Kamp Amersfoort.

Aanstaande zondag 19 april is het exact 70 jaar geleden dat de SS de leiding van Kamp Amersfoort overdroeg aan mevrouw Loes H.M.A. van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis.
De NOS doet op deze dag verslag van de herdenking.
Bij de herdenking zullen de heer mr. J.P.H. Donner en oud-gevangene van Kamp Amersfoort de heer dr. N.J.H. van Hasselt een korte voordracht houden.
Na het in acht nemen van twee minuten herinneringsstilte start het defilé langs het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’ aan het einde van de voormalige schietbaan.
De eerste krans zal worden gelegd door twee oud-gevangenen.
Aan iedere aanwezige wordt een roos uitgereikt die bij het beeld ‘De Stenen Man’ wordt neergelegd.
Presentator Annechien Steenhuizen spreekt met historica Geraldien von Frijtag Drabbe Kunzel, die een boek schreef over het kamp.
De herdenking ’70 jaar Bevrijding Kamp Amersfoort’ is bij de NOS te zien van 14.00 tot 16.00 uur en van 18.45 tot 19.10 uur op NPO 2.

12 gedachten over “Kamp Amersfoort.

  1. Renesmurf

    Het is goed dat het levend gehouden wordt allemaal! Zeer zeker. Zo vreselijk wat er allemaal gebeurt op aarde, maar we mogen het verleden ook niet vergeten.

  2. willy

    om nooit te vergeten…

    maar of men er de nodige lessen uitgetrokken heeft, is een andere zaak

    prettige dag Hans

  3. Trudy.

    We waren jong en steeds meer gingen we beseffen hoe onze ouders en voorouders hadden geleden. Weinig van hen zijn nog over, maar wij de kinderen moeten blijven herdenken, omdat iedereen zal weten dat oorlog niet mag, nergens.

    Helaas lijkt het alleen maar erger te worden, al die arme mensen die nu in oorlog leven, onverteerbaar.

  4. Peter

    70 jaar geleden alweer, en als je naar de wereld van vandaag kijkt dan heeft de mens er geen moer van geleerd.

  5. די מריו

    Ik ben er nog nooit geweest Hans.. Erg he. Wel in de buurt, maar toen kon ik echt niet er heen. Ik was toen begeleider van een groep verstandelijk beperkte mensen tijdens een wandeltocht. Ik moet er toch maar eens heen. Gisteren was trouwens herdenkingsdag in Israël. Alle auto’s staan dan zelfs stil op de snelweg.

    Love As Always
    Di Mario

  6. John

    Ja, het is weer die tijd van het jaar. Jammer eigenlijk dat er dan nog zoveel ellende is overal.
    Alsof men niets leerde van WO II.
    Het wordt tijd dat de mens dat eindelijk eens doet.

  7. Leidse Glibber

    De komende weken weer een hoop reportages en documentaires over WO2 , kan niet genoeg uitgezonden worden om de jeugd te waarschuwen voor de gevaren van de oorlog.

  8. Hanny

    De tijd van herdenkingen is weer aangebroken. Bijzonder dit jaar, nu het zeventig jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd. Het herdenken blijft belangrijk, ook in de toekomst.

Reacties zijn gesloten.