Schrikkeljaar.

Dit jaar is het weer een schrikkeljaar, dat is een jaar met 366 dagen, in plaats van 365.
Deze schrikkeldag is ingevoerd om te voorkomen dat het kalenderjaar te veel gaat afwijken van het tropisch jaar.
De schrikkeldag valt op 29 februari en komt in de gregoriaanse kalender voor in elk jaar dat deelbaar is door 4, met uitzondering van eeuwjaren.
Ook is het schrikkeljaar verbonden met verschillende soorten bijgeloof, die erop neerkomen dat de schrikkeldag eigenlijk niet bestaat, het woord komt van het oud-Nederlandse scricken dat springen of huppelen betekent.
29 februari vormt een huppeltje tussen 28 februari en 1 maart en gezien de schrikkeldag niet bestaat, kun je beter geen nieuwe dingen beginnen of oude dingen afmaken.
Beginnen met een nieuwe baan, trouwen of een sok afbreien, daarmee kun je maar beter wachten tot 1 maart, zo heb je mooi een probleem als je jarig bent op 29 februari.
Vrouwen kunnen zich dit jaar volgens de volkscultuur meer veroorloven dan normaal, want ook 2024 is een schrikkeljaar en dan mogen vrouwen weer naar het hart van mannen dingen, maar alleen op schrikkeldag, 29 februari.
Er zijn genoeg vrouwen die 29 februari aangrepen om hun man ten huwelijk te vragen, vooral als ze al lang verkering hadden en hun verloofde kwam niet over de brug.
Er zijn heel wat moeders die uitkeken naar de schrikkeldag om zoon lief de deur uit te krijgen.
Op schrikkeldag mogen vrouwen ook een man ten dans te vragen, zo werden er door het hele land wel een schrikkelbal gehouden op 29 februari, ook dit jaar staan er weer vast weer diverse geplant.
Bram Vermeulen bezongt het schrikkelbal al in een lied, genaamd “verborgen schoonheid“


Bram Vermeulen – verborgen schoonheid

17 gedachten over “Schrikkeljaar.

  1. Mirjam Kakelbont

    Hahaha. Ik doe alle dagen waar ik zin in heb. Ooit leerde ik dat de Olympische Spelen in hetzelfde jaar waren als het schrikkeljaar. Dat eeuwjaren waren uitgesloten, was ik vergeten. Wat een leuk weetje.
    Lieve groet.

    1. mizzD

      Nou hè.. mogen we een man ten huwelijk vragen die dat uit zichzelf niet deed.. krijg je vast een eigen wasmachine en fornuis, je enige recht is het aanrecht en mag je gewillig zijn voor een bruut in je bed.. oooh wat fijnnn! 😆

  2. Dorien

    Kijk eens, een blog om wijzer van te worden. De term “tropisch jaar” kende ik niet. Schrikkeljaar, hier skudår, natuurlijk wel. Mijn dochters doopfeest was de ,29 januari. Leuke blog!

  3. mizzD

    Een dag langer werken voor je maandloon.. maar ook een dag gratis gebruik maken van al je abonnementen, zoals de krant en de sportschool.. zou dat elkaar compenseren?
    Zo’n bal lijkt me in deze tijd toch echt niet meer nodig hoor.. je had die laatste alinea ook wel in de verleden tijd kunnen schrijven denk ik. En een zoon het huis uit schoppen..? waar moet die arme jongen dan heen? gaan slapen onder een brug? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.