Rashondjes.

Afgelopen zondagavond was er een uitzending van “zondag met Lubach”
een van de onderwerpen ging over rashonden.
Zo bestede “Zembla” 11 december 2010 al aandacht aan dit onderwerp.
Wij waren toen ook in het bezit van twee cavaliers king charles en toen was het net een paar jaar bekend welke inteelt problemen er waren ontstaan bij dit ras.
De Cavaliers hebben een veel te kleine kop en komen de hersens in de knel te zitten.
Een hondje had er na zijn derde levensjaar heel veel last van, hij was vaak onrustig,
krapte heel veel aan zijn kop.
Als we bij de dierenarts kwamen en we vertelde dat hij veel last van zijn kop had, wist deze ook niet wat hij er mee aanmoest.
Vaak kwam het neer op een aandoening aan het oor.
Later kwamen we er achter dat hij “Syringomyelia” heeft, het is een steeds ernstiger wordende aandoening bij deze honden omdat ze een te kleine schedel hebben.
Het doet pijn als je de symptomen herkent bij je eigen honden,
je probeert zijn leven zo aangenaam mogelijk te maken.
We hebben de nekriem vervangen voor een tuigje, zo had hij minder druk op zijn nek tijdens het uitlaten en kreeg de zelfde pijnstiller als de andere Cavalier had voor zijn pootje.
De pijnstilling gaf hem verlichting en krapte hij minder.
Verder konden we er weinig aan doen, een operatie was hier in Nederland toen niet mogelijk.
Van de zeven jaar dat hij is geworden heeft hij vier jaar met pijn gelopen, wat we met pijnstillers probeerde te onderdrukken.
Toen hebben we besloten om na deze twee Cavaliers geen rashondjes meer te nemen,
het is het afbreken van een vriendschap want we hadden ze om hun lieve karakter gekozen.
Hoe jammer ook, maar dit wil je de hondjes niet aandoen.
Blijkbaar is het door fokken na achttien jaar nog steeds heel normaal,
helaas ten koste van de honden.

15 gedachten over “Rashondjes.

  1. די מריו

    Het is een bekend probleem, niet alleen bij deze dieren. Ik roep al jaren dat hondenfokkers er voor zorgen dat mensen straks niemand meer een hond wil. We zouden er samen wat aan kunnen doen.

    Love As Always
    Di Mario

  2. Matroos Beek

    Wat zielig Hans… Ik weet uit ervaring dat je erg moet opletten met rashonden. Mijn vader en broer kochten destijds een rashond uit hetzelfde nest. Beide dieren ontwikkelden slecht en bleken ziekelijk en mager en overleden binnen de twee jaar. Een trieste herinnering.

  3. Bertie

    Lubach maakte er iets moois van maar het is niet nieuw.
    Het is al heel lang bekend dat sommige rassen onnodige mankementen hebben, je snapt niet wat de fokkers bezielt.
    Wat ik ook niet begrijp is het ‘waarom’. Een Duitse herder bijvoorbeeld. Het was een mooi ras, de bouw in prima verhoudingen. En wat werd plotseling de mode? Een aflopende rug…. alsof je een jakhals ziet. Zonde.

  4. Francky

    ik had vroeger een collega die in zijn vrije tijd rashonden kweekte.
    Wat die allemaal wist te vertellen.
    Leuk is anders.

  5. Lies

    Je bouwt een band op, Hans, met je diertjes.
    Zonde, als iemand (een mens, een dier) moet afzien…
    Lie(f)s.

    1. Hans

      Het was ook heel verdrietig, heb er in het verleden wel meer over geschreven op de oude log. Hans

  6. Zilvertje

    Vreselijk achter loop ik, deel 1 beluisterd van je show, dank voor het plaatje. Nu deel 2 nog luisteren en een nieuw plaatje aanvragen. Ik vraag aan: JJ Cale met Magnolia , of het nu een hele cd is, of een plaatje, dat weet ik niet, maar die eerste is zo mooi, lekker kalm. Omdat ik zo verlang naar de bloei van de magnolia en omdat voor het eerst in mijn leven, mijn moeder dit niet meemaakt, het was haar lievelingsboom. Dus voor mijn mama in de hemel!

  7. mizzD

    Ik vond het vrij generaliserend wat Lubach te vertellen had.. niet álle rashonden hebben problemen natuurlijk. En dan op het laatst die tip, dat mensen de balletjes van rashonden af moesten knippen.. weet hij niet hoeveel rare mensen er tegenwoordig rondlopen die dat soort dingen serieus nemen?? Ik durfde m’n hond al bijna niet bij de supermarkt buiten vast te zetten als ik heel even voor een boodschapje naar binnen moest.. bang dat ze hem mee zouden nemen.. nu loopt er straks iemand met een schaar rond..!!
    Maar dat die cavaliertjes hun schedeltje soms te klein is voor hun hersentjes, tja, dat verhaal kende ik al wel. Net als dat buldogs te platte neuzen hebben, waardoor ze altijd in ademnood zijn. Mensen die voor dat soort rassen gaan, zouden dat eigenlijk moeten weten Hans.. net als dat wij wisten dat setters nóóit alleen thuis kunnen blijven.. daar moet je je op instellen. Maar het blijft natuurlijk verschrikkelijk triest voor dat hondje van jou.. vreselijk als je wéét dat het beestje pijn heeft en je er maar zo weinig aan kunt doen hè!
    Groetjess!

  8. Yova

    Riempje kunnen pijn veroorzaken. Meestal hebben speciale tuig omheen van je hondjes. Cavaliers zijn gevoeliger dieren. Wat erg dat deze honden veel pijn kregen. Ik weet toen van mijn buren ook zo honden hadden. Vaak zijn ze ziek. En veel pijn. Toen moesten ook inslapen. Deze rashondjes zijn zo gevoelig. Fokken moet daarmee ook voorzichtig zijn. Vaar worden door gefokt. Dat is juist niet goed. Maar deze hondje gevoelig voor ziektes. Ik vind zo erg. van de buren. Wij hadden speciale foto van gemaakt voor der. Dit weten wij nog goed. Vreselijk verdriet aan gehad voor buren. We gingen vaak steunen. Fijne dag gewen

  9. ZON-nebloem

    soms moet een stamboom en de natuur gewoon zijn gang gaan, maar helaas is dat niet
    ze kunnen veel, zie nu een weimaraner , wat een mooie hond, maar er zitten ook een paar rassen in
    Een @->- voor jou

Reacties zijn gesloten.