Frankie Avalon – Venus.

Dit weekend een warme Gouden terugblik in de BankShow, namelijk Francis Thomas Avallone hij werd geboren in Philadelphia (Pennsylvania) op 18 september 1940, hij is een Amerikaanse zanger en acteur en is bekend geworden onder zijn artiestennaam “Frankie Avalon”.
Hij viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.
Hij begon al op twaalfjarige leeftijd met televisieoptredens en brak door in de showbusiness als wonder kindtrompettist.
Hij was goed genoeg om talentenjachten te winnen om in de televisie show van “Jackie Gleason Show” te komen en platen op te nemen voor RCA Victor’s dochteronderneming, X Records.
Maar toen zijn jeugd plaats maakte voor zijn tienertijd speelde hij back-uptrompet in een lokale band genaamd “Rocco & His Saints”.
Toen de lokale impresario “Bob Marcucci” Frankie vroeg of er misschien lokale rock & roll-zangers waren die goed genoeg zouden zijn om een aantal van zijn liedjes op te nemen,
stelde deze voor om de hoofdzanger van de groep te kiezen, namelijk “Andy Martin” met blond haar en blauwe ogen.
Marcucci kwam naar een optreden maar was niet zo onder de indruk van Martin, omdat hij vond dat blond harige zangers niet de juiste ‘look’ hadden om contact te maken met vrouwen.
Maar toen hij Avalon een paar deuntjes hoorde zingen, wist Marcucci dat hij had gevonden wat hij zocht en werd er onmiddellijk een managementcontract getekend.
Het duurde nog zes tot acht maanden voordat zijn eerste single, onder de titel “Cupid” uitkwam op Marcucci’s Chancellor-label.
Pas bij zijn derde release “Dede Dinah” had hij zijn eerste Top Tien-hit,
het nummer werd geschreven door “Peter De Angelis” en “Bob Marcucci”.
Vanaf dat moment verschenen er een ongekende reeks hits, te beginnen met zijn eerste
nummer één hit in februari 1959, “Venus”, daarna in november het nummer “Why” waarmee hij alleen al in dat jaar met niet minder dan zes extra records in de Billboard Hot 100 chart terecht kwamen.
Marcucci werkte aan de formule, waardoor Avalon de rockers achter zich zou laten en naar een meer ‘volwassen’ concept te groeien als een echte professional en hij was in staat om
vergelijkbare resultaten te produceren met de veel minder getalenteerde maar ook erg mooie zanger en acteur “Fabian Forte”.
In 1962 kwam er een einde aan de vierjarige dominantie van Avalon in de hitlijsten,
maar zijn carrière was nog niet voorbij.
Hij werkte samen met “Annette Funicello” en vond zichzelf opnieuw uit als een strakke,
knappe surfer in een enorm succesvolle reeks “Beach Party” films die van hem een veel beter beeld vormde dan in de jaren 60 van de meeste van zijn collega’s.
De serie was populair genoeg om hemzelf en Funicello een herhaling te geven voor een update in de jaren ’80 in de film “Back to the Beach”.
Ooit de muzikant stond Avalon erop dat surflegende en origineel castlid “Dick Dale”,
de bedenker van de surf muziek, in deze revival zou zijn.
Avalon was de eerste van de gefabriceerde tieneridolen, voor Fabian en “Bobby Rydell” en de talloze andere troon bestijgers die op het bunne werkten met een strakke zwarte broek en rode truien, terwijl “Elvis” zijn hakken afkoelde in het leger in Duitsland.
Hij trouwde op 19 januari 1963 met Kathryn ‘Kay’ Diebel, een voormalig winnares van een schoonheidswedstrijd en hij ontmoette haar tijdens het kaarten spelen bij een vriend thuis.
Hij vertelde zijn vriend dat Kay het meisje was met wie hij zou trouwen.
