Joe Dolan – Make me an island.

Dit wekend is de zanger “Joe Dolan” de Gouden terugblik, hij werd geboren op 16 oktober 1939 in Mullingar en was een Ierse zanger.
Hij was de zoon van een eigenaar van een fietsenwinkel en werd een van de meest succesvolle vocalisten in Ierland.
Hij was de jongste van acht kinderen en werd geboren in een muzikaal gezin.
Als jonge jongen speelde hij vaak wasbord om het zingen van zijn zusjes te begeleiden.
Hij verliet het huis nadat hij zijn vader op achtjarige leeftijd en zijn moeder verloor toen hij
vijftien jaar was en hij ging in de leer als letterzetter bij de krant de Westmeath Examiner.
Muziek bleef echter zijn aandacht trekken.
Nadat hij met zijn broer Ben in het dancehall circuit had opgetreden, sloot hij zich aan bij
The Drifters Showband”.
Zijn eerste single, was een cover van “Del Shannon” zijn nummer “Answer to Everything” en die bereikte de vierde plaats in de Ierse hitlijsten.
Dolan was de enige Ierse zangeres die de top tien bereikte in de jaren zestig tot en met negentig en had een constante aanwezigheid in de hitparade in Ierland.
Zijn vele hits zijn onder meer “I Love You More and More Everyday”, “My Own Peculiar Way”, “Aching Breaking Heart”, “Pretty Brown Eyes”, “Tar and Cement”, “The House with the Whitewashed Gable”, “Love of the Common People”en “The Westmeath Bachelor”.
Hij scoorde een internationale hit met “Make Me an Island”, dat bovenaan de hitlijsten van veertien landen stond, en bereikte de Europese Top Tien in 1969 met nummers als “Teresa”, “You’re Such a Good Looking Woman”, “It Makes No Difference” en “Falling in Love”.
In samenwerking met de Italiaanse songwriter en producer “Roberto Danova” en songwriter “Peter Yellowstone”, had Dolan zijn grootste succes toen hij in 1975 de miljoenen verkochte hit “Lady in Blue” schreef en opnam.
Hij bleef samenwerken met Danova en Yellowstone en scoorde hits met “Crazy Woman”, “I Need You”, “Sister Mary”, “Sixteen Brothers”, “My Love”, “You Belong to Me”, “Most Wanted Man in the USA” en “Hush Hush Maria”.
In 1978 was hij de eerste westerse artiest die optrad in de voormalige Sovjet-Unie en maakte
later zijn Noord-Amerikaanse debuut, zijn eerste tournee in 1967 leidde tot een aanbod om in Las Vegas te verschijnen, maar die wees hij af.
Uiteindelijk accepteerde hij in 1980 voor $ 10.000 per week plus kost en inwoning om
gedurende zes weken in september en oktober op te treden in de Continental Lounge van het Silverbird Casino op de Strip in Las Vegas.
Toen hij uiteindelijk vier en zestig shows had gespeeld, waarvan de meeste uitverkocht waren, keerden hij en zijn band terug naar Ierland om in januari 1981 onmiddellijk geboekt
te worden naar Las Vegas.
Met de lancering van zijn eigen label, Gable Records, in de vroege jaren ’90, nam hij in 1993 zijn Top 20-hit “Ciara” op, en het album, “Endless Magic”, dat de negende plaats in de Ierse hitlijst bereikte in 1997.
En in dat zelfde jaar scoorde hij voor de zevende en laatste keer een nummer een hit in Ierland.
Voor een goed doel nam hij samen met “Dustin the Turkey” het nummer ‘Good looking woman’, dat hij in 1970 als You’re such a good looking woman had uitgebracht, opnieuw op.
Hij bleef in contact met hedendaagse muziek, zoals zijn album uit 1998, “Joe’s 90’s”, bevatte interpretaties van liedjes van Blur, Oasis en Pulp, terwijl “21st Century” Joe het jaar daarop uitkwam met versies van “David Bowie”, “U2”, “R.E.M”. en “Bruce Springsteen” deuntjes.

17 gedachten over “Joe Dolan – Make me an island.

 1. klaproos

  een meezinger Hans….
  het brengt me terug naar mijn jeugd….
  wat voelde ik me daar vaak eenzaam en onbegrepen…. en soms nog hoor,

  mooi dit..

  hou je haaks hé Hans aan elke donkere nacht maakt het licht je weer wakker

 2. mizzD

  Dit nummer deed geen belletje rinkelen.. maar Lady in Blue wel.. echte jaren ’70-sound vind ik het, die songs. Niks mis mee, maar niet zo heel erg mijn ding.

 3. Marlou

  Ha Hans,

  ja… wat een lekker liedje.
  In Ierland wordt sowieso heel erg veel gezongen.
  In elcafé (als het tenminste open is) wordt muziek gemaakt.
  Leuk, dat jezo’n terugblik hebt bedacht.

  groetjes en hou je haaks!
  Marlou

 4. Morgaine

  Ik luister, en vaag heb ik het weleens gehoord, maar niet dat ik het direct herken of mee zing zoals ik vaker wel kan bij de eerste tonen weten en zingen 😉

  X

 5. John

  Mogguh Hans, Ik ga die laatste platen eens opzoeken. Dat lijken me leuke platen. Van Blur, Oasis, Pul, U2 en R.E.M. heb ik platen staan en ben wel benieuwd naar de interpretatie van Joe Dolan. Hij had dus ook geen gemakkelijke kindertijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.