Tegels eruit, Groen erin.

Over vergroening lees je niet de eerste keer.
De laatste keer was op “ 13 april 2020” schreef ik al over ‘Projecten Steenbreek’ in de gemeente Amersfoort.
Onder het motto ‘Tegel eruit, groen erin’ werden bewoners van meerdere wijken opgeroepen om vergroeningskansen in hun straat of buurt in te dienen.
Vanaf 30 augustus is de gemeente begonnen op 24 locaties in de wijken Kattenbroek, Zielhorst en Liendert de tegels te vervangen door groene beplanting.
Deze locaties zijn uitgekozen als beste plekken voor vergroening na rondvragen bij bewoners in deze wijken in 2020.
Met deze vergroening onder de naam Operatie Steenbreek zet Amersfoort weer een stap naar klimaatbestendigheid.
Nou zo ondertussen heb ik op verschillende locaties de eerste resultaten kunnen bewonderen.
Nu nog pril groen, maar dat zal in het voorjaar wel opfleuren.
Het is wel een leuker gezicht de nieuwe groene plekjes in de wijken, de vogels hebben daar ook al in positieve zin kennis mee gemaakt.


Voorbereiding.

De plantjes en struiken zijn geplant.

Nog in aanleg.

De grond ligt er al.

Met plantjes, gronddekkers.

Nog een stukje groen.

18 gedachten over “Tegels eruit, Groen erin.

 1. Marlou

  ha Hans,

  mooi, om al die tegels te vervangen.
  Hier ook: geveltuintjes schieten hier uit de grond.
  Dat moet soms wel, als je huis pal aan de straatkant is: ik heb geen voortuin.
  Maar wel een geveltuintje dus.

  Groetjes!

 2. Liesbethblogt

  Het is mooi dat de stad er iets mee doet maar ze weten ook dat het moet omdat de hoosbuien de komende jaren niet minder gaan worden. Ze doelen met die uitspraak ook op de tuinen die steeds vaker voorzien zijn van tegels omdat mensen geen tijd meer hebben voor een uurtje grasmaaien. Tot hun tuin blank staat en ze schade hebben. Daarnaast kost dit ook weer geld en moet het bijgehouden worden wat ook weer geld kost. Natuurlijk is het mooier, gezelliger en beter voor mens en natuur maar de keerzijde is er ook.

 3. mizzD

  Als ik die plekken zo zie, vraag ik me af waarom er in vredesnaam éérst allemaal stenen lagen..! Echt wel veel versteend daar in Amersfoort dan! Ben benieuwd of die perkjes ook bijgehouden gaan worden.. vast niet door de gemeente want dat kost teveel.. hopelijk de bewoners die die aanvragen voor die tuintjes hebben gedaan. Als zoiets dan gerealiseerd wordt, is men er misschien trots op en zorgen ze dat het mooi blijft. Hier liggen de perken vol met zwerfafval eerlijk gezegd.. en dat is dan nog een minder mooi gezicht dan tegels..!

 4. Tine de Jong

  Hallo Hans, ik kom ook even buurten bij jou want dat geeft mij ook wat afleiding om weer wat gaan proberen te lezen. en daarbij mis ik het ook door de stilte die hier nu aanwezig is. En wat een mooi blog las ik want hoe meer groen hoe gezelliger en beter is dit voor ons klimaat. dieren zullen hier ook heel blij mee ween. hier in de stad hebben ze ook veel gedaan las ik in krant en hoop dat ze het dan ook bij zullen gaan houden en het niet laten verpauperen wat ook wel gebeurd.

 5. klaproos

  dat vind ik een strak plan Hans, dat zouden alle gemeenten moeten doen, mja… ze zijn aan het bezuinigen overal, dus eerst moest alles weg, en nu weer terug, ik zou zeggen en nú laten staan verdomme, anders bel ik dien 🙂

  fijne dag gewenst Hans

 6. John

  En eigenlijk is het nog veel te weinig. Want hier leggen ze dan groen aan, ergens anders worden de vierkante kilometers met asfalt neergegooid en bomen gekapt. Het is allemaal schijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.