Zijn agent waarschuwde Avalon dat het huwelijk de mystiek van zijn tieneridool zou bederven.
Ze hebben acht kinderen – Frankie Jr., Tony, Dina, Laura, Joseph, Nicolas, Kathryn en Carla en tien kleinkinderen.
Frankie Avalon Jr” is een voormalige acteur die in de originele “The Karate Kid” speelde en nu muzikant is en “Tony”, de tweede zoon speelt gitaar en gaf les aan de Rock Nation School.
Beide zoons spelen ook op tour met hun vader.
In de late jaren 50 en vroege jaren 60, post-Twist en pre-Beatles, waren deze over het algemeen ongetalenteerde knappe jongens de kartonnen niet-bedreigende overblijfselen van een
post-Elvis tijdperk.
Hij was een symbool van zijn tijd, verscheen in 1978 in de musical “Grease” uit de jaren 50, waar hij ‘The Teen Angel’ speelde voor een periode van een week in het Jackie Gleason Theater in Miami Beach en de gedenkwaardige ‘Beauty School Drop-out’ in de film zong.
‘Kinderen kennen me van hun Grease-dvd, dus ze reageren meteen”, zei hij later. ‘Je kunt een speld horen vallen als ik mijn oude liedjes speel’.
Vier jaar na de release van Grease vertrok hij om te schitteren in een film van een ander genre, door ‘Paul Foley’ te spelen in de horrorthriller “Blood Song” uit 1982 naast “Donna Wilkes” en “Antoinette Bower”.
In 1985 begon hij aan een tour van vijftig steden met Fabiano “Fabian” Forte en Bobby Rydell, bekend als “The Golden Boys of Bandstand”.
die in 1986 door ‘Public Broadcasting Service’ werd uitgezonden als een onderdeel van
On Stage at Wolf Trap”.
Het jaar daarop werkte de nog jeugdig ogende Avalon opnieuw samen met Funicello voor de luchtige erfenis in de film “Back to the Beach”, die een opmerkelijke uitvoering van het nummer “Pipeline” van “Stevie Ray Vaughan” en ‘King of Surf Guitar’ Dick Dale omvatte.
Avalon en Funicello speelden de hoofdrol als ouders van een paar lastige tieners in de film.
Het paar kwam later weer samen om eind jaren tachtig en negentig in het hele land ‘nostalgie’ shows op te voeren, waarbij ze de Beach Party-muziek uitvoerden en hitsingles die ze in de
jaren ’60 beroemd hadden gemaakt, totdat Funicello zich terugtrok uit de showbusiness.
Meer recentelijk creëerde van hem is zijn lijn van gezondheids- en schoonheidsverzorgingslijn genaamd Frankie Avalon Products, en heeft zijn producten op de markt gebracht via het Home Shopping Network.
In april 2009 was hij te gast in de populaire tv-show American Idol, waar hij ‘Venus’ zong.
Ook publiceerde hij in oktober 2015 “Frankie Avalons Italian Family Cookbook”: From Mom’s Kitchen to Mine and Yours.
Tegenwoordig verschijnt op de Golden Boys of Rock’n’Roll oldies-show met Bobby Rydell en Fabian, die er knap uitzien als altijd.
Voor dit en volgend jaar staan er concerten in de agenda, hij is nog actief voor zijn leeftijd.
Maar dit weekend gaan we terug naar 1959 met zijn hit Venus.

13 gedachten over “Frankie Avalon – Venus.

  1. mizzD

    Nou.. zal wel een gat in m’n cultuur wezen zoals de Vlamingen zeggen.. maar ik ken dit hele plaatje niet. Ik was natuurlijk in 1959 nog net niet geboren hahahaa! Moet zeggen dat ik Venus van Shocking Blue beter vind! 🙂

  2. John

    Hoor het publiek eens op de achtergrond zeg. Het is een echt oud, maar bekend nummer. Frankie heeft ook een behoorlijke loopbaan op z’n naam staan. En nog steeds actief, de goede man is toch al 80. Hij moet echt van het vak houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.