van den Brink en Peter Schön.
“Als De Liefde” is een typisch Toon Hermans album, met kleine, onschuldige liedjes over vaak luchtige en soms wat zwaardere onderwerpen.
Dankzij de eerbied waarmee Van den Brink te werk is gegaan en ontroerende liedjes als “Als De Liefde Niet Bestond”, “Kom We Gaan Naar Bed”, “Carré” en “Oorlog”, deze week de Gouden terugblik, is dit album een waardig afscheid van een van de grootste Nederlandse artiesten van de twintigste eeuw.
Toon Hermans behoorde met Wim Sonneveld en Wim Kan tot de ‘Grote Drie’ van het Nederlandse cabaret.
Hermans groeide op als zoon van een bankbediende in het Limburgse Sittard.
Via het carnavalscircuit rolde hij het theater in en was baanbrekend met zijn ‘onemanshow’ waarmee hij in 1958 voor het eerste ook op televisie te zien was.
Naast conferencier was Hermans ook een verdienstelijk zanger, schrijver en schilder.
Bekende nummers van hem zijn “Mediterranee”, “Lente Me” en de carnavalshit “Mien Waar Is Mijn Feestneus”.
Het minder bekende nummer “Oorlog”, is deze week de Gouden terugblik in de Bankshow, in de week van gedenken en vieren.
Omdat, alleen de kind’ren springen touwtje, springen touwtje op ’t plein, alleen de kind’ren springen touwtje, omdat kind’ren kind’ren zijn.

13 gedachten over “Toon Hermans – oorlog.

  1. Trudy

    Het Zwet ja, prachtig, hele Wormer is zo mooi ik fiets er graag, het nummer dat er na kwam was erg mooi. Dank voor het draaien van Paolo Nutini, gister werd er op de Amstel ook een nummer van hem vertolkt, alleen was dat een beetje vals, het origineel is prachtig.

  2. Trudy

    Ach al zo lang geleden…… Ik kom de show verder luisteren,was gister aan een eind op weg, echt heel mooi.

  3. gidsjoris

    Ik heb dit, als grote fan van Toon, met veel plezier gelezen Hans.
    Ik ga zeker luisteren.
    De voorbije tijd heb ik het ontzettend druk gehad, maar het wordt nu hopelijk wat rustiger om tijd vrij te maken om te bloggen.
    Succes met je volgende show!

  4. Morgaine

    PS je DNS server doet wat raar… bij deze mocht je ineens merken dat je minder reacties krijgt… hahaha

    Deze kende ik ook nog niet, maar goed, ik ken alleen wat ooit op tv is geweest en dan nog mondjesmaat, bij ons was Wim meer en eerder op als die kwam 😉

    X

  5. Leidse Glibber

    Goh dat is ook toeval ik heb dit nummer toevallig gisteren onder een fotoslideshow gebruikt en kende het eigenlijk niet maar kwam het tegen bi zoeken naar een geschikt nummer.

Reacties zijn gesloten.