Vis in Boom.

Had ik het gisteren over De Wisselwachter, en dan lees ik op de website van Emile van der Kruk dat hij ook nog een opdracht heeft gehad in Amersfoort, dat was in 2002 aan de Rossinistraat .
Het is een Vis in Boom geworden en is een sprekende metafoor voor de situatie waarin mensen zich bevinden die hun natuurlijke, vertrouwde leefmilieu hebben verlaten.
Iedereen is natuurlijk veel liever een vis in het water.
Met Vis in Boom wordt er ingespeeld op de sociale context van de wijk, de samenstelling van de bevolking en de grote culturele diversiteit.
Dit is het thema waar hij dit werk aan ophangt: ‘vanuit je natuurlijk milieu in een vreemd milieu geplaatst worden’.
Het kunstwerk Vis in Boom werd in 2017 uit de boom verwijderd omdat de boom dood ging.
Er was een kerstboom in de boom gedaan en in de brand gestoken.
Boom en Vis zijn hierdoor zwaar beschadigd en uiteindelijk is de boom hieraan dood gegaan.
Het kunstwerk was erg geliefd in de wijk en samen met de kunstenaar is men op zoek gegaan naar een nieuwe boom in de buurt.
Deze hebben ze gevonden en de kunstenaar heeft de Vis opgeknapt en in 2018 is hij in de boom geplaatst.

16 thoughts on “Vis in Boom.

 1. Wim

  Mooie foto van een opvallend Kunstwerk, waar je je in eerste instantie misschien bij afvraagt “Wat moet dat in vredesnaam voorstellen?” .. Zo gaat het immers vaak met Kunstwerken ! En zo ging het mij ook, maar met het verhaal, wat je erbij hebt geplaatst Hans, is het meteen een stuk duidelijker en krijgt het perspectief, om even in Kunsttermen te spreken, en wordt het ook opeens een stuk mooier. Wel jammer dat het eerder ten prooi is gevallen aan vandalisme, maar toch mooi dat het weer in ere is hersteld !

  Reageren
 2. Morgaine

  Ik ben het met een aantal voorgangers eens.. waarom die boom vernielen in een tijd dat bomen toch al zelfdzaam worden en daarom de aarde warmer maken waar wij ook last van hebben?

  Het is op zich een leuk thema en goed bedacht, maar had dan ook van ander materiaal een boom gebouwd of zo…

  X

  Reageren
  1. mizzD

   Dat kunstwerk doet de boom geen kwaad.. dat waren brandstichters hè. Ik kijk weleens naar zo’n boomhuttenbouwer op Discovery.. als je ziet wat dié in een páár bomen hangt, erin boren en al en waar die bomen dan totáál geen last van hebben, lijkt me dat déze boom die vis wel kan hebben hoor.

   Reageren
 3. Peter

  Wat men een kunstwerk noemt .. pfff. En ook nog de natuur verzieken daarmee. Bij ons kennen ze dat ook goed. Losse metalen dingen aan elkaar gelast en naast een bijenbaan geplaatst waar het nu staat te roesten. Die rotzooi kostte de gemeente nog eens 20.000,- ook. Maar ja wie ben ik.

  Reageren
 4. Yova

  Prachtig kunstwerk om te zien in de boom te hangen. Ik vind grappig om te zien. Hopelijk blijft deze keer boom bestaan. Ik heb eerder niet gezien in Amersfoort. Fijne dag.

  Reageren
 5. mizzD

  En nu maar hopen dat al die mensen zich uiteindelijk tóch als een vis in het water gaan voelen hè!
  Kijk.. déze uitleg vind ik wel logischer.. en dat kunstwerk heeft ook wel wat. Mooi dat men naar een nieuwe boom gezocht heeft.. hopelijk blijven de kerstboomverbranders nu wel weg!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *