Samen houden we het schoon.

Samen houden we het schoon.
Zo hoort dat gewoon.
Het is lekker weer en voor veel mensen is het vakantie.
Iedereen gaat dan meer naar buiten, naar parken en speeltuinen.
We zien dat er op deze plekken ook meer afval is.
Verpakkingen van drankjes, eten en ijsjes.
De afvalbakken zijn sneller vol.
Wij komen vaker langs om de bakken in de parken te legen.
Is een bak toch vol?
Zoek een lege bak in de buurt of neem je afval zelf mee.
Zo helpen we elkaar en houden we het samen schoon.
Dit staat te lezen op de Facebook pagina van de gemeente Amersfoort.
Ik zag namelijk de posters hangen die de gemeente heeft geplaatst.
Nu zal de moeder aan het kind leren dat ze de rommel moeten opruimen en de twee heren van de gemeente doen hun uiterste best om alles netjes te houden.
Maar er is een categorie die het niet begrijpen of aards lui zijn om hun rommel op te ruimen.
Laten liggen is veel makkelijker, een ander ruimt het wel op.
Een verkeerde mentaliteit, wie weet is er hoop voor de toekomst.



Een handig hoekje, pleur maar neer.

Als moeder heb je een voorbeeld funcie.

Maar op latere leeftijd zoeken ze hun eigen weg.

Zij doen hun best wel, zelfs op zondag ochtend vroeg legen ze de afval bakken.

23 gedachten over “Samen houden we het schoon.

  1. Morgaine

    Ja, nog leuker, het ROC is hier alweer gestart, de scholen zijn in het Noorden alweer gestart, rookvrije zone aan de overkant, waar denk je waar ze komen staan met zijn allen? Gewoon in onze voortuinen dus! Want de schuur zit vooraan in de voortuin, een dakje erboven van de ene schuur naar de andere, kortom met deze regen ook nog ideaal om te schuilen en te gaan roken toch? De hele straat heeft er last van, maar hier tegenover bij het ROC is het rookvrij! Oh yeah!

    Laat staan wat ze nog meer laten vallen, en wij in de tuin vinden…

    x

  2. Wim

    Doodzonde inderdaad, al die rommel op straat, en het klinkt afgezaagd, maar het is niet alleen bij jullie zo, maar ook hier soms een grote rotzooi. Vooral in het haventje naast ons huis, waar veel pleziervaart aanlegt, maar nog meer laat liggen zo lijkt het wel. Flesjes, tijdschriften, blikjes, soeppapier, plastic bestek, je kunt het zo gek niet bedenken. Nou loop ik vaak een rondje en raap het op, waarom weet ik ook niet, maar als ik het niet doe, een ander doet het vaak ook niet. En acht, het kan in EEN loop mee, vaak is het ook nog zo dat een vuilnisbak op slechts een paar meter van de grootste rotzooi, wat is achtergelaten, staat. Echt niet te begrijpen …

  3. Mirjam Kakelbont

    Ik ben het hartstochtelijk met je eens! Als je een gevulde fles mee kan nemen, kun je ‘m toch ook leeg mee terugnemen? Al staat er om de meter een afvalbak, mensen interesseert het niet. Veel mensen wíllen het niet begrijpen. Dat is het probleem. Juist die onverschilligheid maakt het zo erg.

  4. Matroos Beek

    Ik weet niet wat er gaande is, maar ook hier veel meer zwerfvuil dan voorheen… maar ja… ook meer toeristen. Echt vies en goor. Tot en met drollen en wc papier in de bermen, achter de strandhokjes. Blikjes, maandverband, vochtige doekjes, pampers… ga maar door. Het maakt me boos.

  5. Suske

    Ik heb de afgelopen jaren genoeg zwerfvuil helpen opruimen om te beseffen hoe erg het kan zijn. De mensen leren het precies nooit.

  6. johmar

    Blij om te zien dat hier niet de standaard opmerkingen over de jeugd staan, want het is iets wat oud en jong helaas doet. Wat me opviel tijdens de eerste corona maanden is dat er beduidend minder afval op straat lag in onze buurt. Ik wil niet zeggen lang leve corona, dat gaat me echt te ver, maar het laat wel zien dat de veel geprezen vrijheid waar men nu zo naar hunkert niet aan iedereen besteed is. Misschien als we ons allemaal iets meer aan de in mijn ogen meevallende beperkingen houd dat er dan ook meer kan. En als we dan ook allemaal een beetje minder troep op straat gooien of liever helemaal niets meer dan is dat een win/win situatie

    1. Hans

      Ik heb speciaal niet de schuld naar de jeugd geschoven, daar zou ik ze te kort mee doen.
      In elke leeftijdsgroep kom je ze tegen, net als fietsen in een voetgangersgebied. Hans

  7. Dorien

    Inderdaad, ruim je eigen rommel op. Het nieuwe afval is overigens nu plastic handschoenen en mondkapjes. Die laten sommigen gewoon in het gebruikte winkelmandje liggen. Oef!!

  8. rebbeltje

    Een goede aktie en als ze het zien en lezen blijft er misschien wel wat van hangen
    De 2 filmpjes spreken boekdelen…over hoe het (niet) zou moeten
    Groetjes

  9. Hilly Nicolay

    Jammer dat ze het niet snappen waarom je het op moet ruimen.
    Wat de boerin hier boven laat zien met het filmpje, erg dat dat met de koeien gebeurt.

    Goed dat de gemeente het zo vaak komt opruimen.

    Mooi dat je er aandacht aan besteed Hans.

  10. boerin zonder naam

    Niet alleen in de steden, maar ook op het platteland een groot probleem. Vorig jaar twee koeien de dood gevonden door kleine stukjes metaal in het voer door een kapot gemaaid blikje……. Niet opgeruimd zwerfafval.

  11. Tine de Jong

    Het is niet altijd de jeugd die het doet want heb al meerdere malen gezien dat volwassene dit ook doen maar als je er wat van zegt ontvang je ook een grote mond. Men moet ze gewis een boete opleggen en een grote als men ziet wie het doet. In bermen als men voor stoplicht staat te wachten hebben ze er ook zo een handje van. Met het wandelen haal ik ook soms een zak vol op. Ze leren het helaas niet.

  12. Marlou

    Ha Hans,

    ik snap het ook helemaal niet… dat je je zooi laat liggen.
    Het is zo…. jaren 60 (van die scene die Nicole liet zien)

    Ik ben blij, dat ik het niet doe.
    Zo nu en dan ga ik even de buurt door met een tas om de zooi van anderen op te ruimen.
    Maar liever nog wil ik dat iedereen het zelf doet!

    Groetjes! Marlou

    .

  13. Nicole Orriëns

    Ik moest ineens aan deze scène denken uit de serie Mad Men Hans. Daarin gaan ze picknicken, een lieflijk gezinnetje. En ze laten alle zooi liggen.

  14. Nicole Orriëns

    Een goede actie van de gemeente. Als mensen zich er ook maar aan houden. Ik kan me altijd hoogst verwonderen over onverlaten die hun zooi gewoon laten liggen! Wie doet dat nou, vraag ik me dan altijd af…

  15. Lies

    Respect (voor meer dan afval opruimen!) wordt blijkbaar niet meer aangeleerd, Hans. In de eerste plaats thuis kregen wij dat mee…
    Lie(f)s.

  16. John

    Hier zie je zoveel in de bermen. En er zijn bewoners die opruimen incl. mijzelf, maar de dag erop ligt er alweer zoveel. Het is eigenlijk te zot voor woorden.
    Ik vrees dat dat echt nooit veranderd. Dan hebben we een dictator nodig zoals in Noord Korea.

  17. mizzD

    Het is vechten tegen de bierkaai hè.. hier ook hoor! Op het parkeerplaatsje bij de manege staan elke avond de drugskoeriers te wachten op hun bestellingen.. eten, drinken, roken, lachgas.. alles wordt tijdens de nachtelijke uurtjes gedaan. Al staan er enorme afvalbakken, ze pleuren hun zooi gewoon naast hun auto en kijken er niet meer naar om. Elke ochtend opnieuw is het er een puinzooi en komt er een karretje van de gemeentereinigingsdienst om de boel op te ruimen.. wat dat ons als belastingbetalers kost wil ik maar liever niet aan denken..!
    En dan denk ik: hebben die gasten geen opvoeding genoten? zouden ze dat thuis ook zo doen?

Reacties zijn gesloten.