Johan van Oldenbarnevelt.

Op de weblog kon je wel vaker een verhaal over Johan van Oldenbarnevelt lezen.
Maar ik heb het nooit over een standbeeld gehad dat ten ‘ere’ voor hem
aan de Zuidsingel is geplaatst, achter zijn voormalige woning de Bollenburgh.
Kunstenares Ingrid Mol maakte de twee beelden van keramiek. (foto’s onder de link)
Het eerste beeld stelt een jonge Johan van Oldenbarnevelt voor die zijn huis verlaat.
Het tweede beeld is een Hollandse leeuw, die symbool staat voor de Nederlandse Staat en de politieke toekomst van Van Oldenbarnevelt.
Tijdens de plaatsing werd al afgesproken dat de beelden na tien jaar weer zouden worden
verwijderd en dat is dus ook gedaan.
Voorlopig staan de beelden opgeslagen bij beeldhouwerij Ton Mooy om later te worden
geplaatst in Park Randenbroek.
Menig mens zal blij zijn dat de beelden weg zijn, men vond ze niet passen bij Johan van Oldenbarnevelt te Efteling-achtig, kinderlijk of gewoon lelijk werden de beelden
de afgelopen jaren genoemd.
Dat roept dan weer de vraag op, passen de beelden wel in Park Randenbroek?

20 gedachten over “Johan van Oldenbarnevelt.

 1. Peter

  Eerst voor Nederland je nek uitsteken en dan hakken ze letterlijk je kop eraf. Hoe zou het gelopen zijn als hij in leven was gebleven? Dus in mijn ogen zeker een goed standbeeld waard deze man.

 2. mizzD

  Die kunstenares maakte ook dat prachtige kunstwerk in Woerden waar ik weleens over gepost heb, met dat Joodse gezin.. een heel herkenbare stijl en ik vind er dus niks verkeerds aan. Efteling-achtig? wat een flauwekul! Ze stonden daar op een toepasselijke plaats, bij z’n geboortehuis.. waarom moest het er perse weg na 10 jaar? ik vind het schandalig dat er zo gesold wordt met zulke prachtige kunst.. ik zou me flink in m’n zak gesch*ten voelen als ik Ingrid Mol was.

 3. klaproos

  ik ben benieuwd Hans,
  maar het lijkt me dat er van die man toch wel beelden moeten staan…
  de geschiedenis mag wel behouden blijven …
  al weet bijna niemand wie hij is denk ik

 4. Tine de jong

  Die beelden heb ik ook weleens gezien toen ik hier had gewandeld met vriendin Catherine en in het park vind ik deze ook niet echt thuishoren. Maar er staan wel meer beelden waarvan je vraagtekens erbij hebt maar ja waar moet je deze anders gaan plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *