Eddie Cochran – C’mon Everybody.

Het is alweer 55 jaar terug toen op 17 april 1960 rock ’n roll fans over de hele wereld werden opgeschrikt toen ze hoorden dat Eddie Cochran een Amerikaans rockabillyzanger en gitarist was overleden.
Eddie Cochran werd op 2 oktober 1938 geboren als Raymond Edward Cochran in het dorp Albert Lea in Minnesota, een van de noordelijke staten van de USA.
Hij speelde op zijn achttiende al in de film “The Girl Can’t Help It” en een jaar later zijn eerste hit “Sittin’ in the Balcony”.
In 1958 had hij zijn grootste hit, namelijk “C’mon Everybody” die deze week de gouden terugblik is.
Na een tournee door Engeland ging hij op 16 april 1960 ging hij samen met Gene Vincent en zijn vriendin, de liedschrijfster Sharon Sheeley, per taxi naar het vliegveld van London, maar onfortuinlijk crashte deze tegen een lantaarnpaal nabij Chippenham in Wiltshire.
Vincent en Sheeley overleefden het, maar Eddie Cochran stierf de volgende dag in een ziekenhuis in Bath.
In 1955 neemt Eddie Cochran zijn eerste platen op als lid van The Cochran Brothers, een duo dat hij samen met Hank Cochran vormt.
Eddie Cochran ontwikkelt zich rond deze tijd tot een sessiemuzikant en schrijft een demo met Jerry Capehart, die later zijn manager wordt.
In 1956 was het jaar van de doorbraak van Edddie Cochran.
Hij deed mee aan de legendarische film die aan de basis stond van de rock ’n roll “The girl can’t help it” .
Cochran zong in die film "Twenty Flight Rock", een nummer dat vervolgens een hit werd.
Later volgde nog meer grotere hits zoals "Summertime Blues", "C’mon Everybody" en "Somethin Else", bij de laatste twee nummers duurde het nog geen twee minuten maar toen hadden ze alles wat een popsong tot een klassieker maakt.
Door zijn successen was Eddie Cochran een idool geworden, niet alleen in de USA maar ook en vooral in Engeland.
Hoe groot de invloed was van Eddie Cochran bleek in de jaren na zijn dood want er zijn tal van covers tot in lengte van jaren met veel succes van zijn klassieke hits gemaakt.
Zoals het nummer ‘Summertime Blues’ werd later met veel succes gecoverd door The Who en Blue Cheer, maar die versies verbleken met het even simpele als krachtige origineel uit 1958.
The Sex Pistols maakten punk-versies van Something Else en C’mon Everybody en in de jaren’90 scoorde USA-superster Alan Jackson een nummer 1 hit met Summertime Blues.
En dan hebben we ook nog Cliff Richard, Paul Mccartney, The Beach Boys, The White Stripes, Led Zeppelin, enz.
De muziek van Eddie Cochran is eigenlijk tijdloos dat blijkt wel als je ze echt beluistert zoals deze week de gouden terugblik in de Bank Show C’mon everybody een klassieker die klinkt alsof deze gisteren op de plaat is gezet.

13 gedachten over “Eddie Cochran – C’mon Everybody.

  1. Bertie

    Pure rock ’n roll. Mooi.
    Jammer dat hij zo vroeg overleed maar ja, dat geldt natuurlijk niet alleen voor muzikanten.

  2. Merel

    Zijn naam zegt me niets maar het liedje dan weer wel en dat is typisch ik want ik ben moeilijk in namen onthouden

  3. Mirjam Kakelbont

    Ik dacht: ik ken dat nummer helemaal niet. Maar toen ik op het filmpje klikte en de eerste tonen hoorde, wist ik dat ik het wel ken en zelfs sommige stukjes kon meezingen. Vreemde dingen, die hersenen van een mens!
    Groetjes Kakel

  4. John

    Mogguh Hans,
    Ja, dit is ook wel ene bekend nummer van hem. Dat hij een grote invloed was voor andere artiesten is duidelijk. En niet alleen vanwege de covers. JE kunt zo horen dat bijvoorbeeld de Straycats hier hun inspiratie vandaan haalde.

  5. sjoerd

    Een heerlijk stukje muziek maakte die man indertijd, en je hoort hem nog steeds af en toe op de radio terug… En je hebt gelijk als je zegt dat Summertime Blues in de top 2000 thuis hoort, in welke vorm dan ook.

Reacties zijn gesloten.