Ruth Jacott – Vrede.

Vandaag viert Ruth Jacott haar verjaardag, ze is op 2 september 1960 in Paramaribo geboren en is een Surinaams-Nederlandse zangeres.
Ze studeerde in Hilversum aan conservatorium, maar stopte met haar studie en ging werken voor diverse orkesten.
In 1986 wint Ruth Jacott met Lisa Boray en Marielle Tromp de eerste prijs op het Knokke Festival en een jaar later ontvangt ze de Zilveren Harp.
In dat zelfde jaar zingt ze met Hans Vermeulen het duet "Tegyo Makandra", ter herdenking van de SLM-vliegtuigramp die op 7 juni 1989 plaatsvond in Paramaribo Suriname.
Dit duet wordt nogmaals uitgebracht na de Bijlmerramp die op 4 oktober 1992 plaats vond en werd toen wel een hit.
Eerder dat jaar zong ze mee tijdens het Eurovisiesongfestival 1992 in het achtergrondkoortje van Humphrey Campbells met zijn nummer “Wijs me de weg”.
Een jaar later neemt ze zelf voor Nederland deel aan het Eurovisiesongfestival met het nummer “Vrede” waarmee ze in Ierland als zesde eindigt.
Het nummer is van Henk Westbroek en gecomponeerd door Eric van Tijn, Jochem Fluitsma en is een positief omkeerpunt in haar solocarrière.
In 1995 is haar samenwerking met René Froger en Marco Borsato met de single “You Got A Friend” haar grootste succes.
In 1999 is “Leun op mij” haar elfde en laatste eigen notering in de lijst waarna ze op 2011 meewerkt aan Wereldwijd Orkest, de single van het dan noodlijdende Metropole Orkest.
Nadat ze een aantal jaren actief is in het theater verschijnt er eind 2014 weer een album van de zangeres onder de titel “Ik adem je in”.
Maar deze week is de gouden terugblik in de Bankshow het nummer “vrede”.
Want Jacott werd uitgenodigd om aan het Nationaal Songfestival 1993 mee te doen.
Zij zong daar een achttal nummers, onder andere de Gouden terugblik ze werd verkozen om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.
Alle liedjes die zij op het nationale songfestival zong kwamen ook op het album “Ruth Jacott”.
Ze werd zesde op het festival in een deelnemersveld van vijfentwintig.

15 gedachten over “Ruth Jacott – Vrede.

  1. Mirjam Kakelbont

    Ruth vind ik een heel leuk mens. Ze ziet er altijd top uit en heeft een gouden keeltje. En zo gewoon gebleven Eerlijkheid gebiedt me wel om te zeggen dat ik niet veel nummers van haar ken. Maar als ik haar stem hoor, herken ik ‘m meteen.

    1. Sjaak Verdoolaege

      Ruth Jacott , een zangeres met een heel
      mooi stem geluid.
      Een hele aardige vrouw.

  2. Zilvertje

    Een geweldige artiest en het nummer vrede vind ik altijd sterk ondergewaardeerd. Ik zie haar zo nog die leuke danspasjes maken, ik vind het een ster.

  3. jager

    Ik ben geen fan maar ik blog weer 🙂
    Ga zo even wat lijstjes van je luisteren, ik had het wat druk dus moet wat inhalen! 🙂

  4. Morgaine

    Ja, zo grijs gedraaid op de radio toen ook, dat ik het zat werd, hahahaha Leun op mij, vind ik nog wel een prachtig nummer 😀 Je ziet haar bijna niet meer eigenlijk, wat doet ze tegenwoordig.

    X

  5. John

    Voor mij ook een onbekend nummer Hans. Ik kijk dus ook nooit naar dat festijn, en luister denk ik naar de verkeerde kanalen.

  6. די מריו

    Eigenlijk was ze nog best wel goed als ik de notering zie. Ik ken het nummer echt niet, maar ik kijk eigenlijk nooit dat songfestival.

    Love As Always
    DiMario

Reacties zijn gesloten.