Richard Wright – Holiday.

Richard William Wright werd op 28 juli 1943 geboren in Hatch End in Londen en was een pianist, keyboardspeler en liedjesschrijver.
Hij was de zoon in het gezin Bridie en Cedric Wright, de andere twee kinderen waren zijn zussen: Selina en Guinvere.
Hij ging naar de exclusieve school Harberdashers en op zijn 17e ging hij naar de Regent Street School of Architecture en daar ontmoette hij bassist Roger Waters en drummer Nick Mason.
Zij richtten een band op waarbij 6 maanden later gitarist Syd Barrett zich aansloot.
Zij gingen onder diverse namen spelen, met inbegrip van The Meggadeaths, Sigma 6, The Abdabs waar Juliette ook deel van uitmaakte en later trad ze in het huwelijk met Wright, Leonard’s Lodgers en de T-Set, alvorens The Pink Floyd Sound te heten.
Aangezien hun vertrouwen groeide, gingen zij van pop en R&B covers naar hun eigen uitgebreide psychedelische improvisaties.
Barrett werd de belangrijkste songwriter van de band in hun vroege stadia, hij verzorgde het grootste deel van hun songs op hun eerste album “Piper At The Gates Of Dawn” en hun twee eerste singles “Arnold Layne” en “See Emily Play” .
Na twee Top 20 singles en een Top 10 album in 1967, leek Pink Floyd aan een succesvolle carrière te gaan beginnen, maar de experimenten van Syd met LSD dreigde bizarre en zonderlinge vormen aan te nemen die niet goed waren voor de band, tot uiteindelijk Syd uit de band gezet werd en vervangen door “David Gilmour”.
Wright is het bekendst van zijn carrière met Pink Floyd, zijn spel droeg bij aan het karakteristieke geluid van de band.
Wright zong ook op de achtergrond en soms de hoofdpartij op het podium en in de studio met Pink Floyd, in de nummers “Time“, “Us and Them“, “Echoes“, “Wearing the Inside Out“, “Astronomy Domine” en “Matilda Mother“.
Maar ook solo ging hij aan het werk en bracht twee albums uit, “Wet Dream” in 1978 en “Broken China” in 1996.
Het album “Wet Dream” werd uitgebracht op 15 September 1978.
En werd door Wright zelf geproduceerd en hij schreef alle nummers zelf, behalve “Against the Odds”, dat werd geschreven met zijn toenmalige vrouw Juliette.
De opnamen van het album liepen van 10 Januari tot en met 14 Februari 1978.
Na het overlijden van Wright op 15 september 2008 aan de gevolgen van kanker, werd het album in het zelfde jaar opnieuw uitgebracht.
Als Gouden terugblik voor deze week het ik het zesde nummer “Holiday” gekozen van het album, een prachtig stuk muziek en heel toepasselijk voor deze vakantieperiode.
Holiday is een popsong met een comfortabele slidegitaar van Snowy White.
Een nummer om heerlijk bij de ontspannen in deze BankShow.


Richard Wright – Holiday.

7 gedachten over “Richard Wright – Holiday.

  1. John

    Ja deze man heeft heel wat muziek op zijn naam staan. In Pink Floyd vind ik hem wel het meest op z’n plek zitten.

Reacties zijn gesloten.