Regen na de droogte.

Ik schreef de titel van dit logje ‘Regen na de droogte’ en dacht gelijk aan het opzegversje van Jaap Kooiman, uit het televisieprogramma “Toen was geluk heel gewoon”:
Handjes in de hoogte,
voetjes van de grond.
Regen na de droogte,
lachen is gezond!
Waar maakte ik mij nu ook alweer zo druk over, helemaal vergeten….
Maar ik ben de hitte van de afgelopen periode nog niet vergeten.
Iedereen beleefde de warmte op zijn eigen manier.
Toen ik weer mobiel was heb ik een rondje gemaakt door de wijk “ Zielhorst”.
Een excuus wandeling om te kijken of lopen weer goed ging en of de natuur zich al had hersteld van de droge warme zomer periode.
Na wat flinke regenbuien was het water in vijvers en sloten weer op niveau,
maar je kon de gevolgen van de hitte nog wel terug vinden in onder andere het gras.
Nu is gras een hardnekkige soort en die hersteld zich wel weer.
Maar de flinke regenbuien zorgen er niet voor dat de grond voldoende water op kan nemen, daar heb je eerder druilerig weer voor nodig.
Het was stil in de wijk, zag maar weinig mensen en deed me denken aan een slaapwijk.
Maar de oorzaak kan ook ergens anders leggen, ik liep buiten de honden uitlaat uren.
Zelf vond ik het niet onprettig rustig te kunnen wandelen.
Maar de natuur is aardig hersteld, alleen was er nog zorg over het oppervlakte water.
Daarover morgen meer.


gras groeit wel weer aan.

De bomen en struiken zijn weer bijgekomen.

Slootje op niveau en het gras groeit weer.

Maar er loert een ander groen gevaar.

De eendjes ploeteren zich een weg door het kroost.

13 gedachten over “Regen na de droogte.

 1. Mirjam Kakelbont

  De natuur had dat beetje water hard nodig. Ik vrees dat er niet genoeg gevallen is om het tekort aan te vullen. De grond is zo droog dat het water er meteen doorheen spoelt. Iedereen met een tuin vol tegels zou er een paar uit moeten halen en er een boompje plaatsen….
  Het valt me op dat veel bomen door de droogte hun blad al verliezen.
  Lieve groet.

 2. Di Mario

  ik probeer altijd voor de regen even wat extra gaten in de grond te maken met een greep. Zodat de regen mooi de grond in kan spoelen in plaats van meteen richting de put.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Tine de Jong

  De vogels moeten hier op grasveld hard stampen om de wormpjes naar boven te krijgen want de middenlaag is nog veel te droog. Die paar buien zijn te weinig voor de bodem. En kroos in de sloot hier is ook behoorlijk veelzijdig aanwezig maar de gemeente doet er hier weinig aan. Kroos ontstaat doordat er te veel voedingsstoffen in het water zitten. Je hebt daarbij puntkroos en eendenkroos. Deze soorten zien er groen uit en komen het meest in de zomer voor. In de nazomer en herfst kan je ook de grote kroosvaren eens zien Hans. Deze kleurt namelijk bruin/rood. Maar alle kroos is niet goed want de sloot die dit ontvangen hebben dan geen zuurstof en vissen en andere waterdieren gaan dood en ook kan het water gaan stinken. Had hier nog een schrijven erover in mijn concept staan. Wellicht later als ik deze heb uitgewerkt zal ik het delen op de natuurwebsite.

 4. John

  Ik vond het eerlijk gezegd wel lekker die warmte en volgende week zeggen ze tikt het ook weer even tegen de 30 graden aan. Maar de droogte baart me wel zorgen. Als ik hier in de grond boor, is het na een centimeter kurkdroog. Echt droog. Logisch ook want die forse en ferme regenbuien spoelen gewoon weg over de droge grond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *