Soestdijk.

Paleis Soestdijk wie kent het niet, gebouwd aan de Amsterdamsestraatweg 1 in Baarn.
Het oorspronkelijk 17e-eeuwse gebouw is genoemd naar de Soestdijk waar ook het buurtschap Soestdijk is ontstaan.
Er werden defilés gehouden voor koningin Juliana als ze jarig was, die live op de tv kwamen.
Vanaf eind 1970 tot 2017 was het eigendom van de Nederlandse Staat en daarna begon het touwtrekken om een nieuwe bestemming te geven aan het paleis.
Ben er nog op bezoek geweest tijdens een rondleiding, maar mocht er binnen geen foto’s maken.
Zo was er recentelijk bij rtvu.nl het volgende te lezen
“De nieuwe eigenaar van Paleis Soestdijk kreeg vandaag complimenten en zelfs applaus, tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden.
Een leuke verrassing, want er was tot nu toe ook veel kritiek. “Heel leuk om te horen”, reageerde eigenaresse Maya Meijer – Bergmans. “Ik zag best een beetje op tegen vanmorgen.”
Deze maand buigt de gemeenteraad van Baarn zich over de plannen voor het paleis en het landgoed.
De MeyerBergman Erfgoed Groep wil het paleis restaureren en er een plek creëren voor ondernemend en innovatief Nederland.
Daarnaast is er in de plannen ruimte voor onder andere woningbouw,
een hotel en evenementen.” Lees verder op de website.
Maar toen kregen de prinsessen Irene en Margriet lucht van de plannen en waren geschokt door de woningbouw in het bos naast paleis Soestdijk, te lezen bij het noordhollandsdagblad.nl
Nu ik krijg sterk de indruk dat de plannen wel eens vertraging gaan oplopen.
Gelukkig hebben we de foto’s nog.

>

20 gedachten over “Soestdijk.

 1. Wim

  Ik las het toevallig op Teletekst gisteren, en hoewel de beide Prinsessen er natuurlijk niets meer over hebben te zeggen, kan ik me hun reactie wel heel goed voorstellen, en ben het volledig met hen eens. het is natuurlijk van de zotte om oude bomen te kappen, niet meer van deze tijd volgens mij, maar de natuur legt het vast af tegen macht en groot geld, zoals altijd. Best jammer, maar ben benieuwd naar de uitkomst.

 2. Morgaine

  Wat ze beter kunnen doen is een pannenkoekenhuis in 1 van de stallen bouwen of zo.. beetje horeca, er wandelen veel mensen, kortom, er is wel wat van te maken en de bomen te kunnen laten staan.. want complexen neer zetten, omdat je op speciaal terrein bent… zal wel onbetaalbaar zijn straks dan… en we hebben al zo weinig groen, natuurlijk ken ik het ook vanuit Amersfoort op de fiets even langs gaan.

  X

 3. boerin zonder naam

  Blijf je met je fikken van een bestaand bos af!! Het liefst zou men Nederland vol willen planten met bomen om de CO2 uitstoot te beperken, en als er dan een staat, miet het gekapt worden….. Raar toch??
  Dat men het paleis wil gebruiken voor hotel en voor evenementen en weet ik wat al niet meer, okay, dan wordt het tenminste nog onderhouden. Maar behoudt de aanblik die het oorspronkelijk heeft. Zet geen complete villawijk in de tuin, omdat de grond geld op moet brengen. Behoud van oorspronkelijk historisch erfgoed kan soms meer opbrengen.

 4. Leidse Glibber

  De familie Bergmans heeft ook een oud industriecomplex in Leiden gekocht en hebben daar wel leuke ideeën bij. Ze willen zoiets maken als de Westergasfabriek waar bv de Wereld draait door vandaan kwam.

 5. Mirjam Kakelbont

  Ze willen daar – heel onterecht! – oude bomen omkappen. Die horen nou juist bij dat complex! Alles moet altijd drastisch gebeuren in Nederland en dat is meestal geen verbetering.
  Wat zal je daar leuk verstoppertje kunnen spelen (-:
  Lieve groet.

 6. mizzD

  Je bent altijd geschokt als er aan iets waar je opgegroeid bent verbouwd en veranderd gaat worden. Maar ze zullen er toch zeker maar weinig over te vertellen hebben nog.

 7. John

  Ja, ze willen die bomen kappen en ik vind ook dat ze daar beter vanaf kunnen blijven. We hebben veel te weinig bomen in Nederland en ze hoeven zeker niet te wijken voor het kapitaal.

 8. די מריו

  Ze bemoeien zich met dingen die niet van hun zijn. Als ze zelf wat willen bouwen, dan vragen ze het toch ook niet aan heel Nederland. Wat willen ze dan. Het gebouw leeg en laten verpauperen. Had het dan zelf lekker gekocht.

  Love As Always
  Di Mario

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.