World Cleanup Day.

Sta ik voor de buurtsuup te wachten, iemand moest nog even een boodschapje doen.
Boodschappen doen noem ik ook wel eens gekscherend afval kopen.
Maar zo rond kijkend zie ik op een videoscherm ook een boodschap verschijnen:
Doe mee World Cleanup Day 19 september’.
Het is een jaarlijks wereldwijd actieprogramma gericht op het bestrijden van het wereldwijde probleem van vast afval, zowel op het land als in de zee.
Het wordt gecoördineerd door de Estse organisatie “ Let’s Do It! World.”.
Het is natuurlijk een loffelijk streven dat men zaterdag gezamenlijk aan de slag gaat.
Beter is natuurlijk geen afval meer in de natuur en op straat achterlaten.
Dan is het probleem opgelost.
Wat ook helpt is regelmatig vuil op te ramen wat andere laten slingeren, dat scheelt ook.
Dat heeft wel een nadeel, want voordat je het weet heb je er een dagtaak aan.
Want zoveel rotzooi wordt niet weggegooid in de daarvoor bestemde afvalbakken.
De volgende World Cleanup Day is zaterdag 19 september, zal mijn best gaan doen.
Mits ik weer recht loop, want mijn rug geeft al twee weken problemen.
Is geen excuus hoor.
Alle informatie vind je op de website van “ worldcleanupday.nl.”.World Clean Up Day 2020.

19 gedachten over “World Cleanup Day.

 1. Morgaine

  Ik lees het al, ook hier, waar ik nu zit, kan ik weer scheiden, sterker nog, plastic apart en dat is het meeste afval, maar inderdaad, als ik uit de supermarkt kom, hoeveel plastic ik dan wel niet in handen heb bij een tegenwoordige ‘gewone’ verpakking waar ik niet eens om vraag. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk losse groenten zonder zak te kopen of fruit, maar ja, het meeste is ook nog zo verpakt, kartonnen doosje, fruit of groenten erin, plastic eromheen? Bij broodjes ook tegenwoordig, zit in een papieren zak, met plastic venster, uhm… in welke container moet dat dan? Plastic? Of papier?

  Anyway, ik heb er dit weekend geen tijd voor, inpakken geblazen, maar ik weet dat de neven ven Liefste, de garnalenvissers dit elke dag doen, of iin elk geval voor elke keer dat zij uitvaren en rotzooi mee opvissen, dat dit netjes mee aan land komt en weg gaat waar het moet.

  maar het zit hem in de verpakkingen vooral van de supermarkten, of diegenen die het maken … Zo ook, feit… papier, plastic, neem papier zeggen ze dan.. maar dan zie ik alle bomen weer om gaan, die we zo hard nodig hebben…

  x

 2. Wim

  Je noemt het dan gekscherend “afval kopen”, kopen, maar er zit een zekere kern van waarheid, heel veel zelfs. Als wij met de boodschappen thuiskomen, is het een behoorlijke berg plastic e.d. wat overblijft nadat we alles hebben ingeruimd. Dus zo gek is die uitspraak nog niet Hans .. Ook hier regelmatig zwerfvuil op het pleintje voor onze woning, ga er zelf twee keer per week bij langs om het op te ruimen, ik erger me er vaak aan, en dan kan ik me blijven ergeren, maar daarmee gaat het niet weg, dus in een kleine ronde van zo’n 10 minuten, ruim ik het dan zelf maar op, geeft een goed gevoel, beter voor het milieu, en een veel beter aanzicht !

  Ik heb het wat drukker dan normaal Hans, vandaar dat ik wat onregelmatig reageer, maar ik lees wel alles, fijn weekend alvast gewenst !

 3. Matroos Beek

  Het begint toch altijd bij jezelf.
  Een mooi intitiatief.
  Het is waar, we kopen enorm veel afval als we boodschappen doen… en nog meer als we online bestellen. Wat een grote hoeveelheid dozen!

 4. rebbeltje

  Vorige zondag waren we in een speeltuintje en bij de pickniktafel…je wil niet weten wat daar allemaal lag.
  Nu wil ik best opruimen maar na het zien van al die plastic zakjes, denk dat het een hangplek is in de avond
  Erger me daar rot aan en zeker als ik met de kleinkinderen daar ben.
  Heb ze uit de buurt van die tafel gehouden…pfftt

 5. Dorien

  Als alle mensen toch hun eigen rotsooi eens opruimden dan waren we een heel eind. Nu kan het ook zijn dat meeuwen, andere vogels of dieren in de vuilnisbakken rondsnoezen. Dat zie je hier. En als de producenten nu ook willen beginnen met niet alles dubbel te verpakken … Hoezee! Opruimen voor een ander; dat zagen we in NewZeeland. Als er een verlaten kartonnen bekertje stond dan werd het door een voorbijganger in de vuilnisbak gegooid. Kunne wij misschien ook leren.

 6. mizzD

  Als iedereen z’n eigen afval opruimde, zag de wereld er een stuk beter uit. Ik vind het goed dat er mensen zijn die het willen doen, het van een ander opruimen, maar het leert de vervuilers helaas niks.. of misschien zelfs het verkeerde (‘oh, ik kan m’n zooi wel gewoon op straat gooien, want iemand anders ruimt ’t toch wel het op’) Het enige wat ik opraap is als het in of bij m’n voortuin ligt.. want rotzooi trekt rotzooi aan is mijn ervaring (‘oh, hier ligt al veel zooi, valt niet op dat ik er ook nog wat bij dump’). Voor de rest vind ik het wel genoeg dat ikzélf niet bijdraag aan de troep op straat, want.. zie m’n openingszin. 🙂

 7. Marlou

  Ha Hnas,

  ja, ik had het al in mijn agenda gezet.
  Ik doe mee…
  Gewoon even met Henry door zijn buurtje, want ik ben dan in Mokum.
  Ik denk dat ik wel heel snel een zak vol zal hebben.
  Heb overigens zo’n grijpertje, zodat ik niet hoef te bukken…

  Groetjes!

 8. Lies

  Vroeger kregen we thuis mee dat we snoeppapiertjes in onze zak moesten steken, en thuis in de vuilbak gooien. Mama’s leren dat niet meer…
  We kopen ook teveel afval, Hans…
  Lie(f)s.
  @Felicitaties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.